Paliaţie prin radioterapie

Paliaţie prin radioterapie

Aproape 80% dintre bolnavii în stadii terminale primesc îngrijiri paliative de la familie, rude sau persoane apropiate. Mai puţin de 5% dintre pacienţi ajung în centre de specialitate, cu personal dedicat şi infrastructura specifică. Situaţia este similiară şi în cazul bolnavilor de cancer. La fel ca în multe alte patologii, aceştia au nevoie de îngrijire paliativă de la începutul tratamentului, nu doar în ultimul stadiu, una dintre metode fiind radioterapia.

Articol realizat cu participarea domnului doctor Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie în clinica MedEuropa din Constanţa.

Cancerul este una dintre principalele probleme de sănătate din România şi din lume, specialiştii considerând, în lipsa unor statistici oficiale, că anual sunt diagnosticaţi aproximativ 80.000 de români cu această afecţiune. Există trei metode principale de tratament al cancerului: chirurgia, radioterapia şi tratamentul medicamentos.

În ceea ce priveşte radioterapia, este de două tipuri, în funcţie de scopul tratamentului. Astfel, vorbim de radioterapie cu intenţie curativă şi paliativă. Obiectivul acestui tip de radioterapie este îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului care suferă de cancer.

Paliaţie şi în timpul tratamentului de vindecare

Radioterapia paliativă poate începe încă din momentul diagnosticului, scopul fiind de ameliorare a simptomelor. Îngrijirile paliative ar trebui să abordeze pacientul din punct de vedere holistic, aici incluzând atât latura fizică, de care se ocupă radioterapia, cât şi pe cea socială, psihologică şi chiar latura spirituală.

În stadiul avansat al bolii, radioterapia paliativă are drept scop absenţa durerii şi asigurarea demnităţii pacientului. În cazul radioterapiei paliative, doza totală de radiaţii este mai mică, dar doza pe şedinţă este mai mare decât la radioterapia curativă, pentru că scopul e de a se atinge efectul cât mai repede.

Ameliorarea durerii în stadii avansate

Radioterapia paliativă se foloseşte atunci când intenţia curativă a tratamentului a fost depăşită, adică atunci când pacientul nu mai poate fi vindecat. Aceasta este cea mai răspândită idee despre scopul paliativ.

Mai exact, medicii pot oferi o calitate a vieţii cât mai bună prin ameliorarea simptomatologiei. În cazul unui cancer avansat, metastazele pot deveni simptomatice, pot cauza durere sau fracturi, dacă vorbim despre metastaze osoase.

Prin radioterapia paliativă, se pot preveni aceste stări, astfel încât să îndeplinim aşteptările pacientului pentru o viaţă cât mai aproape de normalitate. Un alt exemplu este radioterapia de tip hole brain, adică iradierea întregului creier, atunci când apar metastaze cerebrale.

Dacă sunt prea numeroase pentru a fi tratate fiecare în parte, cu radioterapie se poate ameliora simptomatologia şi se poate încetini progresul bolii.

Iată câteva situaţii în care radioterapia este eficientă: ameliorarea durerii (durere în metastaze osoase, în infiltrarea tumorală în ţesuturile moi, neuropatică la compresia şi infiltrarea structurilor nervoase, limfadenopatie), controlul ulceraţiilor (este nevoie de el în cazul cancerelor de piele primare sau în cazul celor metastatice), hemostaza (hemoptizie, sângerare în cancere rectale sau ginecologice, sângerare în cancere de piele), tumori pelvine (ameliorarea hidronefrozei, retenţia urinară), tumori retroperitoneale (ameliorarea hidronefrozei), deficite neurologice (comprimarea măduvei spinării, metastaze cerebrale), ameliorarea presiunii (în situaţii precum tumori toracice, obstrucţia căilor respiratorii superioare), profilaxia simptomelor (prevenirea compresiei măduvei spinării, prevenirea fracturilor patologice).

viewscnt