Cancerul de piele este cel mai frecvent cancer apărut la populaţia albă. ,,O treime din toate diagnosticele de cancer la nivel mondial, cel puţin în rândul populaţiei caucaziene sunt cancere ale pielii. Sub 3% din totalul cancerelor de piele, sunt cancere rare, dar fiind numărul total de cancere de piele foarte mare şi această proporţie se traduce în numere absolute mari”, a atras atenţia în cadrul evenimentului ,,Cancerele de piele rare, periculoase şi puţin cunoscute", prof. univ.dr. Ana Maria Forsea, Şeful secţiei de dermatologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.
Cancerul de piele este cancerul cu cea mai masivă creştere a incidenţei în ultimii ani. Incidenţa sa a crescut în ultimele patru decenii de circa patru ori.
,,Această creştere este dată în primul rând de creşterea expunerii la soare în populaţie, schimbarea completă a obiceiurilor, a modului în care ne expunem la soare”, a explicat prof. dr. Ana Maria Forsea.
Cancerul de piele probabil cel mai cunoscut este melanomul, dar acesta reprezintă o minoritate. ,,E într-adevăr răspunzător de majoritatea deceselor cauzate de cancerele cutanate, dar reprezintă mai puţin de 5% din diagnostice. Majoritatea diagnosticelor de cancere de piele sunt aşa-numitele epitelioame cutanate, iar riscul de a face un astfel de cancer pe durata vieţii este mare: una din trei persoane va dezvolta în cursul vieţii un carcinom bazocelular şi una din 10 persoane probabil şi un carcinom spinocelular”, a completat profesor universitar dr. Ana Maria Forsea.
Şefa secţiei de dermatologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias a mărturisit că sute de mii de oameni sunt afectaţi la nivel mondial de cancerele de piele rare, extrem de diverse şi care au origini diferite.
,,Cancerele de piele rare care sunt un pic în umbră, sunt puţin cunoscute, sunt agresive şi pot aduce multă suferinţă dacă nu sunt depistate la timp”, a spus dermatologul la evenimentul ,,Cancerele de piele rare, periculoase şi puţin cunoscute" organizat de asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX şi găzduit de 360medical.ro.
Povara acestor cancere în populaţie este greu de estimat, deoarece aceste cancere speciale nu sunt raportate separat în registrele de cancer care înregistrează în general pacienţii oncologici. De asemenea, sunt cancere cu agresivitate mare, sunt de obicei rezistente la tratamentele clasice oncologice şi fiind rare, experienţa medicilor cu ele este limitată.
,,Nu putem conduce studii clinice largi pe astfel de tumori rare. Prin urmare, cele mai bune practici de tratament nu pot fi precizate pentru astfel de tumori. În plus, pentru că au un aspect atipic sunt adesea diagnosticate târziu. Nici oamenii afectaţi de ele şi nici unii medici nu se gândesc în primul rând la astfel de cancere şi adesea sunt confundate cu leziuni puţin periculoase, cu leziuni benigne. Din cauza aceasta, prognosticul lor este mai rezervat”, a afirmat prof. dr. Ana Maria Forsea.
Urmăriţi şi VIDEO Cancere de piele rare, periculoase şi puţin cunoscute