Aluniţele ascund pericole nebănuite. Printre factorii care sunt responsabili de apariţia acestora, respectiv a cancerului de piele, se numără şi expunerea excesivă la raze ultraviolete. Cancerul de piele, în special melanomul, poate fi prevenit prin măsuri de protecţie corespunzătoare.
Articol realizat prin participarea doamnei doctor Cosmina Popescu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Clinicii Intermedicas:
Aluniţele şi problemele asociate lor
Aluniţele sau nevii sunt leziuni benigne apărute datorită proliferării celulelor ce produc pigmentul, şi anume melanocitelor. Aluniţele pot fi prezente de la naştere (congenitale) sau pot apărea în timpul vieţii (dobândite).
Majoritatea populaţiei prezintă aluniţe, acestea fiind mai frecvente la persoanele cu pielea deschisă la culoare, blonde.
Aluniţele care apar în timpul vieţii cel mai frecvent sunt declanşate de radiaţiile UV prin expunerea la soare sau solar, factorul genetic şi statusul imunitar.
Arsurile solare repetitive, prin injuriile ce le provoacă la nivel celular (keratinocite şi melanocite), pot fi precursoare în apariţia melanomului.
În ceea ce priveşte cancerul de piele, s-a demonstrat că expunerea la radiaţii UVA şi radiaţii UVB cauzează aproximativ 90% din cancerul de piele, cel mai periculos fiind melanomul.
Protecţia solară, importantă în prevenirea aluniţelor
Toate aceste reacţii adverse ar putea fi diminuate folosind corect atât protecţie solară externă, cât şi protecţie solară internă.
Atunci când dorim să realizăm aceste tipuri de protecţie trebuie să ţinem cont de câteva măsuri simple şi anume:
- Evitarea expunerii la soare în intervalele 11-16, atunci când radiaţiile UV au intensitate maximă
- Hainele să fie confecţionate din fibre naturale, lejere, deschise la culoare
- Purtarea pălăriilor cu boruri largi
- Purtarea ochelarilor de soare cu protecţie UV
- Utilizarea produselor cu factor de protecţie FPS 50+ atât contra radiaţiilor UVA, cât şi radiaţiilor UVB
- Reaplicarea produselor în funcţie de timpul indicat de producător, în medie fiind la 2-3 ore.
Cele mai eficiente creme sunt cele care conţin oxid de zinc şi bioxid de titan. Aceste ingrediente rămân la suprafaţa pielii (nu se absorb în piele), unde formează o barieră invizibilă împotriva razelor ultraviolete.
Factorul de protecţie solară este un multiplicator pentru timpul relativ necesar până la apariţia eritemului (roşeaţa) în urma expunerii neprotejate la soare.
Dacă expunerea neprotejată duce la apariţia eritemului în 10 minute, o cremă cu factor de protecţie 15 va prelungi apariţia eritemului în aceleaşi condiţii la 150 de minute. Alegerea depinde de riscul specific pielii fiecărui individ, precum şi de timpul pe care doreşte să-l petreacă la soare.
Produsele de protecţie solara nu ar trebui să conţină alcool etilic, parabeni (conservanţi), ftalaţi, fenoxietanol, glicerină, coloranţi sintetici, parfum, ulei de parafină, silicon. Aceste substanţe ar putea să determine alergii, dermatite, au potenţial cancerigen, toxic, fiind periculoase.
În ceea ce priveşte forma de prezentare, cremă, loţiune, ulei, spray- aici alegerea depinde de preferinţele fiecăruia şi de tipul de piele. Produsele cremoase sunt uşor de aplicat, sunt hidratante fiind indicate pentru persoanele cu pielea uscată.
Loţiunile încarcă pielea şi sunt mai greu de aplicat şi datorită faptului că pătrund mai greu în piele. Spray-urile sunt uşor de aplicat, nu lasă pielea uleioasă, putând fi utilizat şi peste machiaj. Uleiul de plajă se poate aplica uşor, este hidratant, blochează deshidratarea pielii şi un alt avantaj este că se poate aplica şi pe păr, protejându-l astfel de arsuri solare.
Prin luarea acestor măsuri reducem riscul apariţiei cancerului de piele şi putem să ne bucurăm de efectele benefice ale soarelui din sezonul estival.
Mulţumim doamnei doctor Cosmina Popescu pentru colaborare.