Mai multe reţele de farmacii au înfiinţat o nouă organizaţie, Asociaţia Farmaciilor şi Farmaciştilor din România (AFFR), cu scopul de a gestiona şi promova interesele farmaciilor şi farmaciştilor printr-o reprezentare comună.
Membrii fondatori sunt 4 afaceri de familie cu capital românesc din zone geografice diferite, dar care se confruntă cu probleme comune, precum statutul fragil al profesiei de farmacist, cadrul legislativ care nu acoperă problemele specifice domeniului şi carenţele în comunicarea cu autorităţile, potrivit unui comunicat transmis de asociaţie.
"Misiunea asociaţiei cuprinde efectuarea de demersuri pentru respectarea şi îmbunătăţirea legislaţiei, pentru promovarea eticii profesionale şi a normelor de concurenţă loială, pentru promovarea şi apărarea intereselor comune ale membrilor săi în relaţiile cu partenerii, dar şi în raport cu autorităţile publice", menţionează asociaţia.
Un alt scop important este cel de colaborare şi sprijin reciproc în activităţile pe care membrii asociaţiei le întreprind, precum şi realizarea de acţiuni care au ca obiectiv îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi creşterea calităţii vieţii.
Consiliul director al AFFR este format din Bogdan Chiriac (preşedinte), director general al Farmaciilor Myosotis Galaţi, Laura Palade (vicepreşedinte), administrator al farmaciilor Lara Farm Iaşi, Diana Copae (vicepreşedinte), administrator al farmaciilor Miruna Argeş, Razvan Munteanu (vicepreşedinte), administrator al farmaciilor Professional Farmaline Prahova şi Vladimir Mănăstireanu (director executiv).
Peste 30 de societăţi comerciale au devenit membre AFFR, care deţin în total 853 de farmacii, adică aproape 10% din numărul total de farmacii din România, cu o cotă de piaţă de 12% din total cifră de afaceri, potrivit asociaţiei.