Utilitatea terapeutică a protezelor mamare

Utilitatea terapeutică a protezelor mamare

Chirurgia estetică este domeniul unde protezele mamare deţin cea mai mare pondere, iar cel mai des folosite sunt produsele pe bază de gel siliconic coeziv. Preţul mai mare în cazul lor denotă o siguranţă, o calitate şi un confort sporit, dar întotdeauna necesită o recomandare medicală. Complicaţiile postoperatorii pot include contractura capsulară, ruptură de proteză sau serom, motiv pentru care ajută dacă producătorul protezei oferă garanţie.

Articol realizat prin participarea doamnei Beatrice Vilcu, General manager - Romger Medical:

1. După ce tip de afecţiuni/intervenţii medicale sunt cel mai frecvent solicitate proteze mamare?

Protezele pe care noi le comercializăm sunt proteze implantabile, sterile, care se folosesc în chirurgia estetică şi chirurgia de reconstrucţie a sânului după cancerul mamar. Cea mai mare pondere o reprezintă chirurgia estetică. Protezele sunt rotunde sau anatomice, cu ser fiziologic sau silicon coeziv. Cele mai folosite sunt protezele cu gel siliconic coeziv.

2. Există diferenţe cu privire la compoziţia şi siguranţa protezelor mamare? Explicaţi, vă rog.

Categoric există diferenţe şi cred că, dacă vrei, poţi să faci comparaţia cu alegerea unei maşini. O maşină poate fi de o calitate îndoielnică, cu un preţ mai mic, sau poate fi una în care siguranţa, calitatea şi confortul primează şi atunci are un preţ mai mare. În ambele cazuri e vorba de viaţa şi de siguranţa ta şi cred că nimeni nu îşi doreşte să se pună în pericol. Dacă în achiziţia maşinii depinzi de mai mulţi factori, atunci când în discuţie sunt protezele mamare calculul este mult mai simplu pentru că se reduce la protecţia personală şi deciziile asumate.

3. Este posibil ca pacienta să opteze direct pentru un anumit tip de proteză mamară sau este necesară o aprobare medicală?

Pacienta îşi poate dori poate o proteză cu volum mare şi rotundă, de exemplu, dar dacă ea are un torace mic, acest tip de proteză nu poate fi folosită. Din cauza asta merge la un control medical, unde se poate sfătui cu medicul ce anume tip de proteză i se potriveşte, ce volum. Poate însă să îi spună medicului că îşi doreşte un anumit tip de proteză, de exemplu proteza pe care noi o comercializăm şi care se numeşte Mentor.

4. Ce tip de certificări/acreditări au protezele mamare şi care este durata lor de utilizare?

Protezele Mentor au FDA, adică avizul din SUA de la Food and Drug Administration, CE, certificat de calitate european, iar pe plan naţional sunt înregistrate la Ministerul Sănătăţii. Nu există o durată de utilizare, dacă pacienta îşi face controale periodice şi se simte bine nu trebuie să îşi schimbe protezele, doar dacă doreşte o mărime mai mică/mare. Am paciente pe piaţă care au proteze de 17 ani şi care nu şi-au schimbat protezele.

5. Care sunt cei mai importanţi factori, în opinia dumneavoastră, de care ar trebui să ţină cont medicul/pacientul când optează pentru un anumit produs?

În primul rând trebuie să ştie care sunt avantajele/dezavantajele unei operaţii, ce riscuri poate avea o operaţie de mărire de sân, ce riscuri sau mai bine zis ce i se poate întâmpla post operator, contractură capsulară, ruptură de proteză, serom etc. Trebuie să ştie, să întrebe medicul dacă pentru proteza pe care o va alege producătorul oferă garanţie de acoperire pentru astfel de probleme. Eu zic că sunt câteva din atuurile alegerii unei proteze.

6. Care sunt recomăndarile pe care le aveţi cu privire la utilizarea protezelor mamare?

Alegeţi cel mai bun produs! Pacienta trebuie să se gândeasca foarte bine înainte de a face această  operaţie. Medicul, clinica, proteza aleasă sunt câteva dintre criteriile unui rezultat bine meritat.

viewscnt