6 din 10 bolnavi de cancer primesc indicaţie de radioterapie în timpul tratamentului, potrivit studiilor de specialitate. Astfel, aproximativ 40.000 de români au nevoie de radioterapie, anual. Lipsa infrastructurii de radioterapie face ca numai o treime dintre ei să fie trataţi la timp, în condiţiile în care este esenţial ca indicaţia de radioterapie să fie urmată la timp, fără întreruperi şi cu cele mai bune tehnici, pentru ca tratamentul să fie cu adevărat eficient.
Articol realizat cu participarea domnului doctor Cristian Barbu, director medical MedEuropa Constanţa.
Cancerul este una dintre principalele probleme de sănătate din România şi din lume. Tratamentul oncologic este complex, include terapii multiple şi o colaborare strânsă între membrii echipei medicale multidisciplinare. Există trei metode principale de tratament ale cancerului: chirurgia, radioterapia şi tratamentul medicamentos (chimioterapie, hormonoterapie etc). Lipsa infrastructurii de radioterapie face ca numai o treime dintre ei să fie trataţi la timp, în condiţiile în care este esenţial ca indicaţia de radioterapie să fie urmată la timp, fără întreruperi şi cu cele mai bune tehnici, pentru ca tratamentul să fie cu adevărat eficient.
Ce este radioterapia şi în ce moment un pacient oncologic primeşte această indicaţie
Radioterapia este o metodă de tratament care utilizează radiaţiile ionizante în terapia tumorilor maligne. Este un tratament locoregional care tratează tumora şi ganglionii limfatici din vecinătatea acesteia. În funcţie de scop, radioterapia poate fi curativă sau paliativă, obiectivul fiind evitarea apariţiei recidivei bolii. Un pacient poate primi indicaţie de radioterapie curativă înainte de operaţie, după aceasta, sau chiar ca metodă unică de tratament. Metoda a suferit un proces continuu de modernizare pentru a realiza cât mai eficient scopul propus, adică administrarea cât mai precisă a unei doze de iradiere în volumul ţintă (tumora), cu limitarea iradierii ţesuturilor sănătoase din jur. În principiu, cu cât doza de iradiere administrată va fi mai mare, tumora va răspunde mai mult. Totuşi, creşterea dozei nu se poate face peste un anumit nivel, doza de iradiere fiind limitată de structurile sănătoase din vecinătatea volumui de iradiat.
Abordarea multidisciplinară, esenţială în radioterapie
La începutul unui demers radioterapeutic, prima etapă este reprezentată întotdeauna de consultaţia medicală. Mai exact, o consultaţie în care medicul radioterapeut examinează clinic pacientul şi se asigură că are toate informaţiile despre acesta: rezultat histopatologic postoperator sau biopsia, analize de sânge recente, evaluări radio-imagistice – CT, RMN, PET-CT, ecografii, precum şi documentele medicale redactate de medicul chirurg, oncolog, hematolog. În baza evaluării clinice şi a acestor documente, medicul curant va redacta o scrisoare medicala adresata comisiei oncologice – echipa multidisciplinară. Aceasta este formată din medicii implicaţi în rezolvarea unui caz oncologic: oncolog medical, chirurg oncolog specializat în diferite localizări ale cancerului, radioterapeut, anatomo-patolog, psiholog. După caz, pot fi adăugaţi şi alţi specialişti.
Cum se realizează un plan de tratament în radioterapie
În acest punct, avem indicaţie de radioterapie, iar pacientul trebuie programat pentru tratament. Tumorile au diferite localizări şi forme, iar radioterapeutul trebuie să ştie care este extensia tumorii pentru a putea stabili cu exactitate modalitatea tehnică de administrare a tratamentului. Imaginile folosite in planificarea iradierii identifică forma, mărimea şi gradul de extindere, în acelaşi timp în care permit vizualizarea organelor sănătoase aflate în vecinătatea tumorii.
Când este eficientă radioterapia
Tehnicile noi şi aparatura de ultimă generaţie permit o iradiere din mai multe unghiuri, ceea ce face ca tratamentul să fie eficient, iar reacţiile adverse şi efectele secundare să poată fi ţinute mai bine sub control (beneficiumaxim, toxicitate minimă). Tehnicile de radioterapie curativă moderne permit iradierea fără a afecta ţesuturile sănătoase. Asa se face că, uneori, radioterapia poate fi exclusivă, folosită ca unic tratament pentru vindecarea tumorilor.
Un alt scop al radioterapiei este cel paliativ, atunci când boala este avansată. Acesta nu urmăreşte să vindece, ci să amelioreze simptome ca durerea sau dispneea, având drept obiectiv îmbunătăţirea vieţii pacientului. Reducerea dimensiunilor tumorale duce la scăderea presiunii pe organele din vecinătate. Cel mai des, radioterapia cu scop paliativ se foloseşte, cu rezultate bune, în metastaze osoase, cerebrale, compresiune medulară şi mediastinală.
Starea emoţională şi echilibrul nutriţional sunt esenţiale în reuşita unui tratament. Consilierea psihologică poate fi individuală, de grup ori comună – pacient şi aparţinător. În ceea ce priveşte consilierea nutriţională, este important de ştiut că fiecare tip de cancer necesită un anumit protocol, aşa că abordările recente au în vedere localizarea tumorii.