Managementul terapeutic al limfedemului

Managementul terapeutic al limfedemului

Terapia limfedemului se recomandă atunci când acesta apare după intervenţiile tratamentului oncologic, în limfedemul primar, în edemul post trombotic sau în cel datorat insuficienţei venoase şi implică două faze. Nu este recomandată persoanelor hipertensive decât după aprobarea medicului, iar recomandările post-procedurale implică odihnă, hidratare, micşare şi purtarea de îmbrăcăminte compresivă.

Articol realizat prin participarea doamnei Anca Tudor, fizioterapeut, terapeut specializat în limfedem din cadrul Centrului de Excelenţă Terapeutică Active Life Therapy:

  1. Care sunt cele mai frecvente afecţiuni unde este utilă intervenţia terapeutică?

Terapia decongestivă completă este utila în: limfedemul apărut după intervenţiile tratamentului oncologic (mastectomie/histerectomie cu evidare de ganglioni sau radioterapie), în limfedemul primar, în edemul post trombotic sau în cel datorat insuficienţei venoase.

2. Descrieţi-ne, vă rugăm, în ce constă procedura şi ce beneficii conferă.

Terapia decongestivă completă are 2 faze: faza decongestivă şi faza de menţinere.

Faza decongestivă are 4 paşi importanţi:

  • drenajul limfatic manual (masaj blând, fără ulei cu rol de stimulare a sistemului limfatic)
  • îngrijirea tegumentelor cu ajutorul cremelor cu uree, fara parfum si ph neutru
  • bandajarea multistratificată
  • exerciţii fizice uşoare.

Această fază trebuie să dureze minimum 10 zile-maximum 30 zile în care în fiecare zi se efectuează toţi aceşti paşi. Este încurajată capacitatea de transport a limfei prin faptul că aceasta creează colaterale limfatice şi creşte contractilitatea vasului limfatic. Prin urmare, previne dezvoltarea fibrozei, beneficiul fiind ca se reduce vizibil volumul membrului.

Faza de menţinere constă tot în 4 paşi:

  • drenaj limfatic manual efectuat cel putin o dată pe saptamană
  • purtarea de manşetă/ciorap de compresie cu ţesătură plată
  • îngrijirea pielii cu ajutorul cremelor cu uree
  • exerciţii uşore specifice - se recomandă să se realizeze constant, ca un mod de viaţă, pentru a întreţine această afecţiune cronică. Beneficiul acestei faze este că se face o prevenţie eficientă împotriva celulitei infecţioase şi a afecţiunilor pielii (ulceraţii, hiperkeratoze, erizipel)

3. În ce situaţii este necesară bandajarea compresivă şi în ce situaţii sunt necesare exerciţiile fizice cu efect de pompare a limfei?

Bandajarea compresivă este indicată în toate stadiile limfedemului, mai puţin stadiul 0, când edemul este foarte puţin vizibil şi este reversibil. În acest stadiu terapia Lymph Taping este eficientă şi constă în aplicarea de benzi kinesiologice foarte comod de purtat şi care fac un micromasaj la nivelul tegumentului.

Exerciţiile fizice specifice pentru limfedem sunt utile şi benefice persoanelor cu limfedem şi recomand să se facă zilnic pentru că muşchiul are rolul de a pompa limfa. Prin faptul că se contractă se măreşte în volum şi activează fluxul limfatic.

4. Ce categorii de persoane nu trebuie sa apeleze la terapie?

Dacă sunteţi hipertesiv atunci recomand a se stabiliza tensiunea cu tratament de la medicul cardiolog şi apoi a se începe terapia decongestivă completă. Societatea britanică de limfologie recomandă drenajul limfatic chiar şi pacienţilor care suferă de cancer în stadiul activ.

5. Care sunt recomandarile post-procedurale?

Odihna, hidratarea, mişcarea şi purtarea de îmbracaminte de compresie rămân cele mai importante recomandări pentru ca terapia decongestivă completă să aibă un efect maxim.

viewscnt