Agravarea sindromului metabolic creşte riscul de a dezvolta cancer, a constatat un studiu

Agravarea sindromului metabolic creşte riscul de a dezvolta cancer, a constatat un studiu

Noi cercetări indică faptul că persoanele cu sindrom metabolic persistent şi înrăutăţit - care cuprinde afecţiuni precum hipertensiune arterială, glicemie ridicată, exces de grăsime abdominală şi colesterol anormal - prezintă un risc ridicat de a dezvolta diverse tipuri de cancer.

Constatările sunt publicate într-un articol apărut luni în revista Cancer.

În cadrul unui studiu, 44.115 adulţi din China, cu o vârstă medie de 49 de ani, au fost clasificaţi pe patru traiectorii diferite, pe baza tendinţelor din 2006 (momentul primului examen fizic) până în 2010: 10,56% au prezentat o traiectorie scăzută-stabilă şi au menţinut scoruri scăzute ale sindromului metabolic; 40,84% au prezentat o traiectorie moderată-redusă şi au menţinut scoruri moderate spre scăzute ale sindromului metabolic; 41,46% au prezentat o traiectorie moderată-înaltă şi au menţinut în mod constant scoruri moderate spre înalte ale sindromului metabolic; şi 7,14% au prezentat o traiectorie ridicată-în creştere, în care scorurile iniţial ridicate ale sindromului metabolic au crescut în timp.

În timpul perioadei de urmărire 2010-2021 - o perioadă medie de urmărire de 9,4 ani - au existat 2.271 de diagnostice de cancer în rândul participanţilor.

În comparaţie cu participanţii cu un model de traiectorie stabil-scăzută, cei cu un model de traiectorie ridicat-crescătoare au avut riscuri de 1,3, 2,1, 3,3, 4,5, 2,5 şi 1,6 ori mai mari de a dezvolta orice tip de cancer, cancer de sân, cancer endometrial, cancer de rinichi, cancer colorectal şi, respectiv, cancer de ficat.

Chiar şi atunci când au fost combinate grupurile de modele de traiectorie slab-stabil, moderat-redus şi moderat-înalt, grupul de modele de traiectorie ridicat-în creştere a avut riscuri mai mari de a dezvolta toate tipurile de cancer.

De asemenea, participanţii cu scoruri persistent ridicate ale sindromului metabolic şi care prezentau concomitent şi inflamaţie cronică au avut cele mai mari riscuri de a dezvolta cancer de sân, endometrial, de colon şi de ficat, în timp ce riscul de cancer de rinichi a fost observat cu precădere în rândul participanţilor cu scoruri persistent ridicate, dar fără inflamaţie cronică.

„Această cercetare sugerează că gestionarea proactivă şi continuă a sindromului metabolic poate servi drept strategie esenţială în prevenirea cancerului", a declarat autorul principal dr. Han-Ping Shi, de la Capital Medical University, din Beijing.

Studiul poate ghida viitoarele cercetări privind mecanismele biologice care leagă sindromul metabolic de cancer, ceea ce ar putea duce la tratamente specifice sau la strategii preventive.

viewscnt