Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică pentru anul 2023, populaţia României continuă să îmbătrânească. În prezent, sunt peste 3,7 milioane de persoane care au vârsta de peste 65 de ani, dintre care aproape 2 milioane de persoane au rămas singure, şi-au pierdut deja partenerii, au divorţat sau nu s-au căsătorit niciodată. Pentru ei, anii care ar trebui să fie cei mai liniştiţi, sunt plini de frici şi singurătate. În acest context, Asociaţia Zi de Bine lansează proiectul „NEpierdute” şi îi încurajează pe seniori să vină la Centrul Comunitar Zi de Bine din Bucureşti.
Starea de sănătate a multora dintre seniori este precară iar o parte semnificativă din bugetul lor se duce pe medicamente. Însă, efectuarea analizele medicale periodice şi consultul de specialitate, împreună cu un stil de viaţă activ ar putea contribui la o viaţă mai sănătoasă pentru bunicii noştri.
În cadrul proiectului „NEpierdute”, Asociaţia Zi de Bine organizează pentru seniori activităţi de reconectare şi petrecere a timpului liber, ateliere de dans şi mişcare, lucru manual şi cursuri de limba engleză, printre altele, astfel încât momentele pierdute de-a lungul anilor să îşi găsească drumul înapoi. De asemenea, pe parcursul lunii martie, alături de „Caravana cu Medici”, seniorii vor beneficia de consult medical şi analize de bază gratuite.
Atelierele vor avea loc la Centrul Comunitar Zi de Bine, aflat pe strada Uranus, numărul 150, etaj 1, Bucureşti iar seniorii interesaţi pot să sune la numărul de telefon 0725 565 375 pentru a afla programul.
Proiectul este susţinut de partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank şi Leroy Merlin.
„Când ne apropiem de bătrâneţe, mobilitatea se restrânge, sănătatea e tot mai şubredă , prieteniile par să se estompeze sau dispar definitiv. Pofta de viaţă se stinge şi ea. Nu şi atunci când intri în grupul potrivit, în care găseşti oameni asemenea ţie cu care să împarţi complice poveşti din vremuri aproape uitate. Ne bucurăm că la Centrul Comunitar Zi de BINE grupul a început să se creioneze şi, alături de seniorii noştri deja am aflat zeci de poveşti nepierdute. Vrem să le aducem la viaţă şi ne propunem să le oferim cât mai multe ocazii de a construi alte poveşti şi bucurii, pentru cât mai mult timp de acum înainte.”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.
În cadrul proiectului „NEpierdute”, cei aproape 50 de vârstnici înscrişi până acum în program vor beneficia şi de excursii tematice, ieşiri în aer liber şi mişcare, ateliere de lucru manual, seri de poezie şi dans.
Cei care doresc să susţină proiectele realizate de Asociaţia Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naştere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecţiona, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.
Despre Asociaţia Zi de BINE
Scopul Asociaţiei Zi de Bine este acela de a crea comunităţi, de a sprijini mii de oameni aflaţi în situaţii vulnerabile şi de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociaţia susţine proiecte sociale în fiecare lună şi încurajează oamenii să-şi doneze ziua de naştere pentru aceastea.
Mecanismul de funcţionare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunţă cauza susţinută şi sunt descrise nevoia şi beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii şi sunt invitaţi să vadă rezultatul implicării lor.
Dacă aveţi un proiect în care credeţi dar pentru care nu aţi găsit încă finanţare, îl puteţi înscrie pe www.zidebine.ro.