Siguranţa alimentară este prioritară în orice perioadă, dar acum sub semnul pandemiei de coronavirus, câteva precauţii suplimentare nu strică nimănui, iar dr. Anca Hâncu, medic nutriţionist oferă câteva sfaturi legate de alimentaţie în această perioadă într-un interviu acordat 360medical.ro.
,,Viaţa sănătoasă e un stil” este titlul cărţii pe care tocmai aţi lansat-o la editura Etna. Cât de dificil este de urmat acest stil şi în cât timp poate fi adoptat?
Cu cât începem mai devreme, cu atât va fi mai uşor. Cei care de copii sau tineri deprind nişte obiceiuri simple, sănătoase vor avea un stil de viaţă sănătos în mod natural, firesc, fără efort, însă cu mari beneficii pe termen lung.
Ce ar trebui să ştie românii în perioada pandemiei de coronavirus legat de alimentele proaspete?
Siguranţa alimentară este prioritară în orice perioadă. Legumele şi fructele proaspete vor fi cumpărate din locuri igienizate, neaglomerate, în primul rând pentru evitarea infectării la locul de achiziţie. În al doilea rând, la pregătire se vor spăla bine şi se vor depozita cu atenţie în locuri răcoroase şi uscate sau după spălare, în frigider.
Există posibilitatea ca noul coronavirus să fie transmis prin alimentaţie?
Posibilitatea este minimă, dar mâinile contaminate vor putea transmite virusul, igienizarea alimentelor este importantă.
În ce măsură virusul SARS-COV 2 persistă pe fructe şi legume, pe care le consumăm crude? Ce recomandări aveţi în acest sens?
Spălarea atentă a legumelor şi fructelor, igienizarea spaţiilor de gătit şi a locului în care se serveşte masa sunt recomandările mele.
Există tendinţa ca stând acasă, românii să mănânce mai mult şi să se îngraşe. Ce sfaturi le puteţi da pentru a evita acest lucru?
Această perioadă, eu am numit-o ,,perioadă obezogenă “ pentru că încurajează sedentarismul, alimentaţia hipercalorică şi acumularea de kilograme în exces. Perioada prin care trecem acumulează multe gânduri negative şi îngrijorări pentru toată lumea, legat de sănătate, de situaţia economică, este greu de multe ori de găsit soluţii penru gestionarea stres-ului. De aceea este important ca soluţiile să nu vină din mâncare.
Mindful eating sau mâncatul inteligent, asumat, responsabil ne învaţă să facem diferenţa între a mânca de foame şi a mânca emoţional, adică pentru calmarea emoţiilor. Cât mai multe soluţii pentru a atrage gânduri pozitive şi a nu ne lăsa copleşiţi de stres vor fi şi soluţii pentru a păstra moderaţia în alimentaţie. Aş mai sublinia ca sistemul nostru imunitar va funcţiona optim dacă aducem alimente corespunzătoare nevoilor calorice, care acum sunt mai mici, astfel că alimentaţia corectă, echilibrată, cu legume, fructe, verdeţuri, proteine de bună calitate, lactate fermentate vor aduce un suport de sănătate.
Cum ar trebui să fie alimentaţia românilor sănătoşi, dar care stau acasă şi care în această perioadă şi-au diminuat activitatea fizică extrem de mult?
Tuturor românilor sănătoşi le recomand mese ordonate, acum stând acasă e mult mai usor să organizăm mic dejun, prânz şi cină, eventual două gustări, şi mai ales să prevenim ronţăielile din jurul frigiderului sau al dulapului cu dulciuri. Aş recomanda să se gătească în casă, în familie, poate fi o activitate relaxantă, plăcută, care va stimula creativitatea întregii familii. Încercaţi să evitaţi să aveţi în casă tentaţii hipercalorice, inerent le veţi consuma…
De asemenea, încercaţi să profitaţi de oferta de verdeţuri proaspete a perioadei şi să le combinaţi în cele mai neaşteptate moduri pentru o adevărată “ petrecere a gustului. Nu uitaţi de exerciţii fizice zilnice, atât cât se poate.