Faţetele dentare sunt lucrări foarte fine, care se aplică pe suprafaţa smalţului şi sunt de două feluri: prep şi no-prep. Cu ajutorul lor se poate nu numai corecta culoarea dinţilor, ci şi forma acestora şi aranjamentul lor pe arcade, ele fiind indicate atât pacienţilor cu înghesuiri dentare, cât şi celor cu spaţii între dinţi. Nu sunt recomandate persoanelor cu probleme parodontale, celor care au carii sau celor care suferă de bruxism.
Articol realizat prin participarea domnului doctor Cristian Irimia, medic stomatolog în clinicile ABC Eurodent:
În ultima perioadă, tot mai multe persoane apelează la faţetele dentare pentru un zâmbet perfect, asemenea vedetelor de la Hollywood. Chiar dacă au fost create pentru a ascunde anumite imperfecţiuni ale dinţilor, care nu se mai pot trata altfel, faţetele au ajuns să fie aplicate şi peste dinţi sănătoşi, fără vreo problemă medicală, doar pentru că îmbunătăţesc aspectul acestora şi creează acel zâmbet fără cusur. Este acest lucru sănătos, ne pot afecta faţetele dinţii sau nu prezintă niciun pericol şi sunt recomandate oricui?
Faţetele dentare sunt lucrări foarte fine, care se aplică pe suprafaţa smalţului şi se menţin prin cimentare răşinică. Fineţea acestora se poate compara cu cea a unor lentile de contact care se aplică pe suprafaţa cristalinului. Cu ajutorul faţetelor dentare se poate nu numai corecta culoarea dinţilor, ci şi forma acestora şi aranjamentul lor pe arcade, ele fiind indicate atât pacienţilor cu înghesuiri dentare, cât şi celor cu spaţii între dinţi.
Faţetele dentare sunt de două feluri: prep şi no-prep. Dacă pentru primele este nevoie de pregătirea dintelui, aşa cum sugerează şi denumirea, cele din urmă se aplică direct pe dinte. Faţetele prep sunt recomandate atunci când este nevoie de o schimbare radicală a aspectului dinţilor naturali. Pregătirea constă în şlefuirea a 1-2 mm din smalţul de pe suprafaţa externă a dintelui şi de pe zonele laterale. Acestea sunt indicate atunci când:
• dinţii pe care se aplică nu au o poziţie corectă, iar pacientul nu doreşte aparat dentar pentru îndreptarea lor;
• dinţii frontali au fost afectaţi de carii;
• dinţii sunt prea voluminoşi.
Faţetele dentare no-prep se aplică direct pe suprafaţa dintelui sănătos, fără şlefuire. Avantajul în cazul acestora este conservarea ţesutului dentar. Acestea sunt indicate atunci când dinţii sunt pătaţi, îngălbeniţi, când există spaţii prea mari între ei sau sunt prea scurţi. În astfel de cazuri, faţetele schimbă radical aspectul întregii danturi şi nici nu dăunează sănătăţii dinţilor.
Indiferent de tipul lor, faţetele nu sunt recomandate persoanelor care au probleme parodontale. Boala gingivală poate compromite aspectul estetic, chiar şi al unei lucrări foarte bine realizate. Aşadar, trebuie întâi tratate pungile parodontale, acolo unde există. Nu mai vorbim despre carii, cum e uşor de înţeles, ele nu trebuie să existe, deci vor fi tratate înainte de aplicarea faţetelor. O altă contraindicaţie foarte importantă este bruxismul, din cauza forţei mari de frecare ce poate duce la spargerea sau dezlipirea completă a faţetelor.
Aşadar, dacă îţi doreşti acest zâmbet tot mai des întâlnit şi la noi în ţară, stai de vorbă cu medicul tău şi ia în calcul menţiunile de mai sus. Alege varianta care ţi se potriveşte şi asigură-te că dinţii tăi nu vor avea de suferit! Un specialist bun îţi va recomanda, cu siguranţă, o variantă adaptată nevoilor tale.