Costul corect al unui implant de calitate bună nu va fi mic şi înglobează atât costul produsului, cât şi costuri adiţionale, care asigură o intervenţie lipsită de riscuri. Companiile producătoare de implanturi dentare, recent intrate pe piaţă, pot ajunge să propună costuri chiar şi cu 80% mai mici, obţinute în detrimentul studiilor asociate şi îmbunătăţirii procesului tehnologic de fabricare. Riscurile unor implanturi de calitate slabă variază de la inserări defectuoase şi până la infecţii sau secţionări de artere.
Articol realizat prin participarea domnului doctor Cristian Irimia, medic stomatolog în clinicile ABC Eurodent:
Un implant dentar este un „şurub” introdus în osul maxilar ori în cel mandibular. Practic, el reconstituie rădăcina dintelui absent, iar peste el se aplică o coroană din material ceramic pe suport metalic ori din zirconiu.
Pe toate continentele sunt multe companii producătoare de implanturi dentare. Foarte multe. Unele mai cunoscute, altele mai puţin. Unele sunt de zeci de ani pe piaţă, altele de ieri. Fiecare dintre ele încearcă să ajungă la medicul implantolog printr-o promovare cât mai eficientă a produsului. Fiecare companie susţine că produsul său este nemaipomenit, inovator, durabil, uşor de inserat, uşor de suportat de către pacient. Sigur, toate acestea la cel mai bun raport calitate-preţ. Ca medic, solicit dovezi. Solicit studii clinice care să dovedească cele expuse de reprezentantul medical. De la unii dintre ei, le şi primesc, de la alţii, nu.
În fapt, puţine companii îşi permit să finanţeze studii clinice de scurtă, medie, respectiv de lungă durată. Puţine companii îşi permit să investească constant şi continuu în îmbunătăţirea procesului tehnologic de fabricare a implanturilor. Este valabil şi în cazul investiţiilor în cercetare. În plus, puţine companii îşi permit, prin organizarea de conferinţe, să ofere o educaţie continuă medicilor care au potenţialul de a folosi produsele lor. Toate acestea costă şi se reflectă în preţul implanturilor, care implicit va fi mai ridicat. Unele companii producătoare de implanturi dentare, cu precădere dintre cele intrate recent pe piaţa dentară, evită costurile de mai sus. În acest fel, pot propune medicului implantolog, un produs la costuri mult mai mici. Uneori, chiar şi cu 80% mai mici.
Sigur, nu concurenţa dintre firmele producătoare te interesează pe tine, în postura de pacient. Tu vrei să îţi pui un implant dentar pentru a putea mânca normal şi pentru a zâmbi cu plăcere. Astfel, poţi ajunge într-un cabinet “x”, recomandat de un prieten „y”, care şi-a făcut acolo o plombă, de exemplu. Acolo poţi întâlni un medic care, dacă ai noroc, îţi va propune un implant de calitate de la o firmă de renume. Acel medic va fi trecut prin zeci de cursuri şi specializări, prin ani de experienţă, iar tu vei beneficia de un tratament de calitate cu materiale garantate, verificate prin studii clinice şi îmbunătăţite prin cercetare şi inovaţie.
La fel de bine poţi ajunge sau alege un cabinet unde costul poate fi, cum spuneam, cu până la 80% mai mic. Ţi se va insera un implant, ţi se va pune o coroniţă, iar costul va fi primul argument care te va îndemna să faci această alegere. Întrebarea ar fi cu ce riscuri. Pentru câteva săptămâni, poate chiar luni, vei avea un dinte. Sigur, cât timp va fi acolo nu va mai conta lipsa de experienţă a medicului, lipsa de cunoştinţe medicale sau proasta calitate a materialelor folosite. Apoi, încep problemele şi, din experienţă, îţi spun că vei reveni la primul medic descris în articol, pentru ca acesta să găsească o soluţie.
Durabilitatea ar putea fi cea mai mică problemă. Iată riscurile:
• infecţii post-operatorii cu pierderea imediată a implantului dentar;
• inserări defectuoase ale implantului dentar în sinusul maxilar (cu infecţii ale sinusului maxilar), în canalul mandibular (cu pierderea sensibilităţii pe zona respectivă);
• inserări în planşeul bucal (pot conduce la apariţia hematomului disecant al planşeului bucal);
• inserări în fosa nazală (da, în nas!), inserări în dinţii vecini cu pierderea acestora etc.
• infecţii la distanţă de actul operator;
• distrugerea osului intra-operator sau post-operator dacă este vorba despre un implant care nu e potrivit;
• secţionări de artere mici ori de vene;
• alegerea greşită a dimensiunilor implantului, alegerea greşită a locului implantului (ceea ce conduce la crearea unei lucrări dentare nefuncţionale, lucrări dentare inestetice, nefuncţionale, greşit adaptate în toate planurile cu apariţia de perimplantite.
Toate cele de mai sus costă. Şi nu doar bani, ci timp şi mai ales durere. Un cost corect al unui implant de bună calitate nu este unul mic. Un cost corect înglobează costul implantului (cu tot ce ţine de el – aşa cum ţi-am spus mai sus), costul formării unui medic bun (anii de facultate, studii, cărţi, sute de ore, profesori), costul tuturor materialelor adiţionale necesare efectuării în condiţii de maximă igienă şi siguranţă (pentru tine, dar şi pentru medic) a unei operaţii de inserare de implant dentar, costurile legate de angajaţi şi de utilităţi, costurile legate de taxe şi impozite. Te provoc ca, atunci când intri într-o clinică dentară să îţi aduci aminte de cele spuse de mine. Şi îţi va fi bine!