Stocurile de tratamente derivate din plasmă nu vor fi afectate de pandemia de Covid-19

Stocurile de tratamente derivate din plasmă nu vor fi afectate de pandemia de Covid-19

Compania biofarmaceutică Takeda îşi informează pacienţii că nu prevede în acest moment nicio perturbare în stocurile sale de tratamente pe bază de plasmă. Compania monitorizează îndeaproape situaţia externă şi va continua să comunice evoluţia acesteia, ori de câte ori este nevoie.
În acest moment s-a observat o uşoară scădere a donărilor de plasmă, din cauza evoluţiei pandemiei. Takeda nu se aşteaptă ca această situaţie să perturbe livrările de tratamente pe bază de plasmă până la finalul anului 2020, deoarece ciclul de producţie, de la colectarea plasmei la produsul finit şi perioada de alocare, se întinde pe o durată de 9-12 luni, iar stocurile de plasmă ale companiei sunt suficiente.

Pandemia COVID-19 reprezintă o provocare majoră pentru producţia tratamentelor pe bază de plasmă. Conform unui studiu realizat de Biroul de Cercetare al Pieţei din Statele Unite ale Americii, preţul plasmei în Europa a crescut cu 4,2% faţă de 2019. Acest lucru, combinat cu evoluţia pandemiei COVID-19, ce are un efect direct asupra procesului de colectare a plasmei, va duce la o continuare a creşterii preţului.

Totodată, Asociaţia Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice (PPTA) şi-a exprimat îngrijorarea crescută asupra potenţialului impact pe care îl vor avea măsurile luate în contextul actualei pandemii asupra accesului pacienţilor la medicamente derivate din plasma. Potrivit PPTA, Europa se bazează pe plasma provenită din Statele Unite ale Americii în proporţie de 37%. Din restul de 63% de plasmă colectată în Europa pentru pacienţii de europeni, 62% provine din sectorul public şi 38% din sectorul privat. Acest procent de 38% reprezintă cantitatea de plasmă colectată de sectorul privat în patru ţări din Europa (Austria, Cehia, Germania şi Ungaria).
În acest context, Takeda caută soluţii în mod proactiv, printr-un dialog deschis cu asociaţiile din industrie, centrele de colectare, organizaţiile de pacienţi şi guverne pentru a asigura continuitatea donaţiilor si securitatea şi siguranţa procesului de colectare, în condiţiile în care un număr important de pacienţi cronici sau cu alte condiţii complexe au nevoie de tratament continuu cu aceste produse derivate din plasmă.

,,Este prea devreme acum să facem o predicţie pe termen lung privind disponibilitatea stocurilor de plasmă, dar vă asigurăm că urmărim îndeaproape situaţia şi pregătim planuri de rezervă pe care le vom adapta constant, luând în considerare toţi factorii care pot influenţa procesul de colectare a plasmei. Prioritatea noastră absolută este aceea de a ne asigura că medicamentele şi serviciile Takeda continuă să ajungă la pacienţii a căror viaţă depinde de acestea. În acelaşi timp, facem eforturi să protejăm sănătatea angajaţilor noştri, a familiilor lor şi a întregii noastre comunităţi”, susţine Dominika Kovacs, Country Manager al Takeda România.

Pentru date la zi despre demersurile pe care Takeda le întreprinde în lupta cu pandemia de COVID-19, accesaţi: https://www.takeda.com/newsroom/featuredtopics/coronavirus-efforts/
Despre companie
Takeda este o companie bio-farmaceutică globală cu o istorie remarcabilă de peste 235 de ani de activitate în slujba pacienţilor de pretutindeni. Din acest motiv, în toata istoria sa, Takeda a acţionat în linie cu valorile sale fondatoare - integritate, echitate, dreptate şi perseverenţă (Takeda-ism).
Takeda îşi propune să-şi îndeplinească obiectivele prin luarea deciziilor în funcţie de patru priorităţi: pacientul - plasarea pacientului în centrul tuturor acţiunilor, încrederea - câştigarea încrederii societăţii, reputaţia - consolidarea reputaţiei şi dezvoltarea afacerii. Pacientul, încrederea, reputaţia şi dezvoltarea afacerii reprezintă elementele care sunt parte a procesului de decizie şi a acţiunilor pe care Takeda le întreprinde, pentru a-şi onora angajamentul faţă de calitate şi pentru a face lucrul corect de fiecare dată.

viewscnt