Peste 440 de medicamente s-au scumpit în SUA de la începutul anului 2020

Peste 440 de medicamente s-au scumpit în SUA de la începutul anului 2020

Anul 2020 a început cu scumpiri ale medicamentelor în Statele Unite, în condiţiile în care preţurile a 445 de produse farmaceutice au înregistrat creşteri, potrivit datelor companiei de cercetare 3 Axis Advisors, citate de Reuters.

Printre grupurile farmaceutice au anunţat creşteri de preţuri se numără Novartis, Merck, Allergan, Pfizer, Bristol-Myers Squibb şi AbbVie.

Numărul medicamentelor care s-au scumpit în 2020 depăşeşte numărul mediu înregistrat în precedenţii cinci ani, de 404 produse farmaceutice.

Totuşi, aproape toate creşterile de preţuri înregistrate în 2020 au fost mai mici de 10%, rata mediană a majorării preţurilor fiind de 5%.

Astfel, Novartia a majorat preţurile, cu rate cuprinse între 5,5% şi 7%, pentru aproape 30 de medicamente pe piaţa din SUA, însă a anunţat că, după discounturile negociate cu asigurătorii privaţi sau publici, preţurile medii nete ar putea scădea cu 2,5% în 2020.

Grupul Merck a mărit preţurile pentru 15 medicamente, cu o medie de circa 5%, precizând că decizia este în linie cu angajamentul luat anterior de a nu majora preţurile din SUA cu o rată mai mare decât cea a inflaţiei anuale.

De asemenea, grupul irlandez Allergan, preluat recent de grupul american AbbVie, a urcat preţurile de listă cu 5% pentru 25 de medicamente şi cu 2-3% pentru alte 2 medicamente. Totuşi, în urma negocierilor comerciale şi a discounturilor, preţurile ar putea rămâne la acelaşi nivel sau chiar înregistra uşoare reduceri.

Creşterea costurilor pentru sănătate ar putea reprezenta din nou un subiect central în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din acest an în Statele Unite, aşa cum s-a întâmplat şi în urmă cu patru ani.

În ultimii ani, costurile cu sănătatea au explodat în SUA, potrivit unor date prezentate recent.

În 2017, Statele Unite au cheltuit 334 miliarde de dolari pe medicamentele eliberate pe bază de prescripţie, cu 41% mai mult decât în urmă cu zece ani.

Raportat la populaţie, Statele Unite cheltuie cu 47% mai mult pe cap de locuitor decât Canada pe medicamentele eliberate pe bază de prescripţie şi cu 160% mai mult decât Marea Britanie.

Cauza este creşterea preţurilor medicamentelor din Statele Unite, unde preţurile nu sunt reglementate, spre deosebire de cele mai multe state dezvoltate.

viewscnt