Relaxarea vaginală apare fie odată cu înaintarea în vârstă, fie după o naştere naturală sau o scădere drastică în greutate. Prin procedura de rejuvenare vaginală se elimină cu precizie ţesutul în surplus, se face practic un lifting al vaginului. Sângerarea este minimă, iar suturile se fac în interiorul vaginului. Rezultatele sunt permanente, dar o creştere semnificativă în greutate sau o sarcină pot altera rezultatele.
Articol realizat prin participarea domnului doctor Bogdan Măciuceanu din cadrul Clinicii Zetta, medic primar în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, doctor în ştiinţe medicale chirurgicale, asistent universivar în cadrul UMF Carol Davila Bucureşti:
Relaxarea vaginală apare fie odată cu înaintarea în vârstă, fie după o naştere naturală sau o scădere drastică în greutate. Procedurile care ţin de rejuvenarea vaginală se adresează tuturor doamnelor şi domnişoarelor care îşi doresc o remodelare a zonei intime, dar şi pacientelor care prezintă o hipertrofie a labiilor.
Prin rejuvenare vaginală înţelegem reîntinerirea, remodelarea vaginului şi a vulvei. Procedura de rejuvenare vaginală poate combina vaginoplastia şi labioplastia (reducerea în dimensiune a labiilor mici) sau conturarea labiilor mari. Astfel, obţinem o întărire a pereţilor interiori ai vaginului şi îmbunătăţim aspectul exterior al zonei intime.
Dacă pacienta nu este mulţumită de structurile vaginale care, poate, s-au modificat odată cu înaintarea în vârstă sau după o naştere naturală; dacă simte disconfort sau durere în timpul actului sexual sau în timpul mersului pe bicicletă sau dacă pur şi simplu îşi doreşte remodelarea conturului labiilor sau vulvei, este necesar să vină la o consultaţie pentru a vedea cu exactitate care este cea mai bună soluţie pentru aceasta.
Prin procedura de rejuvenare vaginală se elimină cu precizie ţesutul în surplus, se face practic un lifting al vaginului. Sângerarea este minimă, iar suturile se fac în interiorul vaginului.
Labioplastia, micşorarea labiilor mici, se efectuează prin excizarea surplusului tegumentar, după ce s-a trasat, cu ajutorul unui marker, forma dorită. Nu se intervine la nivelul marginii labiilor deoarece este o suprafaţă foarte bogată în receptori nervoşi care sunt implicaţi direct în actul sexual. Prin rejuvenarea vaginală se reface tonusul vaginal, se redă flexibilitatea şi forma vaginului, se scapă de durerile din timpul actului sexual sau din timpul activităţilor sportive precum mersul pe bicicleta, echitaţia. Beneficiile acestor interventii ţin atât de partea funcţională, cât şi de partea estetică, pacientele fiind mult mai încrezătoare cu noul aspect al zonei.
Se mai practică şi reducerea sau augmentarea labiilor mari (cel mai frecvent practicându-se o augmentare prin microlipofillig), reducerea Mons Pubis (zona de ţesut adipos situată în zona pubisului, deasupra clitorisului) prin liposucţie.
La nivelul vaginului se practică intervenţii de corecţie a introidului sau a peretelui acestuia prin vaginoplastie (îngustarea acestuia).
Rezultatele sunt permanente, dar o creştere semnificativă în greutate sau o sarcină pot altera rezultatele.
Totodată, se practică tratamente de rejuvenare nechirurgicale reprezentate de augmentare cu acid hialuronic sau terapie PRP.
Recomand pacientelor ca în cadrul consultaţiior să înţeleagă cauza problemei care a determinat pacienta să apeleze la chirurgulul plastician, să urmeze tratamentul convenit şi să urmeze recomandările postprocedură.
Comunicarea pacient – doctor trebuie să fie una deschisă. Este foarte important ca pacientele să nu aibă reţineri şi să expuna tot ceea ce le deranjează fără reţineri. La fel de important este ca pacientele să aibă aşteptări realiste.
Sfatul meu este ca pacienta să apeleze la chirurgul plastician dacă consideră ca are o problemă. Toate aceste proceduri de reîntinerire a zonei intime cresc încrederea în sine a pacientelor.