Asociația OncoPacienților PHOENIX despre mortalitatea crescută prin cancere și importanța prevenției acestora

Asociația OncoPacienților PHOENIX despre mortalitatea crescută prin cancere și importanța prevenției acestora
februarie 10 10:00 2021 Timp citire articol: 7 minut(e)

4 februarie, Ziua Mondială a Cancerului a fost marcată prin 2 acțiuni în cadrul proiectului „Cancerele și Cancerul de piele”, respectiv  pe 7 februarie – subiect privind prevenția cancerelor de piele dezbătut în emisiunea 360medical B1TV și pe 2 februarie eveniment online – pe platforma 360medical.ro, ambele organizate de Asociația OncoPacienților PHOENIX cu sprijinul Novartis și Bristol Myers Squibb.

Anul acesta, Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX, a precizat că ,,de Ziua Mondială a Cancerului am considerat potrivit să aducem în discuție mortalitatea crescută prin cancere cât și importanța prevenției acestora, în special a cancerului de piele – devenit îngrijorător atât pentru oncopacienți cât și pentru publicul larg”.

Acțiunile AOP Phoenix desfășurate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului

  • De ce pacienții români nu conștientizează pericolul cancerului de piele. Educația și screening-ul timpuriu, factorii-cheie ce pot salva vieți

Mulți pacienți din România nu conștientizează pericolul cancerului de piele și se prezintă la medic în faze avansate ale bolii, deși diagnosticarea în faze timpurii echivalează cu șanse foarte mari de vindecare. Specialiștii afirmă că educația populației și programe de screening timpuriu ar crește semnificativ supraviețuirea în cazul acestei afecțiuni.

Subiectul a fost discutat în emisiunea 360MEDICAL, difuzată duminică, 7 februarie, la postul B1 TV.

,,Pacienții se prezintă tardiv la medic din cauza fricii de diagnostic oncologic, de Covid-19 și de intrare în spital. În ultimii ani, atât în rândul beneficiarilor asociației, cât și în jurul meu a crescut foarte mult numărul de decese, ceea ce înseamnă prezentarea tardivă la medic”, a afirmat Ioana Cristea, președinte fondator al Asociației OncoPacienților Phoenix.

Specialiștii atrag atenția asupra importanței informării pacienților în legătură cu riscurile asociate prezentării târzii la medic și diagnosticului de cancer în faze avansate. Un alt element important este educația privind sănătatea.

,,Ar fi bine să existe ore de educație în sănătate la școală, astfel încât, la vârsta adultă, să existe o anumita constientizare asupra importantei mentinerii sănătății”, a menționat președintele fondator al Asociației OncoPacienților Phoenix.

Asociația atrage atenția asupra multor deficiențe la nivelul sistemului de sănătate din România, între care lipsa unui registru național al pacienților oncologici, birocrația din sistem sau bugetul insuficient alocat sănătății.

,,De asemenea, avem prea puține spitale și centre oncologice, iar comunicarea între medici, care ar trebui să asigure parcursul lin al pacientului între diverse specialități, este deficitară”, a precizat Ioana Cristea.

Problemele pacienților oncologici din România s-au agravat după începutul pandemiei de Covid-19.

,,În perioada stării de urgență, pacienții nu au avut acces la ambulatoriul de specialitate, nu au avut acces la un medic dermatolog, s-a luat legătura doar telefonic. Pacienții care erau deja diagnosticați și sub tratament la Institutul Oncologic au continuat tratamentul, dar managementul pacientului cu cancer de piele se discută într-o comisie de indicație terapeutică”; asemenea, „o alta problema am avut-o cu pacientii aflati sub imunoterapie, am avut intarzieri la tratamente din cauza ca aprovizionarea cu medicamente a fost destul de deficitara”, a afirmat dr. Lidia Kajanto, manager al Institutului Oncologic București, în cadrul aceleiași emisiuni.

Ca și în alte forme de cancer, educatia, screening-ul timpuriu  sunt esențiale pentru succesul tratamentului.

,,Un rol important în screening îl avem noi înșine. În cazul cancerului de piele, trebuie să ne cunoaștem riscurile. Factorii importanți de risc în apariția cancerului de piele, inclusiv a melanomului, sunt tipul de piele – pielea deschisă la culoare -, expunerea la soare în mod repetat și fără protecție, istoricul familial – dacă am avut rude de gradul I sau II cu cancer de piele – și prezența pe corp a unui număr de peste 50-100 de alunițe”, a explicat dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog și specialist în politici de sănătate.

