Statul la birou şi problemele de circulaţie

Statul la birou şi problemele de circulaţie

Statul la birou prelungit are un impact direct asupra circulaţiei sanguine. Pe termen lung poate conduce la o serie de complicaţii precum tromboză, parestezii, amorţeli şi furnicături. 

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Marina Dumitraş, medic chirurg primar, cu supraspecializare în flebologie şi scleroterapie.

Statul în picioare sau picior peste picior determină creşterea presiunii şi a cantităţii de sânge pompată în sistemul venos superficial şi profund de la nivelul membrelor inferioare şi astfel conduce la agravarea bolii cronice venoase, adică a varicelor.

Simptome specifice

Simptomele cel mai des întâlnite sunt legate de dureri, edeme, tromboză (cheaguri), parestezii, amorţeli şi furnicături.

Poziţia de şezut pe scaun determină agravarea bolii hemoroidale, hemoroizi interni sau externi şi la fisura anală, prin stagnarea sângelui în pachetele hemoroidale dilatate existente.

Simptomele implică, de regulă, dureriano-rectale, tromboză hemoroidală, rectoragii (sângerări) sau prurit ano-perineal.

Recomandări de prevenire şi tratament

Este recomandată tratarea bolii hemoroidale şi a bolii cronice venoase în stadii incipiente, care implică intervenţii mai uşoare şi fără complicaţii.

Alte metode de profilaxie presupun evitarea sedentarismului prelungit – la fiecare 30 de minute petrecute în poziţie şezut, se recomandă 5 minute de mişcare -, renunţarea la fumat, scăderea în greutate şi purtarea ciorapilor compresivi.

Complicaţii pentru statul la birou

Complicaţiile posibile în cazul varicelor sunt ulcerul varicos şi tromboza venoasă. În cazul bolii hemoroidale, complicaţiile posibile sunt reprezentate de creşterea în volum a pachetelor hemoroidale şi de apariţia unui prolaps (ieşirea mucoasei din canalul anal), a trombozei hemoroidale, a supuraţiilor sau a rectoragiilor (sângerări).

Mulţumim doamnei doctor Marina Dumitraş pentru colaborare.

viewscnt