Scădere alarmantă la nivel mondial a numărului de copiii care beneficiază de vaccinuri vitale

Scădere alarmantă la nivel mondial a numărului de copiii care beneficiază de vaccinuri vitale

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF au lansat un avertisment cu privire la scăderea alarmantă la nivel mondial a numărului de copiii care beneficiază de vaccinurile vitale. Situaţia este determinată de perturbările produse de pandemia de COVID-19 în oferta şi cererea de servicii de imunizare. Conform celor mai noi date publicate de OMS şi UNICEF, aceste perturbări pun în pericol progresele înregistrate în acoperirea mai multor copii şi adolescenţi cu o gamă mai largă de vaccinuri, progrese deja limitate de un deceniu de stagnare a ratei de vaccinare.

Cele mai noi estimări privind acoperirea vaccinală realizate de OMS şi UNICEF pentru anul 2019 arată că există pericolul anulării unor îmbunătăţiri, cum sunt introducerea vaccinului HPV în 106 ţări şi sporirea nivelului de protecţie a copiilor împotriva mai multor boli. De exemplu, datele preliminare pentru primele patru luni ale anului 2020 indică o scădere semnificativă a numărului copiilor cărora li se administrează toate cele trei doze ale vaccinului diftero-tetano-pertussis (DTP3). Este prima dată în 28 de ani când se constată o scădere a acoperiri vaccinale cu DTP3 – marker al imunizării la nivel naţional şi transnaţional.

Vaccinurile sunt unul dintre cele mai puternice instrumente din istoria sănătăţii publice, iar în prezent beneficiază de imunizare mai mulţi copii decât oricând altădată,” a spus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al OMS. „Dar pandemia pune în pericol aceste progrese. Lipsirea copiilor de scheme de imunizare de rutină are ca efecte evitabile suferinţe şi pierderi de vieţi omeneşti care le-ar putea depăşi cu mult pe cele provocate de COVID-19. Nu este însă obligatoriu ca situaţia să evolueze în acest sens. Vaccinurile pot fi administrate în siguranţă chiar şi în timpul pandemiei, iar noi facem apel către toate ţările să ia măsuri pentru continuarea acestor programe esenţiale, salvatoare de vieţi”.

Perturbări provocate de COVID-19

Cel puţin 30 de campanii de vaccinare împotriva rujeolei sunt în pericol de anulare din cauza pandemiei de COVID-19, fapt care ar putea conduce la noi focare în 2020 şi în anii următori. Conform unui nou sondaj puls realizat de UNICEF, OMS şi Gavi în colaborare cu Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor al SUA, Institutul de Vaccinuri Sabin şi Şcoala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, 75% dintre cele 82 de ţări respondente au raportat că, începând cu luna mai a anului 2020, s-au confruntat cu perturbări provocate de COVID-19 în programele lor de imunizare.

Motivele pentru perturbarea serviciilor diferă. Chiar dacă serviciile sunt disponibile, populaţia nu le poate accesa fie din cauze cum sunt reticenţa de a părăsi domiciliul, întreruperi ale serviciilor de transport, dificultăţi economice, restricţii de deplasare, fie din teama de a nu se expune contactului cu persoane suferind de COVID-19. De asemenea, mare parte din personalul sanitar nu este disponibil din cauza restricţiilor de circulaţie, a detaşării către centre de tratament al COVID şi a lipsei echipamentelor de protecţie.

COVID-19 a transformat vaccinarea (până de curând, o activitate rutinieră) într-o sarcină descurajantă”, a spus Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „Trebuie să oprim reducerea ratei de acoperire şi să reluăm de urgenţă programele de vaccinare, înainte ca vieţile copiilor să fie puse în pericol de alte boli. Nu putem să înlocuim o criză sanitară cu o alta.”

Rata globală de acoperire, stagnantă

 Înainte de apariţia COVID-19, nivelul de acoperire vaccinală stagna la 85% în cazul vaccinurilor DTP3 şi rujeolic. Probabilitatea ca unui copil născut astăzi să i se administreze înainte de a împlini 5 ani toate vaccinurile recomandate la nivel global este sub 20%.

În 2019, aproape 14 milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri vitale, cum sunt vaccinurile DTP3 şi rujeolic. Majoritatea acestor copii trăiesc în Africa şi, cel mai probabil, nu au acces nici la alte servicii de sănătate. Două treimi dintre aceşti copii sunt concentraţi în 10 ţări cu venituri medii şi mici: Angola, Brazilia, Republic Democratică Congo, Etiopia, India, Indonezia, Mexic, Nigeria, Pakistan şi Filipine. Copiii din ţările cu venituri medii au o pondere din ce în ce mai mare în rândul celor nevaccinaţi.

Progrese şi provocări pe ţări şi pe regiuni

S-au înregistrat anumite progrese. Acoperirea regională cu a treia doză a vaccinului DTP în Asia de Sud a crescut cu 12 puncte procentuale în ultimii 10 ani, în special în India, Nepal şi Pakistan. Cu toate acestea, aceste progrese greu-câştigate ar putea fi anulate de perturbări asociate pandemiei de COVID-19. Statele care au înregistrat progrese semnificative, cum sunt Etiopia şi Pakistan, sunt expuse riscului de regres, dacă serviciile de imunizare nu sunt reluate cât mai curând posibil.

Situaţia este în special îngrijorătoare în America Latină şi în Caraibe, unde ratele de acoperire tradiţional mari au scăzut în ultimul deceniu. În Brazilia, Bolivia, Haiti şi Venezuela, acoperirea vaccinală a scăzut cu cel puţin 14 puncte procentuale din 2010. Aceste ţări se confruntă în prezent şi cu perturbări moderate până la severe asociate COVID19.

  • Reluarea serviciilor, astfel încât ţările să poată oferi în condiţii de siguranţă servicii de imunizare de rutină în timpul pandemiei de COVID-19, prin respectarea recomandărilor privind igiena, distanţarea fizică asigurarea echipamentelor de protecţie pentru personalul sanitar;
  • Sprijin pentru ca personalul sanitar să comunice activ cu aparţinătorii, cărora să le explice cum au fost reconfigurate serviciile pentru a putea fi prestate în condiţii de siguranţă;
  • Corectarea lacunelor de acoperire şi imunitate;
  • Extinderea serviciilor de rutină în comunităţile neacoperite, comunităţi în care trăiesc unii dintre cei mai vulnerabili copii.
viewscnt