Dacă petele pigmentare sunt cauzate de patologii, se tratează boala de bază: boala Addison, fotodermatoze, infecţii ale pielii, acnee, dermatite, înlăturarea diverselor leziuni benigne pigmentare. Dacă apar pe zone fotoexpuse, este obligatorie folosirea unor creme cu SPF 50 şi a unui spectru de protecţie larga.
De asemenea, este indicată folosirea cremelor pentru depigmentare cu agenţi activi, alături de tratamente precum peeling chimic, microneedling, mezoterapie cu substanţe de albire, lumină intens pulsată, microdermabraziune sau laser.
Articol realizat prin participarea doamnei doctor Manuela Răvescu, medic specialist dermatolog:
Timpul îşi pune amprenta pe tenul nostru, iar diferenţele se văd de la un an la altul. Pielea îmbătrâneşte şi începe să îşi piardă proprietăţile. La acest proces se adaugă şi factorii externi, precum poluarea sau ultravioletele, dar şi cei interni, alimentaţie sau anumite boli. Toate aceste aspecte duc la apariţia unor semne inestetice, precum defectele de pigmentare.
Ce caracteristici au petele pigmentare şi prin ce se diferenţiază de alte afecţiuni similare?
Culoarea pielii este determinată de amestecul dintre melanina brună, albastrul din hemoglobina redusă, roşul din oxihemoglobină şi carotenoizii din dietă.
De asemenea, culoarea pielii mai depinde de grosimea stratului cornos şi de dispersia luminii prin epiderm. Principalul factor responsabil de culoarea pielii este însă melanina, care poate fi de două feluri: melanina brună sau eumelanina şi melanina galbenă sau pheomelanina.
Defectele de pigmentare pot apărea prin creşterea generalizată sau localizată a pigmentului melanic. Aceasta este hiperpigmentarea sau hipermelanoza şi este cauzată de creşterea numărului de melanocite (hipermelanoza melanocitozică, ex. lentigo) sau prin creşterea producţiei de melanină (hipermelanoza melanotică, ex. melasma). Ambele tipuri de hipermelanoză sunt consecinţă a patru factori etiologici: genetici, hormonali (boala Addison), expunerea la ultraviolete şi procesele postinflamatorii.
La polul opus, regăsim dereglările apărute prin scăderea pigmentului melanic, fie prin scăderea numărului de melanocite (ex. vitiligo) sau prin scăderea cantităţii produse de melanină (ex. albinismul). Factorii etiologici ai hipomelanozelor sunt: genetici (albisnismul), boli autoimune (vitiligo), procese postinflamatorii (leukoderma postinflamatorie din psoriazis).
Hipermelanoza generalizată apare în:
- boala Addison, cauzată de un exces de MSH (melanocyte stimulating hormone);
- hemocromatoza;
- rar în melanom metastatic.
Hiperpigmentarea localizată apare în:
- leziuni benigne pigmentate: keratoze seboreice, nevi melanocitari (aluniţe), lentigine;
- pigmentări postinflamatorii, apărute ca urmare a unor leziuni, boli inflamatorii (acnee, eczemă, erupţii postmedicamentoase);
- infecţii superficiale ale pielii: pitiriazis versicolor, eritrasmă;
- melasma, cauzată de tulburările hormonale, administrarii de anticoncepţionale urmate de expunerea la soare;
- fotodermatoze de contact la anumite plante;
- purpura pigmentară cauzată de capilarele fragile sau purpurei senile.
Care este tratamentul hipermelanozelor?
Dacă sunt cauzate de patologii, se tratează boala de bază: boala Addison, fotodermatoze, infecţii ale pielii, acnee, dermatite, înlăturarea diverselor leziuni benigne pigmentare.
Dacă apar pe zone fotoexpuse, este obligatorie folosirea unor creme cu SPF 50 şi a unui spectru de protecţie larga.
De asemenea, este indicată folosirea cremelor pentru depigmentare cu agenţi activi, precum retinol şi corticoizi, alfa hidroxi-acizi, acid azelaic, acid ascorbic (vitamina C), acid Kojic, acid tranexamic. Aceste creme pot fi folosite singure sau în combinaţii. Întotdeauna, tratamentele combinate dau rezultate mai bune. Aşadar, produsele pot fi folosite împreună cu tratamente precum peeling chimic, microneedling, mezoterapie cu substanţe de albire, lumină intens pulsată, microdermabraziune sau laser.
Hipopigmentările generalizate apar în:
- albinism, având cauze genetice;
- insuficienţă hipofizară cu scăderea cantităţii de MSH.
Hipopigmentarile locale apar în: vitiligo de cauză autoimună, piebaldism congenital, hipomelanoză gutată idiopatică, hipomelanoză maculară progresivă, hipopigmentarea postinflamatorie (pitiriazis versicolor, cicatrici, postarsură), lichen sclerosus şi prurigo cronic.
Care este tratamentul?
Dacă este de cauză inflamatorie sau infecţioasă, se rezolvă în cateva saptămâni de la rezolvarea bolii de bază. Din păcate, albinismul nu are tratament. Se poate ţine sub control cu protecţie solară ridicata şi cu evitarea totală a expunerii la soare.
De asemenea, vitiligo cu spectru terapeutic bine stabilit are răspuns variabil la tratament. Achromia din cicatrici nu are tratament.
Ce complicaţii pot apărea în lipsa tratamentului potrivit?
Petele pigmentare se pot extinde şi pot să apară în mai multe locuri de pe faţă, gât, decolteu sau braţe, dacă nu se intervine la timp cu un tratament corespunzător. Anumite creme din comerţ, achiziţionate fără o recomandare din partea medicului, pot agrava petele pigmentare şi îngreuna tratarea lor.
În ce mod pot fi prevenite?
Dacă vorbim despre factori externi, pentru a evita apariţia petelor pigmentare, trebuie să reduci cât mai mult expunerea la soare, să eviţi orele de vârf şi în niciun caz să nu uiţi de protecţia solara.
Purtarea unor pălării cu boruri largi în timpul zilei, chiar dacă nu urmează să te expui la soare este, de asemenea indicată. Este important de menţionat că trebuie să aplici crema de protecţie chiar şi iarna, căci razele soarelui te pot afecta şi dacă afară este frig.