Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) testează, împreună cu companiile farmaceutice, medicamentele cu metformină, după ce s-a descoperit impuritatea cancerigenă N-nitrozodimetilamină (NDMA) într-un număr redus de produse comercializate în afara Uniunii Europene.
“Nivelurile de NDMA din medicamentele cu metformină afectate sunt foarte scăzute şi par să fie în sau sub limitele la care oamenii pot fi expuşi din alte surse, inclusiv din unele alimente sau din apă”, a precizat EMA, într-un comunicat.
Deocamdată nu există date care să indice că medicamentele cu metformină comercializate în UE sunt şi ele afectate de prezenţa impurităţii, însă autorităţile vor furniza informaţii suplimentare pe măsură ce procesul de evaluare avansează.
“Pacienţii din UE trebuie să continue să ia în continuare medicamentele cu metformină ca în mod obişnuit. Riscul de a nu avea acces la tratamentul adecvat pentru diabet depăşeşte cu mult posibilul efect negativ ale nivelurilor scăzute de NDMA detectate în urma testelor. Profesioniştii în domeniul sănătăţii trebuie să le reamintească pacienţilor despre importanţa controlului diabetului”, arată EMA.
Metformina este folosită frecvent, în monoterapie sau în combinţaie cu alte medicamente, pentru tratamentul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2. De multe ori, medicamentrul este folosit ca tratament de primă linie.
Anunţul vine după ce, în luna septembrie, autorităţile de reglementare în domeniul medicamentelor din Statele Unite (FDA) şi Uniunea Europeană (EMA) au anunţat că reevaluează siguranţa medicamentelor cu ranitidină, folosite pentru arsuri la stomac, după ce în unele variante ale medicamentului s-au descoperit, de asemenea, urme ale impurităţii cancerigene NDMA.