INTERVIU Dr. Victor Diaconu: România se confruntă cu o pandemie de obezitate din cauza condiţiilor de viaţă, stresului, alimentaţiei neadecvate şi sedentarismului

INTERVIU Dr. Victor Diaconu: România se confruntă cu o pandemie de obezitate din cauza condiţiilor de viaţă, stresului, alimentaţiei neadecvate şi sedentarismului

Doctor Victor Diaconu, coordonator al echipei de chirurgie din cadrul Centrului Medical Provita, a declarat, într-un interviu acordat 360medical.ro, că România se confruntă cu o adevărată pandemie de obezitate, cauzată în principal de condiţiile de viaţă, de stres, de alimentaţia neadecvată şi de sedentarism. 

În cazul obezităţii severe, cea mai frecventă procedură de chirurgie metabolică efectuată în Europa este cea de micşorare de stomac sau gastric sleeve.  În ultimii ani, numărul persoanelor care au nevoie de astfel de intervenţii chirurgicale a crescut semnificativ, a precizat medicul.

Operaţiile metabolice au un timp operator cuprins între 45 şi 90 minute, în funcţie de gradul de dificultate al intervenţiei, de comorbidităţi sau de gradul de obezitate, fiind operaţii cu riscuri intraoperatorii scăzute datorită adoptării şi respectării protocoalelor şi procedurilor intraoperatorii.

Dr. Diaconu subliniază că în urma intervenţiilor chirurgicale metabolice, pacientul pierde până la 100% din excesul ponderal, remisia dibetului zaharat, a hipertensiunii arteriale şi a altor dezechilibre metabolice survenind în scurt timp de la operaţie (în medie 3 luni)

Interviul complet cu doctor Victor Diaconu, Medic Primar Chirurgie Generală Centrul Medical Provita:

Care sunt principalele provocări pe care le resimţiţi în calitate de chirurg specializat în chirurgie bariatrică?

Cele mai mari provocări resimţite în această specializare chirurgicală sunt pacienţii cu un grad ridicat de obezitate, cei care prezintă comorbidităţi severe precum diabet zaharat dezechilibrat, probleme cardiace complexe, insuficienţă renală sau anumite probleme hepatice, toate datorită excesului ponderal.

Dar în calitate de coordonator al echipei de chirurgie?

În calitate de coordonator al echipei de chirurgie metabolică din Centrul Medical Provita nu pot spune că mă întâlnesc cu provocări deosebite, datorită faptului că echipa noastră este alcatuită din medici cu valenţe chirurgicale ridicate, oameni deosebiţi, pentru care scopul nu este altul decât să ajute pacienţii ajunşi în clinica noastră.

Pe de altă parte, organizarea serviciului este riguroasă, fiecare gest chirurgical fiind protocolat corespunzător, iar multidisciplinaritatea serviciilor medicale de care dispunem ne permite să rezolvăm cu succes şi cazuri mai delicate care, la prima vedere, par imposibile.

Care sunt principalele metode de tratament chirurgical pe care le recomandaţi pacienţilor? Dar cele mai frecvent utilizate în practică?

În ultimii ani, numărul persoanelor care au nevoie de astfel de intervenţii chirurgicale a crescut semnificativ, putem spune că avem de-a face cu o pandemie de obezitate, acest lucru datorându-se, în principiu, condiţiilor de viaţă, stresului, alimentaţiei neadecvate, sedentarismului etc.

De cele mai multe ori, obezitatea se asociază cu o serie de probleme de sănătate cum ar fi diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă sau respiratorie, apneea în somn, refluxul gastroesofagian, probleme de ordin genital, neoplazii (cancer de sân - la femeie, cancer colorectal la barbat), boli osteo-articulare, probleme de ordin psihic şi altele.

Cât durează în medie o astfel de intervenţie? Care este gradul de risc al acesteia?

Există o gamă largă de intervenţii chirurgicale metabolice, fiecare procedură având o indicaţie strictă, stabilită conform protocoalelor, de către medicul operator, în funcţie de statusul biologic al pacientului, comorbidităţi, gradul de obezitate ş.a.

Toate intervenţiile de chirurgie metabolică sunt efectuate în Centrul Medical Provita laparoscopic, minim invaziv, utilizând aparate de sutură mecanică şi electrochirurgie de cea mai înaltă tehnologie. Acest lucru duce la o evoluţie postoperatorie fără durere, pacientul putând să îşi reia activitatea la cca 2-3 zile de la externare.

Cea mai frecventă procedură de chirurgie metabolică efectuată în Europa este cea de micşorare de stomac sau gastric sleeve. Intervenţia de micşorare de stomac are rezultate foarte bune atât pentru atingerea unei greutăţi normale, cât si pentru o menţinere la această greutate, în timp, fără efort.

În ordinea frecvenţei, urmează intervenţiile de bypass gastric, pentru persoanele cu dezechilibre metabolice intense (diabet zaharat tip II dezechilibrat).

Plicatura gastrică, diversia biliopancreatic, banded gastric sleeve sau banded gastric bypass sunt alte intervenţii chirurgicale la care putem apela în anumite cazuri.

Operaţiile metabolice au un timp operator cuprins între 45 şi 90 minute, în funcţie de gradul de dificultate al intervenţiei, de comorbidităţi sau de gradul de obezitate şi sunt operaţii cu riscuri intraoperatorii scăzute datorită adoptării şi respectării protocoalelor şi procedurilor intraoperatorii.

Care este rata de reuşită în cazul pacienţilor care beneficiază de chirurgie bariatrică?

În urma intervenţiilor chirurgicale metabolice, pacientul pierde până la 100 % din excesul ponderal, remisia dibetului zaharat, a hipertensiunii arteriale şi a altor dezechilibre metabolice survenind în scurt timp de la operaţie (în medie 3 luni).

Programul de urmărire a pacientului, desfăşurat pe o perioadă cât mai lungă, ne permite să avem un control atent şi rezultate la distanţă foarte bune şi stabile.

Ce recomandări aveţi pentru cei care necesită chirurgie bariatrică?

Cele mai importante întrebări pe care un viitor pacient trebuie să le pună chirurgului ales pentru intervenţia chirurgicală ar trebui să fie:

- Cât durează programul de urmărire postoperatorie?
- Care este experienţa centrului în care are loc operaţia? şi, evident,
- Care este rata de complicaţii postoperatorii?

După cum vedeţi, cea mai importantă întrebare este durata programului de urmărire. Urmărirea postoperatorie este responsabilă atât de evoluţia bună şi uşoară după operaţie, cât şi de scăderea semnificativă a riscurilor de reîngrăşare şi dezechilibrare metabolică în timp.

viewscnt