Diabetul în timpul sarcinii

Diabetul în timpul sarcinii

Diabetul gestaţional este o afecţiune care persistă doar pe durata sarcinii şi apare ca urmare a unei cantităţi insuficiente de insulină secretată de organismul mamei. Factorii de risc includ indicele de masă corporală, istoricul familial şi medical, precum şi vârsta. Testul de toleranţă orală la glucoză, care se face în săptămânile 24-28 de sarcină, reprezintă modalitatea optimă de diagnostic, iar tratamentul implică ţinerea sub control a nivelului glicemiei.

Articol realizat prin participarea domnului doctor Tarek Abdou, medic primar obstetrică-ginecologie din cadrul Dacia Medical Center:

Diabetul gestaţional, diabet în timpul sarcinii, este o formă a bolii care, de cele mai multe ori, dispare după naştere. Diabet în timpul sarcinii poate face orice femeie care nu a suferit de diabet iînainte de a rămâne însărcinată. Cauza diabetului gestaţional este faptul că organismul mamei nu mai secretă suficientă insulină pentru a menţine glicemia în limite normale. Acest lucru se întâmplă din cauza hormonilor secretaţi de placentă, care pot bloca insulina la un nivel prea mic.

Nu toate gravidele sunt afectate de diabet în timpul sarcinii. În multe cazuri, pancreasul compensează lipsa de insulină, secretând o cantitate mai mare. In diabetul gestaţional, glucoza din sânge nu se mai tranformă în energie, ci rămâne în sânge la un nivel ridicat.

Factori de risc în diabet gestational

- greutatea mamei: un indice de masă corporală peste 30 favorizează apariţia diabetului gestaţional
- mama are rude de gradul I care suferă de diabet
- mama a mai avut diabet gestaţional la o sarcină anterioară
- mama a născut anterior un copil cu o greutate mai mare de 4,5 kilograme
- există un diagnostic de sindrom de ovare polichistice în antecedente
- mama are peste 25 de ani
- apartenenţa mamei la un grup etnic predispus la această boală: hispanic, afro-american, amerindian, sud sau est-asiatic

Simptome pentru diabet în timpul sarcinii

Deşi în general diabetul gestaţional nu are simptome, există câteva semne la care gravida trebuie să fie atentă:
- oboseală inexplicabilă
- senzaţie de gură uscată
- senzaţie de sete permanentă
- urinat des
- vedere înceţoşată
- senzaţie de foame, mai des decât în mod normal

Metode de diagnostic pentru diabet în timpul sarcinii

Diagnosticul de diabet gestaţional se pune după un test de toleranţă orală la glucoză, care se face în săptămânile 24-28 de sarcină. Testul se face dimineaţa, pe stomacul gol, fără apă şi mâncare din seara premergătoare testului. Se recoltează o probă de sânge pentru a verifica nivelul de bază al glicemiei. Gravida bea apoi o băutură care să conţină 75 de grame de glucoză. După o oră, apoi după două ore, se recoltează din nou sânge pentru a vedea reacţia organismului.

Tratament pentru diabet gestaţional

Cel mai important lucru în tratarea diabetului gestaţional este controlul nivelului de glucoză din sânge. Gravidele trebuie să-şi monitorizeze glicemia înainte de masă şi la două ore după masă. De asemenea, printr-o dietă echilibrată, trebuie ţinută sub control greutatea corporală. Dacă nu există contraindicaţii, gravida poate face inclusiv exerciţii fizice. Alimentaţia ar trebui să fie stabilită după recomandările de la medicul specialist şi nutriţionist. Dacă dieta nu este eficientă, există posibilitatea de a administra insulină. În acelaşi timp, e nevoie şi de verificarea constantă a tensiunii arteriale, hipertensiunea fiind asociată cu diabetul gestaţional.

Cum este afectat fătul de diabetul gestaţional

Dacă boala nu este diagnosticată şi tratată corespunzător, există riscul ca fătul să fie afectat. Astfel, fătul poate avea un surplus de grăsime, ceea ce va duce la obezitate. Diabetul netratat poate provoca şi creşterea cantităţii de lichid amniotic sau naştere prematură. Copilul va trebui monitorizat pe toată perioada sarcinii pentru a evita complicaţiile, la fel şi după naştere o perioadă.

După naştere, de cele mai multe ori diabetul gestaţional dispare. Se efectuează un nou test de toleranţă la glucoză după şase săptămâni. Dacă valoarea glicemiei se menţine mare, există riscul ca mama să dezvolte diabet de tip II.

viewscnt