Pe lângă igienizarea cavităţii orale, detartrajul realizat periodic are un mare avantaj: medicul dentist poate depista în timpul şedinţei orice semn al afecţiunilor dinţilor sau gingiilor, în stadiu incipient. O şedinţă completă de profilaxie include detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional, air-flow şi fluorizare şi se realizează doar în cabinetul stomatologic de către medic sau asistentul igienist.
Articol realizat prin participarea doamnei doctor Bianca Ioniţă- Medic stomatolog, Stomatologie Generală şi Medic Rezident Parodontologie din cadrul Clinicii Dent Estet:
Detartrajul - igienizarea sau şedinţa de profilaxie- este una dintre cele mai importante etape de îngrijire a dinţilor, prin care se îndepărtează tartrul depus în urma alimentaţiei bogate în zaharuri şi carbohidraţi, dar şi a periajului deficitar.
Şedinţa completă de profilaxie trebuie realizată, obligatoriu, de două ori pe an. În anumite cazuri şi la recomandarea medicului specialist, acesta se poate realiza şi la interval de 3-4 luni, mai ales în cazul copiilor şi persoanelor cu obiceiuri vicioase, precum fumatul.
Pe lângă igienizarea cavităţii orale, detartrajul realizat periodic are un mare avantaj: medicul dentist poate depista în timpul şedinţei orice semn al afecţiunilor dinţilor sau gingiilor, în stadiu incipient. Astfel, se intervine minim invaziv şi netraumatizant pentru pacient.
Depunerile de tartru provoacă apariţia cariilor, dar şi a problemelor gingivale. Boala gingiilor este o infecţie instalată la nivelul ţesutului gingival şi osos şi reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii dinţilor în cazul adulţilor.
Şedinţele de profilaxie regulate, perierea corectă a dinţilor de două ori pe zi, folosirea aţei dentare şi a apei de gură ajută la păstrarea unui zâmbet sănătos şi a unei respiraţii fresh.
În cazul detartrajului, nu există contraindicaţii sau categorii de vârstă care nu pot opta pentru acest tip de tratament. Nu este dureros şi nu implică riscuri, dar, în funcţie de sensibilitatea dinţilor, anumite persoane pot resimţi un oarecare disconfort.
O şedinţă completă de profilaxie include detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional, air-flow şi fluorizare şi se realizează doar în cabinetul stomatologic de către medic sau asistentul igienist.
Detartrajul
După verificarea în prealabil a gradului de tartru depus pe dinţi, primul pas în procesul de igienizare este îndepărtarea tartrului cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. În cadrul acestei etape, este curăţat inclusiv tartrul subgingival, de culoare mai închisă, situat chiar în şanţul gingival.
Persoanele care au depuneri de tartru au de obicei gingiile inflamate şi, de cele mai multe ori, sângerează în timpul periajului.
Periajul profesional
Al doilea pas pentru un zâmbet sănătos este periajul profesional realizat cu o pasta abrazivă, ce are conţinut bogat în fluor şi îndepărtătează tartrul rămas în urma detartrajului. Acesta se realizează cu un instrument special, ce se aseamănă cu periuţa electrică folosită acasă.
Air-flow
Pentru o igienizare completă, după ce este realizat detartrajul şi periajul profesional, se aplică un jet de aer cu apă şi bicarbonat de sodiu, cu o presiune mare, ce are rolul de a curăţa şi improspăta cavitatea orală.
Fluorizare
La finalul igienizării se aplică un gel de protecţie, de asemenea, cu un conţinut ridicat de fluor. Acesta se menţine pe dinţi cel puţin 30 de minute din momentul aplicării.