Ce este gingivoplastia?

Ce este gingivoplastia?

Gingivoplastia se recomandă în cazul unor sechele gingivale rămase după diferite afecţiuni, atunci când există o creştere anormală a gingiei, gingivită şi parodontită, caria radiculară. De asemenea, se poate realiza gingivoplatstia din considerente fizionomice, în cazul unui zâmbet gingival. Vindecarea se realizează în aproximativ 14 zile, fiind strâns legată de respectarea măsurilor de îngrijire postoperatorie, capacitatea de refacere a organismului, dar şi de corectitudinea intervenţiei.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Alina Sîrbu, Medic Stomatolog, Estetică Dentară din cadrul Clinicii Dent Estet:

Gingivoplastia reprezintă intervenţia chirurgicală de remodelare a conturului gingival din jurul unuia sau mai multor dinţi, respectiv corectarea formei şi poziţiei gingiilor.

În ce situaţii este indicată această intervenţie?

Gingivoplastia se recomandă în cazul unor sechele gingivale rămase după diferite afecţiuni (gingivostomatita ulcero-necrotică, fibromatoză gingivală cu îngroşarea excesivă a marginii gingivale), atunci când există o creştere anormală a gingiei (cum este cazul purtătorilor de aparate dentare, în lipsa unei igiene corespunzătoare), gingivită şi parodontită, caria radiculară.

De asemenea, se poate realiza gingivoplatstia din considerente fizionomice, în cazul unui zâmbet gingival (expunerea unei suprafeţe mari din gingie atunci când pacientul zâmbeşte). În Estetică Dentară se recurge la gingivoplastie pentru a realiza un contur gingival adevcat, în jurul unor faţete dentare, lucrări protetice, cu cerinţe estetice deosebite.

Cât durează şi care este procedura pe care o implică?

Durata procedurii variază în funcţie de suprafaţa de întindere a ţesutului gingival asupra căruia se intervine, având o variaţie între câteva minute şi până la zeci de minute.
Nu este o intervenţie dureroasă, iar medicul intervine pentru modelarea gingiei cu bisturiul, electricauterul sau laserul dentar-cel mai modern şi uşor instrument, atât pentru medic cât şi pentru pacient.

Care este durata de recuperare şi ce complicaţii post-operatorii pot apărea?

Vindecarea se realizează în aproximativ 14 zile, fiind strâns legată de respectarea măsurilor de îngrijire postoperatorie, capacitatea de refacere a organismului, dar şi de corectitudinea intervenţiei.
Complicaţiile la efectuarea gingivoplastiei sunt foarte rare. Ele se referă la sângerări locale, leziuni ale ţesuturilor moi, leziuni ale nervilor din apropiere.

Ce recomandări aveţi pentru pacienţi?

În cazul în care gingivoplastia este realizată de către specialişti avizaţi, aceasta este o intervenţie foarte puţin solicitantă. Pentru pacient este nedureroasă şi fără riscuri majore, iar acesta se poate bucura apoi de rezultate estetice şi funcţionale deosebite.

De asemenea, pentru a preveni uşoarele dureri sau disconfortul ce poate apărea postoperatoriu, medicul poateprescrie medicamente, calmante sau analgezice.

Pacienţii trebuie să se adreseze medicului specialist în cazul unor dureri puternice, semn de infecţie sau desprinderea pansamentului aplicat pentru protecţie, însă aceste cazuri sunt excepţionale.

viewscnt