Vaccinul pneumococic este sigur şi eficient pentru adulţii cu HIV stabil conform unui studiu realizat în Italia

Vaccinul pneumococic este sigur şi eficient pentru adulţii cu HIV stabil conform unui studiu realizat în Italia

Vaccinarea pneumococică este sigură şi eficientă pentru persoanele cu HIV ce sunt stabile la terapia antiretrovirală, conform cercetătorilor italieni.

"Ghidurile din prezent recomandă vaccinarea pneumococică pentru pacienţii HIV-pozitivi. Oricum, existau puţine date legate de rezultatele viro-imunologice la pacienţii vaccinaţi. În grupul nostru clinic de aproape 1.200 de persoane, nu am observat eşecuri virologice sau imunologice semnificative. Din acest motiv, recomandăm foarte mult vaccinarea. Nu există motive pentru a nu aplica ghidurile", a spus dr. Silvia Nozza de la Institutul Ştiinţific San Raffaele din Milano, citat de Reuters.

Dr. Nozza şi colegii săi au analizat datele de la 1.197 de pacienţi infectaţi cu HIV-1 trataţi cu ART (vârsta medie 50 de ani; 84% bărbaţi) ce au avut trei determinări consecutive ale ARN-HIV <50 de copii/mL înainte de administrarea vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valenţe (PCV13) şi două sau mai multe valori ARN-HIV după vaccinare.

Conform raportului din "AIDS", la bază, 960 de participanţi (80,2%) au avut o încărcătură virală nedetectabilă şi 237 (19,8%) au avut viremie reziduală. Numărul mediu de celule CD4+ a fost de 705 celule/microlitru şi rata medie CD4+/CD8+ a fost de 0,82.

În comparaţie cu pacienţii cu viremie la bază, pacienţii cu încărcătură virală nedetectabilă erau mai în vârstă şi majoritatea femei; au avut o durată mai lungă a infecţiei cu HIV, o durată mai lungă a tratamentului antiretroviral şi al suprimării virologice; şi au fot trataţi mai frecvent cu tratamente pe bază de inhibitori non-nucleozidici de revers a transcriptazei.

În timpul urmării ulterioare de şase luni cercetătorii au confirmat 12 eşecuri virologice şi 35 de evenimente virale. Patru eşecuri virologice (0,4%) au apărut printre cei cu viremie nedetectabilă la bază şi 8 (3,4%) printre cei cu viremie reziduală.

Similar, 18 evenimente virale (1,9%) versus 17 (7%) au apărut printre cei cu viremie nedetectabilă versus viremie reziduală. Şase (jumătate) din eşecurile virologice confirmate au fost observate în prima lună, două între două şi trei luni şi patru între trei şi şase luni; cinci au fost asociate cu aderenţa scăzută tratamentului antiretroviral în cele două luni dinaintea evenimentelor virale şi unul cu apariţia virusului gripal.

Rata totală de incidenţă a eşecului viral a fost de 2,02 per 100-PYFU pentru cei fără virusul rezidual, în comparaţie cu 6,84 pentru cei cu virusul rezidual.

Legat de cele 35 de evenimente virale, trei au fost observate în prima lună, nouă între o lună şi trei luni şi 23 între trei şi şase luni. Şapte au fost asociate cu aderenţa tratmentului antiretroviral scăzută în cele două luni dinaintea evenimentelor virale; şase au fost înregistrate în acelaşi timp cu apariţia virusului gripal; unul a fost concurentă cu boala pelvină inflamatorie; unul cu sifilis şi două cu un diagnostic recent de cancer. Răspunsul a fost neraportat pentru 18 participanţi. Rata totală a incidenţei evenimentelor virale a fost de 5,89 per 100-PYFU fără virusul rezidual şi 14,5 cu acesta.

Evenimentele virale şi eşecurile virologice confirmate au fost observate rar la pacienţii cu suprimare virologică stabilă în primele şase luni după vaccinarea cu PCV13. În plus, nu s-au înregistrat scăderi ale ratelor CD4 şi CD4/CD8, se mai arată în concluziile cercetării.

viewscnt