Săptămâna Europeană împotriva cancerului

Săptămâna Europeană împotriva cancerului

Săptămâna Europeană împotriva cancerului (European Week Against Cancer EWAC) are loc între 25 şi 31 mai în fiecare an şi se încheie pe 31 mai cu Ziua Mondială fără Tutun. În timpul săptămânii de luptă  împotriva cancerului se readuce în prim plan necesitatea abordării comprehensive a cancerului prevenţie primară, depistare precoce, diagnostic şi acces la tratament, reabilitatre şi îngrijiri paliative. De asemenea, se evidenţiază şi rolul fundamental pe care cercetarea şi digitalizarea serviciilor de sănătate îl au în combaterea şi controlul cancerului.

La fiecare 9 secunde, un cetăţean al Uniunii Europene este diagnosticat cu cancer. În anul 2022 s-au înregistrat 1,3 milioane decese prin cancer.  Povarea economică a cancerului în U.E este de peste 100 miliare Euro.

În România trăiesc aproximativ 300.000 de oameni diagnosticaţi cu cancer. Riscul de deces prin cancer  înainte de vârsta de 75 de ani este de 14%.

Uniunea Europeană a lansat Planul European de Luptă împotriva Cancerului, o iniţiativă strategică cu patru direcţii de acţiune:

Prevenţia – prin reducerea factorilor de risc: fumat, alcool, alimentaţie dezechilibrată, sedentarism, lipsa vaccinării.

Depistarea precoce – prin programe de screening accesibile şi gratuite.

Accesul echitabil la tratament de calitate – inclusiv terapii moderne şi inovatoare.

Îmbunătăţirea vieţii persoanelor afectate de cancer – sprijin psihologic, reinserţie profesională, îngrijiri paliative.

 Măsurile care se iau la nivelul U.E în aceste patru direcţii strategice  sunt susţinute financiar prin fonduri europene dedicate, inclusiv din Programul EU4Health.

România a alocat fonduri importante atât pentru investiţii în tehnologie şi infrastructură, cât şi pentru creşterea accesului la tratamente inovative şi servicii medicale îmbunătăţite. Fondurile provind din Fondul de Coeziune (FSE+ şi FEDER), PNRR, EU4Health, Horizon şi din bugetul naţional.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) reafirmă angajamentul său în prevenirea şi controlul cancerului în România, aliniindu-se la obiectivele stabilite de Planul european de combatere a cancerului şi de Planul naţional de control al cancerului.

Astfel, INSP în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, parteneri instituţionali, organizaţii nonguvernamentale şi asociaţii de pacienţi derulează şi susţine programe de prevenire şi depistare precoce:

  • Promovarea vaccinării împotriva HPV;
  • Dezvoltarea programelor de screening organizat pentru cancerele recomandate aliniate la recomandările ghidurilor europene de asigurare a calităţii în programele de screening;
  • Sprijinirea dezvoltării Registrului Naţional de Cancer pentru îmbunătăţirea colectării datelor privind incidenţa şi supravieţuirea;
  • Activităţi de informare şi educare a populaţiei privind factorii de risc modificabili: fumatul, consumul de alcool, alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii fizice şi expunerea la radiaţii UV.

În cadrul acestei săptămâni, INSP încurajează toţi cetăţenii să adopte un stil de viaţă sănătos, să participe la programele de screening disponibile şi să se informeze din surse oficiale privind prevenirea cancerului.

 

viewscnt