Heidi Murkoff, autoarea seriei What to Expect® şi fondatoarea whattoexpect.com, a vizitat România pentru prima oară, la invitaţia Asociaţiei SAMAS. Considerată unul dintre cei mai influenţi 100 de oameni din lume, Heidi Murkoff a distribuit CUTIA Bebeluşului mamelor în situaţii dificile de viaţă care au născut la Maternitatea Buftea şi a răspuns la întrebările părinţilor români despre sarcină şi primii ani din viaţa copilului, în cadrul evenimentului ”La ce să te aştepţi – cu Heidi Murkoff”.
Programul primei zile în România a început la Centrul SAMAS, unde Heidi Murkoff a pregătit CUTIA Bebeluşului pentru 3 mămici care au născut la Maternitatea Buftea. Vizita a continuat la maternitate, unde Heidi Murkoff le-a oferit CUTIA Bebeluşului, împreună cu volumul La ce să te aştepţi în primul an, cu autograf. Heidi a stat de vorbă cu mamele şi a împărţit îmbrăţişări personalului din maternitate şi celor mici. La vizita de la Maternitatea Buftea, alături de Heidi Murkoff, a participat şi Abigail Rupp, Adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice, de la Ambasada SUA în România.
În România, Asociaţia SAMAS este prima care a introdus conceptul CUTIA Bebeluşului, care salvează vieţi. Cu ajutorul reţelei de Educatori Perinatali SAMAS, mamele care primesc CUTIA Bebeluşului învaţă cum să îngrijească în mod corect copilul după naştere si primesc ajutor, pentru a putea alăpta exclusiv cât mai mult timp. CUTIA Bebeluşului este şi un sprijin material: aceasta este pregătită pentru a fi pat al bebeluşului pentru primele 3-4 luni din viaţa acestuia şi este oferită mamei împreună cu produse de igienă şi de îngrijire pentru copil şi mamă, produse de îmbrăcăminte 1-3 luni, scutece şi jucărie.
În cea de-a doua zi petrecută în România, în cadrul evenimentului La ce să te aştepţi – cu Heidi Murkoff, autoarea celei mai citite cărţi despre sarcină din lume a răspuns în direct la întrebările părinţilor despre perioada celor 9 luni şi primii ani din viaţa copilului, alături de Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru. Evenimentul s-a desfăşurat la Băneasa Shopping City, Grand Cinema & More şi a fost moderat de Eli Roman, jurnalist şi Preşedinte al Asociaţiei SAMAS.
Pregătirea pentru naştere, alimentaţia în timpul sarcinii, imunizarea – au fost doar câteva dintre subiectele abordate în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri în direct. Evenimentul a continuat cu o sesiune de autografe la standul editurii Lifestyle Publishing, care a publicat în limba română 3 dintre titlurile scrise de Heidi. Şi, desigur, cu îmbrăţişări, oferite de Heidi părinţilor prezenţi la eveniment.
”Invitând-o pe Heidi Murkoff în România, Asociaţia SAMAS deschide o nouă poartă de comunicare cu părinţii. Promotor devotat al mesajului argumentat ştiinţific, liant între comunitatea medicală şi comunitatea părinţilor, Heidi a venit să se întâlnească cu părinţii din România cu care a purtat, împreună cu dl conf. Dr. Mihai Craiu, un dialog viu şi antrenant despre perioada perinatală.
Ne-a felicitat pentru proiectul CUTIA Bebeluşului, un proiect dedicat copiilor cărora părinţii nu pot să le ofere trusoul de început de drum. Împreună cu membrii asociaţiei a dăruit cutia de început de drum la Maternitatea Buftea unor mame cărora le-am tradus cuvintele, dar care i-au înţeles pe deplin zâmbetul. Sperăm să o revedem şi să îi spunem câţi bebeluşi au fost fericiţi într-un pătuţ colorat şi dăruit cu suflet." – a declarat Dr. Marina Oţelea, Director Executiv al Asociaţiei SAMAS.
