Sâmbătă, 22 februarie 2020, la Bucureşti, a avut loc Adunarea Generală a Societăţii Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi din România (SMMR). Cu această ocazie, membrii SMMR au avut ocazia să discute despre problemele întâlnite în cadrul programelor de rezidenţiat în care sunt înscrişi şi au dezbătut modificările aduse la nivelul Statutului şi Regulamentului societăţii.
Un alt punct important pe ordinea de zi a fost alegerea unei noi echipe de conducere şi a coordonatorilor de departamente. În urma votului majorităţii membrilor prezenţi în cadrul Adunării Generale, echipa SMMR din mandatul 2020-2021 va fi formată din:
Preşedinte: Dr. Ioan Mirea
Vicepreşedinte Relaţii Externe: Dr. Claudiu Pavel
Secretar General: Dr. Alina Tudorache
Vicepreşedinte Relaţii Interne: Dr. Marius Chiţu
Trezorier: Dr. Andrei Voicu
Cenzor: Dr. Andrei Marin
Coordonator Departament Legislativ: Dr. Teodor Cristea
Coordonator Departament Social: Dr. Alin Catrina
Coordonator Departament Ştiinţific: Dr. Maria Puşcaşu
Coordonator Departament de Comunicare: Dr. Roxana Crăciun
Noua echipă va avea ca direcţie strategică reorganizarea internă a SMMR, conformă cu modificările aduse Statutului şi Regulamentului de Ordine Interioară votate de Adunarea Generală şi aducerea activităţilor desfăşurate de Asociaţie la un nivel superior, care să aibă un impact benefic asupra membrilor săi şi a tuturor medicilor rezidenţi din ţară. De asemenea, actualul Consiliu Director îşi propune consolidarea unei relaţii cu reprezentanţii mass-media de la nivel naţional, pentru exprimarea şi diseminarea poziţiilor publice ale acesteia.
Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi din România (SMMR) este o organizaţie independentă, non-guvernamentală şi apolitică, care-şi doreşte să devină reprezentativă pentru toţi cei peste 15.000 de medici rezidenţi din România, indiferent de specialitatea acestora şi a centrului în care profesează, în relaţia cu autorităţile statului, a spitalelor în care îşi desfăşoară activitatea şi cu alte organizaţii de profil de la nivel naţional şi internaţional. Înfiinţată în 2015, SMMR a apărut ca răspuns la nevoia de afiliere şi de reprezentare a medicilor rezidenţi, în Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi contextul numeroaselor modificări şi nereguli apărute în cadrul procesului de pregătire al acestora.
De asemenea, SMMR încurajează medicii rezidenţi să raporteze toate neregulile apărute şi orice încălcare a drepturilor pe care le întâmpină la locul de muncă sau în relaţie cu alte autorităţi ale statului din domeniul medical şi le oferă toată susţinerea pentru soluţionarea cât mai rapidă a problemelor apărute. Ne dorim astfel să evităm momente de criză precum situaţia ultimului examen de admitere în Rezidenţiat, neplata sporurilor aferente anumitor specializări sau a
gărzilor efectuate de medicii rezidenţi în afara programului normal de lucru.
„Medicii rezidenţi din România au fost mereu supuşi foarte multor nedreptăţi atât din perspectiva instituţiilor statului, cât şi la nivel micro-social, în cadrul spitalelor şi secţiilor în care au activat. Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi a apărut ca răspuns la toate aceste probleme întâmpinate zilnic de noi, dorind astfel să construim o comunitate puternică, reprezentativă care să vină în sprijinul tuturor medicilor rezidenţi. Cunoaştem foarte bine problemele din cadrul ultimei sesiuni a examenului de Rezidenţiat, cât şi problema gărzilor neplătite, a lipsei de respect din spitale şi a condiţiilor, de multe ori, nefavorabile pe care medicii rezidenţi la întâmpină. Astfel, sperăm ca împreună să devenim o voce şi un partener activ de implementare în relaţie cu factorii decizionali.” Dr. Ioan Mirea - Preşedintele SMMR.