Comerţul ilicit cu medicamente contrafăcute reprezintă o „ameninţare în creştere” în Europa, avertizează Europol, agenţia Uniunii Europene (UE) care răspunde de aplicarea legii.
Potrivit unui raport recent al Europol, se înregistrează o creştere a comerţului cu medicamente care nu corespund standardelor, etichetate în mod fals sau falsificate.
În afară de vânzarea de medicamente contrafăcute, Europol avertizează, de asemenea, cu privire la „deturnările din lanţul legal de aprovizionare”, cum ar fi furtul sau utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor şi reţetelor legale.
Infractorii vizează diverse produse farmaceutice, cum ar fi opioidele sintetice, medicamentele împotriva cancerului, analgezicele (împotriva durerii), medicamentele pentru îmbunătăţirea performanţei şi antiviralele, scrie Europol.
De asemenea, recent, a existat o „tendinţă îngrijorătoare” de comercializare ilicită a medicamentelor pe bază de semaglutidă, prescrise pentru tratarea diabetului, dar care sunt din ce în ce mai des revândute ilegal pentru pierderea în greutate.
„Actorii criminali folosesc în primul rând reţete false pentru a obţine stilouri autentice pentru diabet pentru revânzarea ilicită la un preţ mai mare, dar distribuie şi produse falsificate, importate în principal din afara UE”, scrie Europol.
Între aprilie şi noiembrie 2024, agenţiile de aplicare a legii au confiscat medicamente contrafăcute în valoare de 11,1 milioane de euro şi au arestat 418 persoane.
Lipsa tot mai mare de medicamente în mai multe ţări, împreună cu creşterea cererii, sunt elemente-cheie care alimentează piaţa.
Potrivit raportului, criminalitatea farmaceutică are un impact direct asupra sănătăţii şi siguranţei publice, cauzând pierderi financiare pentru companiile legitime, subminând credibilitatea mărcii şi punând în pericol investiţiile în cercetare.
„Criminalitatea farmaceutică va continua, atât timp cât cererea rămâne ridicată şi actorii criminali continuă să considere criminalitatea în domeniul proprietăţii intelectuale drept o activitate cu risc scăzut şi profit ridicat”, scrie Europol.