Pentru a combate mortalitatea infantilă şi a reduce disparităţile în îngrijirea neonatală, Organizaţia Salvaţi Copiii România porneşte o iniţiativă de dotare cu echipamente medicale în judeţele Bucureşti, Ilfov, Iaşi, Hunedoara, Vâlcea, Neamţ, Galaţi şi Călăraşi.
Spitalele vor beneficia de incubatoare de transport, aparate de ventilaţie non-invazivă, ecografe portabile, sisteme avansate de monitorizare a funcţiilor vitale şi alte echipamente necesare pentru îngrijirea nou-născuţilor prematuri. Astfel, Organizaţia Salvaţi Copiii lansează campania Camera cea mai mică, ilustrând faptul un spaţiu de doar 0.2 metri pătraţi, dimensiunea unui incubator, poate face diferenţa între viaţă şi moarte pentru aceşti copii. Camera cea mai mică poate fi cumpărată pentru spitalele care au nevoie de ea, prin donaţii directe sau prin redirecţionarea de 3,5% din impozitul pe venit către Organizaţia Salvaţi Copiii.
Eforturile constante ale organizaţiei în ultimii 14 ani relevă o nevoie continuă de înnoire a acestor echipamente, care se uzează şi trebuie înlocuite periodic pentru a păstra un standard medical înalt.
România se confruntă cu o rată îngrijorătoare a mortalităţii infantile, situându-se printre primele locuri în Uniunea Europeană cu o rată de 5,7 la 1.000 de copii născuţi vii în 2022, conform datelor finale ale Institutului Naţional de Statistică. Analiza cauzelor acestor decese indică pe primul loc, cu 34.7%, afecţiuni a căror origine se situează în perioada perinatală (primele 6 zile de viaţă).
Camera cea mai mică din lume este şi cea mai preţioasă
Copiii născuţi prematur adesea nu au plămânii suficient de dezvoltaţi pentru a respira singuri şi nu îşi pot regla temperatura corpului, necesitând astfel îngrijire intensivă, asistenţă respiratorie şi monitorizare constantă. Pentru a putea ajunge în siguranţă acasă, cei mai mici copii au nevoie de camera cea mai mică, incubatorul. Este un loc cald, ca o îmbrăţişare de mamă, unde copilul creşte şi cu el, creşte şi speranţa. Este locul unde timpul, mai preţios ca niciodată, pare să treacă încet. Eforturile medicilor, susţinute de echipamentele medicale necesare, salvează vieţi şi aduc în fiecare zi optimism în inimile familiilor care se luptă alături de cei mici.
„Camera cea mai mică din lume este şi cea mai preţioasă. Asta pentru că nu se măsoară în metri pătraţi, ci în bătăile de inimă ale nou-născuţilor prematuri pe care îi găzduieşte,” a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii. „Incubatoarele, aceste camere esenţiale în primele momente de viaţă, împreună cu monitoarele de funcţii vitale şi alte echipamente pe care le furnizăm, sunt cruciale pentru o creştere sănătoasă a copiilor. Programul nostru de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală a evoluat semnificativ în ultimii 14 ani, ajungând să joace un rol crucial atât în comunităţile vulnerabile, cât şi în susţinerea spitalelor. Contribuţia fiecărui donator ne permite să sprijinim eficient sistemul medical şi să oferim speranţă pentru un început de viaţă plin de posibilităţi.”
Fiecare donaţie ajută la dotarea spitalelor cu incubatoare şi alte echipamente necesare îngrijirii neonatale. Persoanele fizice pot dona câte doi euro lunar la SMS 8848, cod „SALVEZ” sau online, pe www.salvaticopiii.ro. Până pe 25 mai 2024, donaţiile pot fi realizate prin redirecţionarea de 3.5% din impozitul pe venit. Formularul poate fi completat şi depus online, în mai puţin de 3 minute.
Spitalele pentru care 3,5% se poate transforma în Camera cea mai mică şi alte echipamente performante:
- Bucureşti - Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”
- Bucureşti - Spitalul Clinic CF2
- Bucureşti - Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului – Maternitatea Polizu
- Călăraşi- Spitalul Municipal Olteniţa
- Galaţi - Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor
- Hunedoara - Spitalul Judeţean Deva
- Ilfov - Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov
- Iaşi - Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi
- Neamţ- Spitalul Orăşenesc Târgu Neamţ
- Vâlcea - Spitalul Orăşenesc Horezu.
14 ani de dedicare pentru sănătatea copiilor din România
Din 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a desfăşurat activităţi intense pentru îmbunătăţirea condiţiilor de îngrijire a nou-născuţilor, dotând 122 de unităţi medicale din România cu peste 1.700 de echipamente necesare. Investiţiile totale, ce depăşesc 10 milioane de euro, au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea sănătăţii a peste 200.000 de copii în secţiile de neonatologie, terapie intensivă neonatală, pediatrie şi obstetrică-ginecologie. Iniţiativele Salvaţi Copiii au stimulat, de asemenea, Ministerul Sănătăţii să consolideze capacitatea administrativă în domeniul sănătăţii femeii şi copilului, rezultând în reînfiinţarea Compartimentului pentru sănătatea femeii şi copilului în iulie 2014 şi crearea unui Grup de Lucru pentru politici sănătate adaptate nevoilor esenţiale ale acestor grupuri vulnerabile. Aceste măsuri vizează o coordonare mai eficientă a programelor naţionale şi o colaborare mai strânsă cu organizaţiile non-guvernamentale, contribuind astfel la reducerea mortalităţii infantile şi îmbunătăţirea asistenţei medicale pentru mame şi copii în România.
Despre Salvaţi Copiii România
De 34 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societate şi autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 3.700.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.