Dezbatere publică privind proiectul de ordonanţă care introduce o distanţă minimă între farmacii şi permite înfiinţarea farmaciilor universitare

Dezbatere publică privind proiectul de ordonanţă care introduce o distanţă minimă între farmacii şi permite înfiinţarea farmaciilor universitare

În urmă cu 10 zile, Ministerul Sănătăţii a publicat un proiect de ordonanţă care introduce mai multe modificări la legislaţia actuală privind farmaciile. Principalele modificări se referă la introducerea unei distanţe minime între unităţile farmaceutice, diferită în oraşe şi sate, şi un criteriu demografic în mediul rural, precum şi crearea cadrului legal pentru înfiinţarea farmaciilor universitare de către universităţile de medicină şi farmacie din ţară. În plus, proiectul introduce unele medicamente, precum tramadolul, sub control naţional, în urma unor sesizări primite de la Agenţia Naţională Antidrog. Proiectul va fi supus dezbaterii publice în 22 ianuarie, a anunţat Ministerul Sănătăţii. 

Proiectul a fost prezentat în 10 ianuarie de 360medical.ro, cu principalele modificări.

Dezbaterea publică va avea loc luni, 22 ianuarie 2024, începând cu ora 11.00, în sistem de videoconferinţă, iar numărul maxim de participanţi este de 100.

Persoanele care doresc să participe la dezbatere trebuie să se înscrie prin e-mail până la 22 ianuarie 2024, ora 8.45. Înscrierea participanţilor se va face în ordinea în care a fost primită solicitarea de participare, timpul alocat dezbaterii fiind de 50 de minute. Durata alocată fiecărui vorbitor va fi de 3 minute.

CE PREVEDE NOUL PROIECT DE REGLEMENTARE

Principala modificare inclusă în proiectul de ordonanţă de guvern se referă la impunerea unei distanţe minime de amplasare între două farmaciide 250 de metri în mediul urban şi de 500 de metri în mediul rural, prevedere neexistentă în legislaţia actuală.

Mai mult, distanţa minimă dintre farmacii trebuie “dovedită printr-un document emis de un topograf autorizat care să ateste această situaţie”, prevede proiectul.

În acelaşi proiect de ordonanţă propus de Ministerul Sănătăţii este propus şi un criteriu demografic pentru înfiinţarea farmaciilor în mediul rural.

Astfel, proiectul menţine criteriul demografic pentru Bucureşti, de 3.000 de locuitori pentru o farmacie, şi pentru reşedinţele de judeţ (o farmacie la 3.500 de locuitori), însă criteriul demografic pentru celelalte oraşe este extins şi pentru comune – o farmacie 4.000 de locuitori.

Totuşi, în cazul localităţilor din mediul rural este introdusă o excepţie. “În situaţia în care, în mediul rural, nu există o unitate farmaceutică autorizată pe o distanţa de 5 km, se poate înfiinţa o singură farmacie comunitară, fără respectarea criteriului” demografic, potrivit proiectului.

O altă noutate este permiterea înfiinţării de farmacii universitare de către universităţile de medicină şi farmacie (UMF) din România.

Proiectul este motivat oficial de faptul că farmaciile universitare sunt unităţi complementare necesare în procesul de învăţământ, “ţinându-se cont şi de activitatea de cercetare ştiinţifică” în domeniul farmaceutic.

Înfiinţarea farmaciilor universitare a fost încercată în 2022, printr-un amendament introdus în Parlament la un proiect de lege care se referea la colectarea deşeurilor de medicamente, însă proiectul a fost trimis spre reexaminare de către preşedinte pe motiv că “legea, în forma transmisă la promulgare, s-a îndepărtat în mod vădit de la scopul urmărit de iniţiatorii săi”.

Proiectul de ordonanţă introduce o nouă literă la un articol din Legea farmaciei nr. 266/2008, care introduce “farmacia universitară” pe lista tipurilor de unităţi farmaceutice permise, alături de farmacia comunitară, farmacia cu circuit închis şi drogherie.

“Instituţiile de învăţământ superior de drept public acreditate care au în structura lor facultăţi de farmacie, pot înfiinţa farmacii universitare în condiţiile prezentei legi”, prevede proiectul de act normativ.

Potrivit propunerii, în farmacia universitară se pot desfăşura activităţi de asistenţă farmaceutică pentru populaţie, activităţi de învăţământ farmaceutic, precum şi activităţi de cercetare ştiinţifică farmaceutică şi educaţie farmaceutică continuă.

A treia modificare importantă este introducerea unor medicamente autorizate sub control naţional. Măsura a fost propusă după ce Agenţia Naţională Antidrog a transmis mai multe informări conform cărora medicamente autorizate cu conţinut de tramadol, zopiclonă şi cinolazepam sunt folosite în scop recreaţional, având potenţial semnificativ de abuz.

viewscnt