Afecţiunile neurologice ale omului modern

Afecţiunile neurologice ale omului modern

În societate modernă, afecţiunile neurologice reprezintă o problemă cauzată de expunerea constantă la stres, atât fiziologic, cât şi de natură psihologică. Cefaleele, sindromul de tunel carpian, hernia de disc, depresia, anxietatea şi atacurile de panică sunt cele mai des întâlnite în domeniul neurologic, conform specialistului.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Cristina Lupu, medic neurolog la Neuroaxis, clinica integrata de neurologie.

Afecţiunile neurologice, neurochirurgicale sau psiho-emoţionale sunt boli ale sistemului nervos central sau periferic. Anormalităţi structurale, electrice sau biochimice la nivelul creierului, coloanei vertebrale sau altor nervi pot cauza nenumarate boli, cu o gama largă de simptome, atât fizice, cât şi psihologice.

Cele mai întâlnite afecţiuni neurologice sunt:

Cefaleele

O cefalee poate provoca o durere foarte puternică, în general pe o parte laterală a capului. Acestea sunt rezultatul unei activităţi anormale la nivel cerebral şi au un număr mare de factori ce le pot cauza. Cauzele pot fi fizice, precum lipsa de odihnă sau o poziţie necorespunzătoare a coloanei vertebrale, emoţionale, hormonale, legate de dietă, medicamentaţie sau de diverse schimbări bruşte în mediul înconjurător, precum zgomote puternice.

Nu există un remediu unic pentru migrene. În schimb, se recomandă îmbunătăţirea stilului de viaţă prin paşi simpli, cum ar fi un somn constant şi suficient, mai puţin stres şi mai multe exerciţii fizice.

Sindromul de tunel carpian

Apare atunci când nervul median al mâinii este presat în mod constant, iar consecinţele sunt amorţirea degetelor, slăbirea muşchilor mâinii şi dureri ce se resimt la nivelul întregii mâini. Apare în general la persoane ce petrec mult timp făcând acţiuni repetitive cu mâinile, iar remediile variază, de la evitarea poziţiilor şi activităţilor ce forţeaza încheietura, până la tratamente cu steroizi sau chiar operaţie.

Prevenirea constă în elminarea factorilor de risc, iar netratarea poate duce la afectarea permanentă a nervilor mâinii şi limitarea funcţiilor acesteia.

Hernia de disc

Este o afecţiune cauzată de deplasarea unuia din discurile ce formează coloana vertebrală, iar cele mai întâlnite simptome sunt dureri în jurul zonei afectate, fie lombare, fie cervicale. Este cauzată în general fie de prea puţină activitate fizică, fie de exagerarea efortului fizic, însă poate apărea şi ca o consecinţă a vârstei.

Netratată duce la complicaţii ce variază de la dureri permanente de spate până la pierderea controlului asupra funcţiilor de excreţie. Aceasta se vindecă din ce în ce mai rar prin operaţie, eficiente fiind metodele legate de kinetoterapie sau fizioterapie.

Depresia

Este o afecţiune psiho-emoţională ce este cauzată în general de un dezechilibru chimic la nivelul creierului, însă poate apărea şi ca o consecinţă a factorilor externi sau a moştenirii genetice. Este însă tratabilă, aproximativ 80-90% din pacienţi răspunzând pozitiv la tratament. În funcţie de ce o cauzează, tratamentul se poate baza mai mult pe psihoterapie sau pe medicamentaţie ce readuce echilibrul chimic în creier.

Netratată poate duce la diverse complicaţii, pe lângă o calitate mult scăzută a vieţii.

Anxietatea şi atacurile de panică

Cele două afecţiuni psiho-emoţionale au atât particularităţi, cât şi părţi comune. În timp ce atacul de panică este o senzaţie psihologică negativă bruscă şi intensă, anxietatea se întinde pe o mai mare perioadă de timp, la o intensitate redusă.  Altfel zis, atacul de panică e o puternică senzaţie de frică, în timp ce anxietatea e o puternică senzaţie de îngrijorare.  Cauzele sunt în general comune, fiind legate de situaţii sociale, joburi stresante, amintiri traumatizante, fobii, reacţii la diverse medicamente sau sevrajul provocat de renunţarea la alcool sau la droguri.

La fel ca în cazul depresiei, tratamentul poate consta în psihoterapie, medicamentaţie sau o combinaţie între cele două.

Mulţumim doamnei doctor Cristina Lupu pentru colaborare.

viewscnt