STUDIU: Pandemia nu a scăzut încrederea părinţilor în vaccinarea copiilor

STUDIU: Pandemia nu a scăzut încrederea părinţilor în vaccinarea copiilor

Multe dezinformări privind vaccinurile şi vaccinarea s-au răspândit în timpul pandemiei de COVID-19, iar medicii s-au îngrijorat că ar fi putut ca unii părinţi să ia o pauză şi să nu-şi mai vaccineze copiii. Un studiu făcut de cercetători americani elimină această îngrijorare.

Oamenii de ştiinţă au analizat datele sondajului de la peste 3.500 de părinţi din Colorado, din aprilie 2018 până în august 2020, pe multe subiecte de sănătate, inclusiv atitudinile lor faţă de vaccinuri. Studiul a fost publicat în revista Pediatrics.

„Nu am observat o creştere semnificativă a părinţilor care ezită în faţa vaccinurilor de rutină în copilărie în timpul pandemiei COVID-19, în comparaţie cu perioada de dinainte”, a spus, dr. David Higgins, cercetător la Spitalul de Copii Colorado din Aurora, autorul studiului.

În general, 20% dintre părinţi au fost „ezitanţi la vaccin” faţă de vaccinarea în copilărie, dar aceste sentimente nu s-au schimbat din perioad pre-pandemică la cea post-pandemică. „Concluzia este că majoritatea părinţilor nu ezită să-şi vaccineze copiii pentru a-i proteja de bolile care le pun viaţa în pericol”, a spus Higgins.

Părinţii care nu sunt siguri de vaccinuri ar trebui să-pună întrebările pediatrului sau altor furnizorii de servicii medicale.

Au existat diferenţe în atitudinile faţă de vaccinurile în copilărie în funcţie de rasă, statutul de asigurare şi nivelul de educaţie. Părinţii negri şi asiatici au avut mai multe şanse de a ezita, în comparaţie cu părinţii albi.

„Ratele mari de acoperire a vaccinării în copilărie au făcut ca majoritatea părinţilor americani să nu cunoască direct despre poliomielita, rujeolă sau tuse convulsivă. Nevaccinarea poate permite rapid bolilor să pătrundă, trimitând copiii în spital şi punându-le capăt vieţii”, a declarat Noel Brewer, profesor la Gillings School of Global Public Health din Chapel Hill, la Universitatea din Carolina de Nord.

În opinia lui Brewer, care studiază comportamentele indivizilor în raport cu sănătatea, este esenţial ca părinţii să aibă o conversaţie deschisă cu medicii copilului despre vaccinuri. „Medicii şi alt personal clinic joacă un rol important în asigurarea unui grad ridicat de încredere în vaccin”, a spus Brewer.

Dr. Andrew Pavia, şeful diviziei de boli infecţioase pediatrice de la Universitatea din Utah din Salt Lake City, este de aceeaşi părere.

„Avem nevoie de sursele noastre de încredere, pediatrii şi medicii de familie, pentru a putea petrece mai mult timp cu consilierea familiilor. Din păcate, aceştia au timp şi resurse reduse pentru a face acest lucru”, a menţionat dr. Andrew Pavia, potrivit siteului Medicalxpress.com.

În România, acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi a rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2009 – 2020 cu circa 10% la copiii în vârstă de un 1 an, pe fondul lipsei cazurilor de boală în ultimii ani, dar şi al creşterii influenţei mişcării anti-vaccinare. Ministerul Sănătăţii susţine că neîncrederea în vaccinarea anti-COVID nu trebuie să afecteze vaccinarea cu vaccinurile tradiţionale care au menţinut sănătoase generaţiile de români!

viewscnt