Radioterapia, fiind un tratament local, cauzează reacţii adverse în zona corpului vizată de fasciculul de raze. De obicei este vorba despre probleme ale pielii, oboseală şi uneori căderea părului. Este contraindicată pentru pacienţii cu boli inflamatorii cronice în regiunea care trebuie iradiată, copiii cu vârsta mai mică de 3 ani, femei însărcinate, pacienţi cu stare generală alterată. Radioterapia are 95% rata de vindecare la pacienţii cu cancer de prostată cu factor de risc intermediar şi 91.3% pentru cei cu factor de risc ridicat.
Articol realizat prin participarea doamnei doctor Liga Georgeta, Medic Specialist Radioterapie, Spitalul OncoFort:
1. Ce avantaje are radioterapia comparativ cu chimioterapia? În ce tipuri de cancer este indicată, respectiv contraindicată?
Radioterapia utilizează unde electromagnetice cu energie înaltă (protoni, electroni, neutroni, fotoni) pentru a distruge ADN-ul celulelor canceroase. Radiaţiile ţintesc direct asupra zonelor specifice şi este un tratament folosit pentru a trata sau a reduce cancerele în stadii incipiente, pentru a preveni recurenţele, pentru a trata simptomele datorate cancerului în stadiile avansate sau de a trata cancerele recurente. Chimioterapia implică utilizarea de medicamente pe cale sistemică pentru tratarea cancerului. În consecinţă, aceasta nu poate viza doar zonele specifice, astfel încât întregul corp poate trece prin efectele secundare. Ambele metode sunt folosite eficient pentru a distruge celulele canceroase. Nu se poate da o recomandare pentru o formă de tratament în detrimentul celeilalte. Atât radioterapia, cât şi chimioterapia sunt prescrise de un doctor specialist sau de o comisie multidisciplinară, după o analiză atentă a simptomelor pacientului, a tipului de cancer şi al stadiului bolii. Decizia se ia având ca scop cel mai potrivit şi eficient tratament pentru fiecare pacient în parte. Radioterapia cu fascicul extern este utilizată pentru a trata aproape toate tipurile de cancer. În cele mai multe cazuri, tratamentul combinat, radioterapie plus chimioterapie, duce la creşterea supravieţuirii globale faţă de utilizarea radioterapiei singure.
Radioterapia este indicata în tratamentul cancerului anal, prostatic, cervical, pulmonar, rectal, mamar, cancere de cap şi gât, cerebrale etc.
Unele cancere, precum melanomul maligm şi cancerul ovarian, sunt foarte puţin sau deloc sensibile la radioterapie. Radioterapia este contraindicată la pacienţii cu boli inflamatorii cronice în regiunea care trebuie iradiată, copiii mici (< 3 ani), femei însărcinate, pacienţi cu stare generală alterată.
2. Care sunt reacţiile adverse pe care le cauzează şi care este durata de timp pentru care acestea persistă?
Reacţiile adverse pot fi generale sau particulare pentru fiecare localizare tumorală. Radioterapia este un tratament local. Prin urmare, afectează numai zona corpului vizată de fasciculul de raze. De exemplu, oamenii nu îşi pierd părul de la radioterapie, dar dacă radioterapie vizează o parte a corpului pe care creşte părul, cum ar fi scalpul, persoana poate prezenta căderea părului. Pot apărea probleme ale pielii (uscăciune, iritaţii, vezicule), însă, de obicei la acestea dispar la câteva săptămâni după terminarea tratamentului. Un alt simptom frecvent întâlnit este oboseala, mai ales la pacienţii al căror tratament combină radioterapia cu chimioterapia.
Cele mai multe dintre efectele secundare dispar dupa tratament, dar unele dintre ele persistă, revin sau apar mai târziu. Aceste efecte tardive pot include dezvoltarea unui al doilea cancer (în medie la 8-10 ani după tratament). Cu toate acestea, riscul de a dezvolta un al doilea cancer din cauza radioterapiei este scăzut şi este adesea mai mic decât beneficiul tratării cancerului primar existent.
3. În ce mod pot fi ajutaţi pacienţii care apelează la radioterapie (psihooncooncologia)?
Sănătatea mintală şi emoţională a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer este foarte importantă în procesul de vindecare. În România, discuţia despre aceste probleme este un tabu şi, de cele mai multe ori, pacienţii care suferă de depresie sau anxietate, sunt stigmatizaţi, atitudine care creează multe obstacole în efectuarea optimă a tratamentului. Apariţia unei astfel de boli, precum cancerul, oricare ar fi diagnosticul, prognosticul, răspunsul la tratament, pentru pacient şi familia lui poate fi o exeperienţă devastatoare. Primirea unui diagnostic cu potenţial letal, trecerea prin protocoale de tratament şi învăţarea de a trăi cu limitări, pot determina depresie la mulţi pacienţi, la fel ca reacţiile adverse ale tratamentului în sine. Gestionarea nevoilor de sănătate mintală a acestor pacienţi este o parte crucială a procesului de tratament şi poate chiar influenţa prognosticul. Pacientul trebuie susţinut şi ajutat să treacă prin această experienţă, atât prin terapii speciale de către un psihooncolog specializat, cât şi de familie prin suport şi, nu în ultimul rând, de societate, printr-o altă atitudine şi abordare faţă de aceşti pacienţi.
4. Care este rata de vindecare, din punct de vedere statistic, pe care o oferă această formă de tratament?
Răspunsul unei tumori la radioterapie este influenţat de mai mulţi factori: tipul şi caracteristica celulei tumorale, stadiul bolii la momentul diagnosticului, mărimea tumorii, invazia ţesuturilor adiacente, comorbidităţi etc. Radioterapia a arătat un răspuns eficient împotriva multor tipuri de cancere, ducând la vindecarea multor pacienţi (fie radioterapia singură, fie alături de chirurgie şi chimioterapie). Există roluri dovedite pentru aproape toate tipurile de cancer. De exemplu, radioterapia are 95% rata de vindecare la pacienţii cu cancer de prostată cu factor de risc intermediar şi 91.3% pentru cei cu factor de risc ridicat.
5. Ce recomandări aveţi pentru pacienţii care urmează radioterapia?
- Păstraţi pielea curată
- Hidrataţi pielea prin mai multe aplicaţi de crema pe tegument în funcţie de gradul arsurii
- Evitaţi iritaţiile pielii în zona iradiată
- Anunţaţi medicul curant dacă prezentaţi următoarele simptome: temperatură de 38 grade C sau mai mare, frisoane, creşterea durerii sau a disconfortului, eritem cald la atingere sau umflături ale tegumentului iradiat, erupţii cutanate în zonele tratate sau orice alte simptome sau probleme noi