“Fiecare mamă merită sprijinul de care are nevoie pentru a oferi bebeluşului pe care îl iubeşte siguranţă şi sănătate. Sunt recunoscătoare Asociaţiei SAMAS că oferă acest sprijin, mai întâi prin informaţie, cursuri şi resurse despre sarcină, alăptare şi parenting, iar acum, prin intermediul proiectului CUTIA Bebeluşului. O cutie mică ce umple un mare gol, CUTIA Bebeluşului este un spaţiu de dormit sigur pentru nou-născut şi este încărcată cu lucruri esenţiale pentru îngrijirea bebeluşului, pe care mamele în situaţii dificile de viaţă nu şi le-ar permite. Dar este, de asemenea, şi metafora perfectă pentru ceea ce SAMAS oferă: o mână de ajutor mamelor care au nevoie cel mai mult de acest ajutor. Am spus întotdeauna că maternitatea este ”frăţia” care în final ne leagă şi a fost o bucurie să întâlnesc – şi să îmbrăţişez - atât de multe ”surori” din România.”– a declarat Heidi Murkoff la finalul vizitei în ţara noastră.
Evenimentul LA CE SĂ TE AŞTEPŢI – CU HEIDI MURKOFF a fost susţinut de 360medical
Despre HEIDI MURKOFF
Heidi Murkoff a fost prima mamă care a scris o carte despre sarcină. Şi a făcut istorie. La ce să te aştepţi când eşti însărcinată se află din 1990 pe lista celor mai vândute titluri, întocmită de New York Times, fiind cel mai longeviv bestseller. Seria What to Expect® conţine astăzi 10 titluri, care sunt bestseller-uri la nivel internaţional, fiind publicate în peste 30 de limbi. Heidi Murkoff este apreciată de revista TIME ca fiind între primii 100 cei mai influenţi oameni din lume!
Despre ASOCIAŢIA SAMAS
Asociaţia SAMAS este organizaţia nonprofit care a dezvoltat prima reţea naţională de Educatori Perinatali, specializând asistente medicale şi moaşe pentru ca acestea, la rândul lor, să poată ajuta şi educa mamele pe perioada sarcinii şi după naştere. Obiectivele Asociaţiei SAMAS sunt: creşterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul naşterii, îmbunătăţirea stării de sănătate a mamei, dar şi a bebeluşului, printr-o nutriţie echilibrată atât în timpul sarcinii, cât şi postnatal. Asociaţia SAMAS este prezentă în 27 de oraşe din România, a format peste 800 de Educatori Perinatali şi a ajutat mai mult de 20.000 de mame, în maternităţi, în comunităţi şi în centre partenere SAMAS.
Despre CUTIA Bebeluşului
CUTIA Bebeluşului este un concept implementat pentru prima oară în Finlanda, acum mai bine de 80 de ani, când rata mortalităţii era uriaşă. Astăzi, datorită acestui program, Finlanda are cea mai mică rata a mortalităţii infantile din Europa – 1,7‰! Asociaţia SAMAS este organizaţia care a adus pentru prima oară CUTIA Bebeluşului în România. În ţara noastră, un copil mai mic de un an moare la fiecare 6 ore*, 41,7% dintre copii se nasc şi trăiesc în sărăcie, 1 din 10 mame este minoră. 80% dintre decesele în rândul nou-născuţilor ar putea fi prevenite prin educaţie**. CUTIA Bebeluşului, programul dezvoltat de SAMAS după modelul finlandez, reduce riscul de mortalitate infantilă şi le oferă atât un ajutor material mamelor în situaţii dificile de viaţă, cât şi sprijinul şi informaţiile de care au nevoie pentru a creşte copii sănătoşi. Din iunie anul acesta, când SAMAS a lansat programul CUTIA Bebeluşului, 175 de astfel de cutii au ajuns în familii defavorizate.
Cei care doresc să susţină programul programul CUTIA Bebeluşului pot trimite un SMS cu textul BEBE la 8844, donând 2 euro lunar pentru acest program.
* sursa: organizaţia Salvaţi Copiii România
** sursa: UNICEF România