Grupul de lucru al Uniunii Europene creat pentru a aborda problemele legate de furnizarea de medicamente a publicat vineri două documente: un ghid destinat producătorilor de medicamente privind raportarea deficitelor de medicamente în UE şi unul privind practicile pentru comunicarea către public cu privire la problemele legate de disponibilitatea medicamentelor.
Grupul de lucru a fost înfiinţat de autorităţile de reglementare din UE pentru a aborda mai bine problemele potenţiale cu privire la aprovizionarea cu medicamente şi pentru a dezvolta şi coordona acţiuni pentru a facilita prevenirea, identificarea, gestionarea şi comunicarea cu privire la lipsuri, se arată într-un comunicat al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
Ambele documente pun bazele unei abordări îmbunătăţite şi armonizate în raportarea şi comunicarea privind problemele de deficit şi disponibilitate ale medicamentelor, o prioritate cheie în domeniul sănătăţii publice pentru reţeaua UE.
Primul document oferă orientări industriei farmaceutice, un actor-cheie în abordarea penuriei, pentru a facilita detectarea şi notificarea rapidă către autorităţile competente. Orientarea se bazează pe o definiţie comună a termenului "penurie", care ar trebui să permită o abordare mai armonizată şi mai rapidă în depistarea şi gestionarea problemelor legate de furnizarea de medicamente. Un model de propunere pentru notificarea privind lipsurile de către companii este inclus în document. Ghidul şi modelul vor fi puse în aplicare într-o fază pilot, care este planificată să înceapă în ultimul trimestru al anului 2019.
Cel de-al doilea document, adresat autorităţilor naţionale competente ale UE şi EMA, stabileşte principiile şi exemplele de bune practici pentru comunicarea publicului privind lipsurile, inclusiv pacienţii şi personalul medical.
Aceste grupuri necesită informaţii în timp util, exacte şi actualizate cu privire la aspectele legate de disponibilitate, pentru a asigura continuitatea îngrijirii.
Ghidul se bazează pe un studiu efectuat în toate statele membre ale UE pentru a colecta informaţii cu privire la modul în care sunt măsurate şi comunicate publicului aspecte legate de deficitul şi disponibilitatea medicamentelor.
Reunind experţi din diferite state membre ale UE, activitatea grupului operativ pune bazele unei abordări UE îmbunătăţite şi armonizate în abordarea problemelor legate de disponibilitatea medicamentelor.
Misiunea Grupului de lucru al UE este de a dezvoltă şi coordona acţiuni pentru o mai bună prevenire, identificare, gestionare şi comunicare a problemelor care pot afecta disponibilitatea medicamentelor, pentru a îmbunătăţi continuitatea furnizării de medicamente de uz uman şi veterinar în Europa.
Grupul de lucru al UE a fost creat de EMA şi Heads of Medicines Agencies (HMA), împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai autorităţilor naţionale competenţe, preşedinţii Grupului de coordonare pentru recunoaşterea reciprocă şi procedurile descentralizate - uman (CMDh) şi veterinar (CMDv), Grupul de lucru al inspectorilor GMP / GDP, Grupul de lucru al profesioniştilor în comunicare (WGCP) şi Grupul de lucru pentru strategia europeană de supraveghere (ESS WG).