ARNIS a finalizat implementarea platformei online de digitalizare a comunicării în neonatologie, în colaborare cu Secţia Neonatologie 1 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca

ARNIS a finalizat implementarea platformei online de digitalizare a comunicării în neonatologie, în colaborare cu Secţia Neonatologie 1 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca

Asociaţia Română pentru Nou-născuţii Îndelung Spitalizaţi – ARNIS încheie proiectul ”SUS-TIN – Creştem (SUS) calitatea serviciilor medicale-sociale în Terapie Intensivă Neonatală (TIN), iar beneficiarii devin ulterior donatori (SUSŢIN)”, în colaborare cu Secţia Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, cu sprijinul financiar acordat de Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

REZULTATE

În cele 10 luni de funcţionare (05.2023-02.2024) platforma a contabilizat peste 310 de utilizatori, beneficiari direcţi. Dintre aceştia peste 140 sunt viitori părinţi sau părinţi cu bebeluş născut la termen şi peste 135 de părinţi cu bebeluş în terapie intensivă neonatală au beneficiat de serviciile oferite gratuit de platformă, iar peste 30 de cadre medicale din spitalul partener au cont şi sprijină părinţii online. Au fost accesate peste 240 de ore de materiale video educative, iar prin prisma obiectivului de creştere a capacităţilor ARNIS, asociaţia a cooptat peste 863 de donatori recurenţi şi un total de peste 103.779 lei în donaţii începând cu 01.01.2023.

Platforma va continua să ofere servicii gratuite părinţilor, şi după încheierea finanţării oferite prin programul Active Citizens Fund România, finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Funcţionarea platformei va fi asigurată pentru o perioadă de 5 ani. ARNIS va asigura mentenanţa şi suportul din fonduri proprii, provenite din donaţii recurente ale persoanelor fizice, dar şi prin spirijinul partenerului de proiect în furnizarea serviciilor de internet, compania DIGI | RCS & RDS.

TESTIMONIALE

“Acuma e prima data când îl vede pentru că a fost plecat în deplasare la muncă şi nu a putut să vină. Acuma este cel mai mândru şi fericit că a reuşit să şi-l vadă.” Părinte, beneficiar al platformei, familia Onuc

Pentru părinţi SUS-TIN reprezintă oportunitatea de a parcurge cursurile online, atât de puericultură cât şi cele despre nou-născutul din terapie intensivă. De asemenea, există şansa pentru părinţi dar şi pentru alţi membrii ai familiei de a vedea copilul pe cameră în intervalul orar specificat. Pentru personalul medical a reprezentat o grijă în plus verificarea funcţionalităţii camerelor. Însă momentul în care părintele povesteşte cu bucurie faptul că şi-a văzut copilul, în acele momente realizezi că un lucru mic este un lucru important şi acesta s-a putut realiza prin acest program. Succes mai departe!” Dr. Hăşmăşanu M., medic Neonatolog în cadrul secţiei Neonatologie 1 din SCJU Cluj-Napoca

Scopul Platformei de digitalizare SUS-TIN a fost să faciliteze comunicarea şi creşterea calităţii serviciilor medicale şi sociale acordate nou-născuţilor (prin comunicarea părinte-copil, educare şi informare a părinţilor), dar şi dezvoltarea sustenabilităţii şi capacităţii de fundraising a ARNIS. Valoarea totală a proiectului implementat în perioada 04.2022-02.2024 a fost de 107.782 euro.

Servicii şi beneficii pe care le aduce Platforma SUS-TIN (https://sus-tin.arnis.ong/)

(1) Comunicare video părinţi-bebeluş din Terapie Intensivă Neonatală: transmisiune livestreaming a imaginilor cu bebeluşul din incubator, doar către propriul părinte, (2) Educarea părinţilor despre îngrijirea bebeluşului: Curs de puericultură cu 6 capitole în fomat video şi 13 Seminarii video pentru părinţi, (3) Comunicare medici-părinţi cu nou-născuţi în Terapie Intensivă Neonatală, (4) Fundrasing, (5) Comunicarea rezultatelor pe platformă.

Proiect derulat de Asociaţia Română pentru Nou-născuţii Îndelung Spitalizaţi - ARNIS în colaborare cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, secţia Neonatologie 1, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este facilitarea comunicării şi creşterea calităţii serviciilor medicale şi sociale acordate nou-născuţilor şi dezvoltarea sustenabilităţii şi capacităţii de fundraising a ARNIS.

Cu sprijinul: Societatea Dezvoltare Comercial Sudului SRL, Aimee Consulting & Advertising SRL, DIGI | RCS & RDS, Ikea România, Fundaţia OTP Bank România

Cu sprijinul media: Radio România, Radio România Actualităţi, Bucureşti FM, CASPA – Comunitatea Asociaţiilor de Pacienţi, Medicalmanager.ro, Qbebe, SuperBebe.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparităţile economice şi sociale şi a consolida relaţiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare şi statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorţiul compus din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile şi a cetăţeniei active şi creşterea capacităţii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmăreşte dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii şi capacităţii sectorului societăţii civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetăţeniei active şi a drepturilor omului şi consolidând în acelaşi timp relaţiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Pentru mai multe informaţii despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesaţi www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informaţii despre Granturile SEE şi Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.

Despre ARNIS

ARNIS este Asociaţia Română pentru Nou-născuţii Îndelung Spitalizaţi şi reprezintă vocea pacienţilor cu afecţiuni la naştere din România începând din 2013. Misiunea ARNIS este de a îmbunătaţi sănătatea nou-născuţilor îndelung spitalizaţi din România prin proiecte de prevenţie, informare şi educare a societăţii civile privind naşterea înainte de termen, implementarea principiilor Family Centred Care în terapiile intensive neonatale şi alinierea Standardelor naţionale la nivelul Standardelor Europene de îngrijire elaborate de EFCNI, precum şi oferirea de suport familiilor lor în procesul de recuperare medicală al copiilor, până la vârsta de 18 ani.

viewscnt