Sunt medic în România, de 30 de ani. Sunt medic de familie de 20 de ani. Medicina de familie înseamnă dragoste şi respect faţă de Viaţă. Este normal să fie aşa. Spitalele se bazează pe medicina de familie. În România, medicina de familie a preluat în 1999, la 1 octombrie, 19.267.595 persoane, asiguraţi sau nu, copii sau adulţi, acuţi sau cronici, gravide sau vârstnici deopotrivă. Toţi aceşti oameni se adresează în primul rând, medicului lor de familie, spitalul este rezervat cazurilor grave. Este normal să fie aşa.
Fără protecţia personalului medical, pierdem spitalul şi insutim numărul de pacienţi. SARS-CoV-2 nu alege, nu are graniţe, nu are limite sociale, afectează şi personalul medical, nu doar pacienţii. Înţelegem că spitalele constituie o prioritate. Medicina de familie a făcut front comun pentru apărarea colegilor din spitale (teledon, redirecţionare fonduri). Este normal să fie aşa.
Medicina de familie- prima linie de apărare a sistemului medical din orice ţară ar fi ea- preia şi se ocupă de asigurarea continuităţii îngrijirilor medicale (nu toţi bolnavii ajung la spital). Prezenţa la datorie, alături de pacienţi, medicină de familie a fost lăsată să se doteze singură, din fonduri proprii, aşa cum este lăsată de 20 de ani în afara sistemului.
Dacă un singur medic de familie cade, 2500 de oameni rămân fără îngrijiri medicale de prim contact.
Nu este o situaţie normală.
11.000 de medici de familie,15.000 asistenţi medicali, împreună cu rezidenţii de medicină de familie, sunt aruncaţi în acest moment, în lupta împotriva infecţiei SARS_CoV-2, fără echipamente de protecţie minimale: măşti, mănuşi, combinezoane de protecţie, botoşi, vizete, biocide sau dezinfectanţi, circuite funcţionale. Rezultatul se vede. Avem colegi în izolare, avem colegi în spitale şi din păcate, colegi de ai noştri, oameni minunaţi care au căzut deja la datorie. În urma lor au rămas familii. Lor ce le spunem?
Din totalul pacienţilor infectaţi, Spania are 12% personal medical bolnav, Italia are 9% medici bolnavi.
România a atins deja 16% personal medical infectat din numărul total de persoane infectate.
“Quo vadis Domine?/ ”Încotro Doamne?”
Medicina de familie are nevoie de:
- echipamente de protecţie (măşti, mănuşi, combinezoane, botosi, viziere, şorţuri),
- consumabile (dezinfectanţi, biocide),
- aparatură de strictă necesitate (pulsoximetre, lămpi UV, aparate de oxigen,)
destinate protecţiei întreg personalului cabinetelor de medicină de familie din întreagă ţară şi pacienţilor lor.
KIT CABINET MEDICINA DE FAMILIE 2020
Cu respect faţă de Viaţă,
Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicină de Familie (AREPMF)
Dr. Valeria Herdea
Preşedinte AREPMF