Universitatea Oxford şi compania Johnson & Johnson primesc 19 milioane dolari pentru a dezvolta vaccinuri noi

Universitatea Oxford şi compania Johnson & Johnson primesc 19 milioane dolari pentru a dezvolta vaccinuri noi

O coaliţie globală înfiinţată cu scopul de a combate noile epidemii a anunţat joi că va oferi 19 milioane dolari diviziei de vaccinuri a grupului Johnson & Johnson şi Universităţii Oxford din Marea Britanie pentru a dezvolta vaccinuri eficiente pentru trei maladii, relatează Reuters.

Cercetările se vor concentra pe virusul MERS, virusul Nipah şi virusul Lassa, potrivit Coaliţiei pentru Inovaţii în vederea Prevenirii Epidemiilor (CEPI).

Coaliţia a ales divizia Janssen Vaccines a grupului Johnson & Johnson şi Institutul Jenner a Universităţii Oxford deoarece sunt entităţi reputate pe plan mondial, fiind implicate în dezvoltarea unui vaccin pentru virusul Ebola în timpul epidemiei din 2014.

Finanţatorii speră că experienţa specialiştilor legată de combaterea virusului Ebola va ajuta la dezvoltarea unor vaccinuri pentru noile boli infecţioase.

Virusul MERS, descoperit în 2012 în Arabia Saudită, a infectat deja 2.200 de persoane din câteva zeci de state. Totuşi, boala este răspândită în special în Arabia Saudită, unde circa 1.800 de cazuri de infecţii au fost raportate.

Experţii Universităţii Oxford au făcut deja primii paşi în dezvoltarea unui vaccin pentru MERS, însă procesul ar putea fi grăbit după ce CEPI a acordat 14,6 milioane dolari pentru MERS.

CEPI a acordat 2,1 milioane dolari şi pentru a demara prima fază în vederea dezvoltării unui vacin pentru virusul Lassa. Acesta provoacă febra hemoragică şi a fost descoperit în 2012, fiind răspândit în unele state din vestul Africii.

De asemenea, CEPI acordă 2 milioane de dolari pentru primele faze în vederea dezvoltării unui vaccine pentru virusul Nipah, transmis de lilieci şi răspândit în sudul Asiei.

Grupul CEPI este finanţat de Norvegia, Germania, Japonia, Fundaţia Bill & Melinda Gates şi Wellcome Trust din Marea Britanie.

viewscnt