Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX a organizat, în cadrul campaniei de prevenire a cancerelor de piele, ,,Soare fără pete”, aflată la cea de-a şaptea ediţie, evenimentul intitulat ,,Cancerele de piele rare, periculoase şi puţin cunoscute”, găzduit de 360medical.ro, la care au participat Ioana Cristea, preşedintele fondator al Asociaţiei OncoPacienţilor PHOENIX, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier Prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, prof. dr. Ana Maria Forsea, şefa secţiei de dermatologie oncologică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, dr. Daniela Zob, şefa secţiei oncologie medicală din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti, şi Ioan Motica, un pacient cu un carcinom bazocelular recidivant.
Anual sunt diagnosticate între 2 şi 3 milioane de cazuri de non-melanom la nivel mondial. Potrivit estimărilor numărul cazurilor de melanom va creşte cu 18% până în 2025, la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
,,Cred că prevenţia constituie cea mai rentabilă strategie pe termen lung pentru controlul cancerului în general şi al cancerului de piele. În cazul nostru, patru din cinci cazuri de cancer de piele pot fi prevenite”, a atras atenţia la conferinţa ,,Cancerele de piele rare, periculoase şi puţin cunoscute”, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul evenimentului.
În luna iulie, pe lângă alte locaţii, pe litoralul românesc vor avea loc acţiuni de conştietizare şi depistare a cancerelor de piele, Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX oferind turiştilor posibilitatea de-a face dermatoscopii gratuite.
,,Până la această a şaptea ediţie a campaniei Soare fără pete, numărul dermatoscopiilor gratuite pe care noi le considerăm cele mai importante în aceste acţiuni depăşiseră 1.000 de beneficiari”, a declarat Ioana Cristea, preşedintele fondator al Asociaţiei OncoPacienţilor PHOENIX.
Astfel, în principal în perioada 1- 10 iulie 2023 vor fi distribuite peste 10.000 de materiale informative pe faleza din Mamaia şi la Hotelul Tomis din staţiune de către voluntarii campaniei asociaţiei OncoPacienţilor PHOENIX.
În cadrul campaniei, va fi oferit turiştilor aflaţi pe litoral un flyer cu autoexaminarea pielii prin regula ABCDE, iar aceştia vor avea ocazia să beneficieze de screening dermatoscopic gratuit în perioada 5-9 iulie 2023 (la Beach-barul de pe plaja hotelului Tomis din Mamaia).
,,Am gândit această campanie prin prisma unui pacient încercat de astfel de afecţiuni, anul acesta am revenit şi vom derula trei acţiuni de screening, de educare şi de conştientizare. Am început cu dermatoscopii gratuite la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Management Veterinar din Bucureşti. Deja am efectuat peste 100 de astfel de controale dermatoscopice de care au beneficiat studenţi, cadre didactice, dar şi pacienţi şi aproximativ 2% din cei examinaţi au fost cu suspiciuni de melanom şi alte cancere ale pielii”, a explicat Ioana Cristea.
Îndemnul asociaţiei este: “Autoexaminează-ţi pielea şi, dacă observi ceva în neregulă, prezintă-te urgent la medic!”
“Trebuie să fim atenţi la semnele de alarmă şi să nu întârziem consultul dermatologic. Mai bine un consult dermatologic care ajunge la concluzia că nu este nimic grav, decât să aşteptăm şi să ajungem prea târziu. Consultul dermatologic este gratuit, cu trimitere de la medicul de familie, în toate spitalele publice şi avem la dospiziţie dermatoscopia care este acoperită de asigurările medicale”, a afirmat prof. dr. Ana Maria Forsea, şefa Secţiei de Dermatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.
Pacienţii diagnosticaţi cu cancere de piele au acces la tratament compensat în România, inclusiv cu imunoterapii avansate.
“Din fericire, având rambursată imunoterapia, pacienţii noştri au şanse mult mai bine de recuperare, de supravieţuire, fără semne de progresie a bolii în intervale lungi. (...) Totuşi, în România, tratamentele sunt accesibile tuturor pacienţilor, ceea ce nu se întâmplă în multe ţări, tratamente care, din fericire, oferă rate de supravieţuire foarte bune”, a spus dr. Daniela Zob, şefa Secţiei Oncologie Medicală de la Institutul Oncologic Bucureşti.
Despre Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX
Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX, înfiinţată în 2013, are ca scop sprijinirea pacienţilor cu cancer şi, printre alte proiecte, a lansat în ultimii ani mai multe campanii de conştientizare şi prevenire a cancerelor (prin distribuire flyere cu autoexaminări, investigaţii, şi evenimente online de conştientizare şi educare pentru pacienţi şi publicul larg), cu accent pe cancerul mamar, de piele şi pulmonar.
Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX desfăşoară şi alte numeroase activităţi, care fac diferenţa între viaţă şi moarte prin programe, astfel:
– Emoţional şi îndrumare (peste 1.000 de cazuri).
– Vizite “fost pacient-pacient” la Fundaţia de îngrijiri paliative “Sfânta Irina” din Voluntari (peste 500 cazuri) cărora li se oferă aranjamente realizate manual la acţiunile de „Grup suport”.
– Acţiuni de “Grup suport” (Grup suport “Ioana”) prin sesiuni de art terapie de Paşte şi Crăciun (peste 100 de paciente) în cadrul cărora se realizează manual aranjamente tradiţionale care se oferă pacienţilor în faze terminale de la Fundaţia “Sfânta Irina” din Voluntari.
– Programul “Donează şi o viaţă salvează” (18 beneficiari din care aprox. 50% au învins lupta împotriva cancerului, în urma suportului financiar oferit).
– Sprijin material (prin oferire la peste 2.000 de pacienti de pachete cu creme medicale de îngrijire, vitamine, coroniţe de Craciun, proteze de sân, etc)
– De lobby cu organele statului şi Juridic – suport gratuit de consultaţii legale (peste 50 de beneficiari).
Pentru informaţii suplimentare despre Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX, accesaţi pagina de Facebook a asociaţiei https://www.facebook.com/Asociatia-OncoPacientilor-Phoenix-1374271692801490.