Recomandări pentru masa de Paşte de la medicul nutriţionist

Recomandări pentru masa de Paşte de la medicul nutriţionist

Carnea de miel este bogată în aminoacizi şi proteine de calitate, zinc, seleniu, fier, acizi omega 3, dar este şi o carne greu digerabilă, cu un conţinut ridicat de colesterol (la 100 g 80-95 mg colesterol) şi purine (acid uric), spun medicii nutriţionişti. 

Atenţie deosebită trebuie să aibă persoanele cu colesterolul ridcat sau cei care suferă de gută. Acestă carne, mai ales însoţită de alcool, poate declanşa un atac de gută.

Medicii nutriţionişti avertizează că unele ategorii de persoane trebuie să fie foarte atente la ceea ce mănâncă în perioada sărbătorilor. Astfel, persoanele cu diabet zaharat trebuie să fie atente la porţiile de mâncare şi mai ales să nu exagereze cu dulciurile.

Persoanele cu tulburări metabolice - hipercolesterolemii şi disleipedmii - trebuie sa fie atente la produsele care conţin grăsimi sau sunt preparate cu mult ulei, iar pesoanele care au afecţiuni ale ficatului trebuie să fie atente la excesul de alcool.

De asemenea, la persoanele cu dischinezii biliare, ouăle, maioneza, grăsimile pot declanşa crize de fiere, iar cei care suferă de pancreatită cronică trebuie să evite orice exces alimentar - mai ales consumul de alcool şi grăsimi pot declanşa pancreatita acută – urgenţă medicală.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Iren Alexoi, medic specialist în medicină de familie şi absolventă a Facultăţii de Nutriţie şi Dietetică Timişoara din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara http://drirenalexoi.ro/

Care sunt alimentele ce pot cauza probleme de sănătate în această perioadă?

Paştele este aşteptat cu nerăbdare de multă lume, atât pentru că avem o mini vacanţă, dar şi pentru că ne pregătim cu mese îmbelşugate pentru familie şi prieteni.

Orice mâncăruri ne pot face probleme la masa de Paşte dacă sunt mâncate în exces, la ore nepotrivite sau preparate necorespunzător.

Este important în primul rând de unde facem cumpărăturile şi mai ales să verificăm termenul de garanţie şi modul de depozitate al alimentelor din coş, mai ales la produsele tradiţionale cum ar fi ouăle şi carnea de miel. Este un aspect important care nu trebuie neglijat, fie că citim codurile de pe cutiile de ouă sau le încercăm prospeţimea cu metode tradiţionale (de exemplu, scufundarea în apă) dacă am făcut cumpărături de la piaţă.

Carnea de miel este bogată în aminoacizi şi proteine de calitate, Zn, SELENIU, fier, acizi omega 3, dar este şi o carne greu digerabilă, cu un conţinut ridicat de colesterol (la 100 g 80-95 mg colesterol) şi purine (acid uric). Atenţie deosebită trebuie să aibă persoanele cu colesterolul ridcat sau cei care suferă de gută. Acestă carne, mai ales însoţită de alcool, poate declanşa un atac de gută.

Carnea, şi mai ales organele de miel, sunt uşor perisabile, dacă nu sunt depozitate şi preparate corespunzător pot da probleme gastro-intestinale.

Există categorii de persoane predispuse unor tulburări de alimentaţie în această perioadă? Care sunt acestea?

Există categorii de persoane care trebuie să ţină cont de ceea ce mănâncă, şi mă refer la cei cu diabet zaharat, care ar trebui să fie atenţi la porţiile de mâncare şi mai ales să nu exagereze cu dulciurile.
Persoanele cu tulburări metabolice - hipercolesterolemii şi dislipidemii care trebuie sa fie atenţi la produsele care conţin grăsimi sau sunt preparate cu mult ulei (tradiţionala friptură, maioneza în exces etc.), pesoanele care au afecţiuni ale ficatului atenţie la excesul de alcool, cei cu dischinezii biliare la care ouăle, maioneza, grăsimile pot declanşa crize de fiere, cei care suferă de pancreatită cronică şi orice exces alimentar, mai ales consumul de alcool şi grăsimi pot declanşa pancreatita acută – urgenţă medicală.

Ce recomandări aveţi cu privire la masa de Paşte? Ce ar trebui să conţină şi ce trebuie evitat?

Reguli pentru sărbători
1.Se recomandă doar trei mese pe zi, fără să se mănânce nimic între ele.

2.Ca să fim siguri că nu mâncăm prea mult şi nu încărcăm organismul, putem avea la masă o salată de verdeţuri şi neapărat rădăcinoase date pe răzătoare. Neapărat mult, mult pătrunjel crud. Ajută digestia, este diuretic şi conţine multă vitamina C.
3. Dacă avem poftă de dulce (prajituri, cozonac etc.) preferabil să îl mâncăm dimineaţa. Aşa nu se depune.
4. Încercăm să înjumătăţim porţiile (mă refer la sarmale, cârnaţi, carne de porc etc.). Puţin- de gust.
5. Putem mânca înainte de masă şi jumătate de grapefruit - stimulează descărcarea de bilă (să fie la două ore depărtare de medicamente)
6. Ne hidratăm - putem să bem apă cu lămâie, apă cu ghimbir, apă cu scorţişoară - ne taie pofta de mâncare, stimulează digestia şi sunt antioxidante
7. Încercăm să mâncăm disociat –să nu amestecăm proteinele si grasimile animale (carne de miel, porc, brânză, slănină etc.) cu carbohidraţii (cartofi, orez, paste etc.), ci să le asociem cu legume.

8. Indicate ceaiurile de digestie şi eliminare a apei - ceai verde, ceai de mesteacăn, ceai de anghinare, ceai de soc.
9. Se pot lua înainte de mese - enzime digestive

Dar cu privire la perioada de după Paşte? Cum poate fi restabilit echilibrul alimentatiei?

Daca mâncăm cumpătat şi ne bucurăm cu grijă de meniurile delicioase de Paşte, n-ar trebui să ne fie foarte greu. Recomand măcar trei zile în care să mâncăm cât mai multe salate, ciorbe de legume, carne slabă, lactate fermentate şi neapărat alimente bogate în fibre pentru a ne curăţa un pic tractul digestiv. Şi insist să avem grijă la hidratare.

viewscnt