Datele intermediare ale unui studiu în stadiu avansat indică superioritatea unei terapii injectabile în comparaţie cu terapia orală zilnică, la persoanele care au dificultăţi în a lua pastile pentru HIV în fiecare zi.
Există mulţi factori care pot influenţa capacitatea unei persoane cu HIV de a lua medicamente în fiecare zi, inclusiv accesul la asistenţă medicală sau la asigurări de sănătate, accesibilitatea, domiciliu instabil, stigmatizare şi teama de a li se dezvălui statutul HIV.
Acum, o terapie injectabilă cu acţiune îndelungată împotriva virusului imunodeficienţei umane (HIV) s-a dovedit a fi promiţătoare în ceea ce priveşte menţinerea supresiei încărcăturii virale în comparaţie cu tratamentul zilnic pe cale orală, în special în cazul persoanelor care se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte administrarea pastilelor, a anunţat miercuri într-un comunicat grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK).
Lipsa unei aderenţe constante este un motiv comun pentru care unele persoane care trăiesc cu HIV se luptă să ţină virusul sub control, a declarat GSK.
Tratamentul antiretroviral injectabil cu durată lungă de acţiune (ART) pentru HIV, Cabenuva (cabotegravir + rilpivirine), a demonstrat o eficacitate superioară în menţinerea supresiei încărcăturii virale în comparaţie cu terapia orală zilnică la persoanele cu antecedente de probleme de aderenţă la tratamentul antiretroviral oral, care este utilizat pentru a suprima şi a atenua progresia bolii.
Studiul de fază III, intitulat LATITUDE (Terapie cu durată extinsă pentru a îmbunătăţi succesul tratamentului în viaţa de zi cu zi / Long-Acting Therapy to Improve Treatment Success in Daily Life) este în curs de desfăşurare în 31 de centre din Statele Unite, şi Puerto Rico, fiind implementat prin intermediul programului pentru Avansarea terapiei clinice globale pentru HIV/SIDA şi alte infecţii (ACTG), o reţea globală de studii clinice finanţată de Institutele americane de Sănătate (NIH) şi axată pe HIV şi alte boli infecţioase.
Medicamentul intră în sfera de activitate ViiV Healthcare a producătorului britanic, în care grupul american Pfizer şi producătorul japonez de medicamente Shionogi, deţin participaţii mici.
Rezultatele complete ale studiului vor fi prezentat în cadrul unei conferinţe ştiinţifice viitoare, a mai anunţat producătorul britanic de medicamente.