Medicii au dezvoltat o grilă de evaluare a leziunilor supecte de pe piele, numită ABCDE (A de la asimetrie, B de la borduri neregulate, C de la culoare neuniformă, D de la diametru de peste 6 mm și E de la evoluție).

,,Aceste tipuri de cancer se pot vindeca în proporție de 99%, atâta vreme cât sunt identificate din timp. De asemenea, metodele terapeutice sunt cu atât mai ușoare cu cât ne adresăm mai devreme medicului dermatolog”, a subliniat dr. Fotin.

Melanomul este cel mai rar tip de cancer de piele, însă este și cel mai periculos. Acesta poate să apară la orice vârstă, spre deosebire de alte tipuri de cancer, care afectează mai ales vârstnicii.

Incidența cancerului de piele a crescut constant în ultimii ani. În prezent sunt depistate în fiecare an peste 2 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom si circa 130.000 de cazuri de melanom pe plan mondial, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

     2)  „În cancer, viteza este cea care contează, ea poate face diferența dintre viață și moarte” – a declarat Ioana Cristea – Președinte Fondator al AOP PHOENIX

Asociatța AOP PHOENIX a tras un semnal de alarma despre starea pacientilor cu cancere si pt cei cu melanom/cancer de piele si in cadrul evenimentului online „Cancerele si Cancerul de piele” organizat de catre Asociatie pe platforma 360 medical cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta împotriva Cancerului, si care a beneficiat de participarea unor personalități de renume ale medicinei si oncologiei din Romania.

Astfel, împreuna cu dna Conf. Dr Ana Maria Forsea, am putut afla cât de importantă este depistarea cât mai precoce a leziunilor pielii care pot conduce la diagnosticul unui melanom sau al altor forme de cancer de piele, cum să prevenim apariția acestora și care ar fi parcursul ideal al pacientului din momentul apariției sau modificării alunițelor / altor semne pe piele și până la corecta diagnosticare în centre dermatologice cu experiență.

„Persoanele care suferă de cancer de piele prezintă un risc mare de a face și un alt tip de cancer. Dar și reciproca e valabilă, pacienții care au deja un cancer au risc ridicat de a face un melanom sau un alt fel de cancer de piele”. Despre această relație a vorbit pe larg, Conf. Dr. Ana Maria Forsea, medic dermatolog la Clinica de Dermatologie Oncologică a Spitalului Elias din București.

Dna Dr. Daniela Zob ne-a prezentat numeroasele alternative terapeutice de ultimă oră și progresele pe care știința, imunoterapia, le-au adus în managementul melanomului și al cancerelor de piele.

Nu în ultimul rând, dna Conf. Dr. Diana Păun, a salutat inițiativa organizării acestui webinar și a punctat încă o dată sprijinul constant pe care Președinția României îl acordă oncologiei din România și problemelor cu care se confruntă pacientul oncologic român, în contextul alinierii noastre la nivel european, acolo unde s-au făcut remarcate inițiative puternice de consolidare într-un plan unitar de luptă împotriva cancerului.

Asociația OncoPacienților PHOENIX,  înființată în 2013, a lansat în ultimii ani mai multe campanii de conștientizare și prevenire a cancerului, cu accent pe cancerul mamar, de piele și pulmonar. Asociația a sprijinit, de asemenea, campanii de screening pentru diverse forme de cancer.

,,Am făcut 100 de ecografii mamare gratuite, din care opt au fost cu suspiciune de cancer, sunt sub monitorizare. Am făcut peste 450 de dermatoscopii în București și pe litoral, din care 50 au fost cu suspiciune de cancer, inclusiv cu temutul melanom. Facem acțiuni cu publicul larg și cu pacienți, cu membri activi în asociație, care oferă puterea exemplului”, a mai spus Ioana Cristea.

Pentru informatii suplimentare despre Asociatia OncoPacientilor PHOENIX, accesati pagina de Facebook a asociatiei  https://www.facebook.com/Asociatia-OncoPacientilor-Phoenix-1374271692801490 sau siteul www.aminvinscancerul.ro

Președinte Fondator AOP PHOENIX: dna Ioana Cristea

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu