Necroza de cap femural operată minim invaziv cu celule STEM

Necroza de cap femural operată minim invaziv cu celule STEM

Decompresia centrală combinată cu introducerea de celule mezenchimale obţinute prin concentrarea măduvei hematogene reprezintă o intervenţie indicată pentru toţi pacienţii, indiferent de cauza bolii. Cu ajutorul său, un număr important de pacienţi tineri pot spera să evite necesitatea protezării de şold şi să se bucure de o viaţă activă şi fără durere.

În ceea ce priveşte rezultatele documentate prin studii, 86% din pacienţi descriu scăderea semnificativă a durerii imediat postoperator, progresia bolii oprită în 77-94% din cazuri pentru o perioadă de peste 5 ani, reducerea marcată a dimensiunilor leziunii în 82% din cazuri.

Articol realizat prin participarea domnului doctor Andrei Ursache, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie din cadrul Centrului Medical Provita:

Explicaţi-ne, vă rog, ce presupune necroza de cap femural (din ce cauze apare, cum se prezintă clinic).

Necroza de cap femural, numită şi necroză avasculară sau necroză aseptică sau osteonecroză este o condiţie în care, din diferite cauze, ţesutul osos din capul femural îşi pierde aportul de sânge şi "moare", oarecum similar cu infarctul de miocard. Dacă nu e stopat, acest proces duce la colaps, adică prăbuşirea osului în zona de maximă încărcare, pierderea formei sferice a capului femural şi, în final, la distrugerea articulaţiei şoldului.

Această boală nu e foarte frecventă, afectând în general adulţii între 20 şi 50 de ani, dar pot fi şi excepţii. De asemenea, ea poate afecta un singur şold sau ambele şolduri, neexistând o regulă.

Printre cauzele apariţiei necrozei de cap femural se numără tratamentele îndelungate cu corticosteroizi, chimioterapia, radioterapia, excesul de alcool, traumatismele (luxaţii sau fracturi ale femurului proximal). Se mai poate asocia şi cu diverse boli autoimune sau ale sângelui (precum anemia falciformă), pancreatita, infecţia cu HIV şi altele, mai rare. O asociere interesantă este cu sindromul de decompresie al scafandrilor. Atunci când aceştia revin brusc la suprafaţa, apar bule de gaz în sângele lor (cam ca atunci când deschidem o sticlă de apă carbogazoasă), bule care afectează circulaţia sângelui în capul femural.

Cel putin un sfert din cazuri sunt idiopatice, adică fără cauză cunoscută.

Evoluţia şi prognosticul depind foarte mult de stadiul bolii. În stadiile incipiente, înainte de colapsul osos, capul femural are formă sferică şi se poate, într-un număr de cazuri, vindeca fără sechele. În stadii avansate, după ce osul s-a "prăbuşit", capul femural se înfundă ca o minge de ping-pong apăsată puternic, îşi pierde forma sferică şi articulaţia devine predispusă unei uzuri rapide.

Simptomul principal este durerea, dar şi aceasta lipseşte în stadiile foarte precoce. De fapt, singura modalitate de a surprinde o astfel de leziune înainte de apariţia durerilor este atunci când avem un şold în stadiu mai avansat şi, la examenul RMN, găsim leziunea incipientă a celuilalt şold.

Timpul de la apariţia durerilor până când osul se prăbuşeşte este de câteva luni până la peste un an.

Cum decurge procedura care vizează celulele stem? Prin ce se diferenţiază de restul procedurilor pentru această afecţiune?

Atunci când articulaţia se distruge complet, soluţia e înlocuirea articulaţiei cu o proteză de şold.

În stadiile mai precoce se pot încerca intervenţii de salvare a şoldului, cu rezultate variabile, în general cu atât mai bune cu cât boala e mai puţin avansată.

Istoric s-au încercat diverse tehnici de foraj, unic sau multiplu, şi diverse augmentări biologice, cum ar fi autogrefa de os, transferul de fibulă vascularizată, diverşi substituenţi osoşi.

Intervenţia pe care o practicăm în Clinica PROVITA se numeşte "Decompresie centrală percutană asistată biologic" şi reprezintă cea mai avansată metodă cunoscută azi pentru a opri progresia acestei boli, fapt documentat printr-un important număr de studii.


Întâi se creează un tunel în os, din exterior până în zona de necroză din capul femural, cu rolul de a scădea presiunea intraosoasă şi a crea un canal prin care să pătrundă vase de sânge.

Apoi prin acest canal se introduc celule cu potenţial reparator, celule obţinute prin aspiraţie de măduvă osoasă şi centrifugare, pentru a mări concentraţia de elemente valoroase.

Câteva detalii diferenţiază această tehnică (PerFuse – ZIMMER Biomet) de altele, cum ar fi – diametrul tunelului de 6 mm, crearea acestuia fără foraj ci prin batere, metoda de concentrare a celulelor stem etc.

De exemplu, diametrul relativ mic al canalului permite încărcarea imediată postoperator, adică pacientului i se permite să calce pe membrul operat.

Rezultatele tehnicii, documentate prin studii sunt:
- 86% din pacienţi descriu scăderea semnificativă a durerii imediat postoperator;
- progresia bolii oprită în 77-94% din cazuri pentru o perioadă de peste 5 ani;
- reducerea marcată a dimensiunilor leziunii în 82% din cazuri.

Intervenţia este indicată pentru toţi pacienţii, indiferent de cauza bolii.

Desigur, atunci când se pot decela cauzele, se recomandă eliminarea acestora – reducerea consumului de alcool, întreruperea fumatului, corectarea dislipidemiilor, echilibrarea diabetului etc.

Trebuie totuşi amintit că nu la toţi pacienţii se poate evita progresia bolii, astfel că unii pacienţi ajung totuşi să necesite protezarea articulaţiei. Şansa de a evita evoluţia spre proteză e cu atât mai mare cu cât intervenţia se face în stadiu mai precoce.

Fiind o intervenţie minim invazivă, riscul de complicaţii este minim, iar pacienţii pot părăsi spitalul în aceeaşi zi, cel mai târziu în ziua următoare.

În concluzie, decompresia centrală combinată cu introducerea de celule mezenchimale obţinute prin concentrarea măduvei hematogene poate oferi o importantă scădere a durerii, îmbunătăţire a funcţiei şi, în final, poate opri evoluţia osteonecrozei capului femural. Recurgând la această tehnică, un număr important de pacienţi tineri pot spera să evite necesitatea protezării de şold şi să se bucure de o viaţă activă şi fără durere.

viewscnt