Medicamentele pentru slăbit ar putea creşte PIB-ul SUA cu 1% în următorii ani, potrivit analiştilor

Medicamentele pentru slăbit ar putea creşte PIB-ul SUA cu 1% în următorii ani, potrivit analiştilor

Utilizarea pe scară largă a noilor medicamente pentru pierderea în greutate ar putea creşte, potrivit analiştilor, produsul intern brut în Statele Unite cu 1% în următorii ani, deoarece scăderea complicaţiilor legate de obezitate ar putea spori eficienţa la locul de muncă.

Unii analişti au estimat că piaţa medicamentelor pentru pierderea în greutate ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari pe an până la sfârşitul deceniului, producătorii medicamentului Ozempic (semaglutidă), gigantul farmaceutic danez, Novo Nordisk, şi cel al Mounjaro (tirzepatidă), grupul farmaceutic american Eli Lilly, conducând cursa.

Clasa de medicamente, numită agonişti GLP-1, este urmărită cu interes de mai multe companii şi altele ar putea intra pe piaţă în funcţie de studiile clinice.

Dezvoltarea agoniştilor glucagonului asemănători peptidei-1 (GLP-1) şi descoperirea că aceste medicamente pot atenua problemele de sănătate asociate obezităţii a fost desemnată drept descoperirea anului 2023, de către prestigioasa revistă Science.

Utilizarea GLP-1 ar putea creşte cu un număr de consumatori cuprins între 10 şi 70 de milioane până în 2028, a declarat joi Goldman Sachs.

„Dacă utilizarea GLP-1 creşte în cele din urmă cu această sumă şi are ca rezultat scăderea ratelor de obezitate, vedem posibilitatea unor efecte semnificative asupra economiei în general", au declarat economiştii de la Goldman pentru Reuters.

„Studiile academice constată că persoanele obeze sunt atât mai puţin susceptibile de a lucra, cât şi mai puţin productive atunci când o fac", comentează ei.

Analiştii au estimat că medicamentele pentru slăbit ar putea susţine produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite cu 0,4% într-un scenariu cu 30 de milioane de utilizatori şi ar putea creşte la 1% cu 60 de milioane de utilizatori.

Valul actual de inovaţii în domeniul sănătăţii, cum ar fi descoperirea de medicamente bazate pe inteligenţa artificială, cuplate cu GLP-1, ar putea ridica nivelul PIB-ului american cu 1,3% în următorii ani, echivalentul a 360 de miliarde de dolari pe an la cursul de schimb actual, cu un potenţial de creştere cuprins între 0,6% şi 3,2%.

„Este probabil ca efectele să fie mai mari în Statele Unite decât în alte ţări, deoarece rezultatele în materie de sănătate pe alte pieţe dezvoltate sunt în general mai bune", a adăugat casa de brokeraj.

viewscnt