Deşi extrem de populară în ultima vreme, administrarea probioticelor în bolile diareice acute nu şi-a demonstrat beneficii importante prin studii clinice. Ele nu sunt necesare în episoadele diareice scurte ce se autolimitează rapid prin măsuri de regim alimentar. Există o tendinţă generală de a utiliza probiotice cu mare uşurinţă pentru tot felul de afecţiuni ale copiilor, de la colici abdominale, la episoade diareice acute sau constipaţia cronică.
Articol realizat prin participarea doamnei doctor Iolanda Vivisenco, Medic primar pediatrie, Asistent universitar, doctor în medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Bucureşti:
Este utilă administrarea probioticelor în episoadele diareice? Vă rugăm să ne ajutaţi cu câteva explicaţii.
Deşi extrem de populară în ultima vreme, administrarea de probiotice în bolile diareice acute nu şi-a demonstrat beneficii importante prin studii clinice.
Probioticele acţionează la nivelul mucoasei intestinale modulând propria floră microbiană, afectată de infecţiile acute ce se manifestă cu diaree.
Acest proces se pare că poate scurta durata episodului diareic în anumite cazuri sau poate ameliora aşa numitul sindrom postenteritic – diareea trenantă ce urmează unui episod acut, generată de incapacitatea mucoasei intestinale de a-şi recăpăta integritatea precedentă episodului acut.
Administrarea de probiotice nu scade frecvenţa complicaţiilor de tipul deshidratărilor acute ce pot apărea în bolile manifestate cu diaree, vărsături şi/sau febră.
În ce situaţii nu este necesară, respectiv contraindicată?
Probioticele nu au contraindicaţii de administrare. Nu sunt necesare în episoadele diareice scurte ce se autolimitează rapid prin măsuri de regim alimentar.
Ce beneficii conferă administrarea probioticelor fără un motiv clinic?
Utilizarea probioticelor pe termen lung poate aduce beneficii la nivelul tractului digestiv incomplet cunoscute însă în prezent.
Probioticele împiedică înmulţirea speciilor bacteriene la nivelul mucoasei intestinale, modulează răspunsul imun la acest nivel şi menţin integritatea funcţiei de barieră a mucoasei tractului digestiv, astfel rezultând implicaţii pozitive într-o serie de afecţiuni infecţioase, alergice sau imunologice, ce afectează acest organ.
Ce probleme de sănătate pot apărea în cazul administrarii constante de probiotice?
Nu se cunosc implicaţii negative ale utilizării probioticelor pe termen lung.
Ce recomandări aveţi pentru părinţi?
Nefiind considerate medicamente ce necesita prescripţie medicală, există o tendinţă generală de a utiliza probiotice cu mare uşurinţă pentru tot felul de afecţiuni ale copiilor, de la colici abdominale, la episoade diareice acute sau constipaţia cronică.
Deşi nu este complet greşit acest lucru, recomandarea mea este ca părinţii să îşi ia aceste informaţii de la medicul pediatru, care este cel mai în măsură să ştie când, cum, pentru cât timp şi ce probiotice trebuie folosite pentru diferitele afecţiuni ale copiilor.