Tot ce trebuie să ştiţi despre varice

Tot ce trebuie să ştiţi despre varice

Printre factorii predispozanţi ai varicelor se numără: vârsta, sexul feminin, perioada sarcinii, istoricul de boală varicoasă în familie, ortostatismul prelungit şi obezitatea. Pentru varicele severe se recomandă tratamentul cu laser, scleroterapia, operarea vaselor cu endoscopie, flebectomia ambulatorie sau anumite proceduri prin care se utilizează radiofrecvenţa. Intervenţia chirurgicală este necesară atunci când varicele sunt într-un stadiu avansat, iar tratamentul cu ciorapi de compresie şi alte proceduri realizate pe cont propriu nu au funcţionat.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Andreea Stancu, medic chirurg vascular la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica:

1. Care sunt cauzele şi factorii predispozanţi pentru apariţia varicelor?

Există mai multe cauze ale apariţiei varicelor, printre care se numără şi valvele incompetente sau deteriorate. Arterele transportă sânge din inimă în restul ţesuturilor, iar venele sunt cele care îl aduc din restul corpului la inimă. În cazul venelor din zona picioarelor, situaţia se îngreunează. Contracţiile musculare de la nivelul picioarelor acţionează ca nişte pompe şi valvele de la nivelul venelor ajută sângele să se întoarcă la inimă. Supapele mici din vene se deschid când sângele urcă către inimă şi îl opresc din a curge înapoi. Dacă aceste supape sunt deteriorate sau incompetente, sângele curge înapoi, cauzând dilatarea sau răsucirea venelor. Printre factorii predispozanţi se numără: vârsta, sexul feminin, perioada sarcinii, istoricul de boală varicoasă în familie, ortostatismul prelungit şi obezitatea.

2. Când trebuie să ne îngrijoreze simptomele?

Simptomele varicelor sunt uşor de recunoscut, în special pentru că venele din zona picioarelor încep să aibă o culoare mov-violet închis şi apare senzaţia de picioare grele. Există şi o serie de simptome care ar trebui să ne îngrijoreze, printre care se numără arsurile sau durerile după o perioadă mai mare de stat în picioare, umflarea picioarelor după ortostatismul prelungit, dar şi mâncărimile din jurul uneia sau mai multor vene şi chiar decolorarea pielii în jurul varicelor. Varicele pot provoca cel mult dureri, dar principalul motiv îngrijorător este aspectul. Acestea sunt destul de vizibile, în special la persoanele cu pielea deschisă la culoare, iar o vizită la medic vă poate ajuta. Acestea pot dispărea în urma unui tratament sau a unei intervenţii.

3. Ce modalităţi de tratament există în prezent şi în funcţie de ce criterii sunt stabilite?

În prezent există mai multe metode prin care se pot trata varicele, de la îngrijirea de acasă şi până la intervenţiile chirurgicale. Îngrjirea de acasă presupune pierderea în greutate, evitarea purtării unor haine strâmte şi evitarea perioadelor lungi de stat în picioare, dar şi tratamentul medicamentos, în cazul varicelor minore. De asemenea, ciorapii de compresie pot fi o primă abordare de tratare a varicelor. Pentru varicele severe se recomandă tratamentul cu laser, scleroterapia, operarea vaselor cu endoscopie, flebectomia ambulatorie sau anumite proceduri prin care se utilizează radiofrecvenţa. Acestea din urmă sunt recomandate în cazul în care varicele nu răspund la primele variante, dar medicul vă poate face cele mai bune recomandări în acest sens.

4. Când este necesară intervenţia chirurgicală?

Intervenţia chirurgicală este necesară atunci când varicele sunt într-un stadiu avansat, iar tratamentul cu ciorapi de compresie şi alte proceduri realizate pe cont propriu nu au funcţionat. În cele mai multe dintre cazuri medicul recomandă o intervenţie chirurgicală atunci când varicele provoacă dureri severe, probleme la nivelul pielii şi încep să apară cheagurile de sânge la nivelul acestora, fără vreun alt motiv de ordin medical. De asemenea, intervenţia chirurgicală poate fi o alegere, nu neapărat o necesitate, în cazul în care sunteţi foarte deranjaţi de aspectul acestora. Astfel, tratamentul chirurgical vă poate scăpa de simptomele dureroase şi vă poate îmbunătăţi aspectul pielii, dar şi calitatea vieţii.

5. Ce complicaţii pot apărea în lipsa tratamentului?

Deşi în cazul varicelor camplicaţiile sunt rare, acestea pot apărea dacă nu sunt tratate. Se pot forma ulceraţii dureroase la nivelul pielii, în apropierea venelor varicoase, în special în zona gleznelor. Este important să vă adresaţi medicului în cazul în care bănuiţi că aţi dezvoltat un ulcer. Destul de rar, venele adânci ale picioarelor se extind, iar în cazul apariţiei unor cheaguri de sânge acest lucru poate fi extrem de dureros. În plus, picioarele încep să se umfle. Această afecţiune poartă denumirea de tromboză venoasă superficială. În rândul complicaţiilor se mai numără şi sângerarea, în cazul în care venele aflate foarte aproape de piele se pot sparge. De obicei, sângerările sunt minore, dar necesită îngrijiri medicale.

viewscnt