Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Răzvan Prisadă, a luptat încă de la finalul anului trecut pentru un proiect pilot cu privire la vaccinarea antigripală în farmaciile din România, un model deja funcţional în 6 ţări din Europa precum Portugalia, Franţa sau Marea Britanie. Discuţiile purtate, inclusiv la Ministerul Sănătăţii, cu fostul ministru Sorina Pintea au rămas în aer, în condiţiile în care, în România, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat pentru sezonul 2018/2019: 199 de decese; 23.727 cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), de 2.1 ori mai multe comparativ cu cele din sezonul precedent (11.527); 606 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), de 1,2 ori mai multe faţă de sezonul precedent.
Din punct de vedere al farmaciştilor, care ar fi putut da o mână de ajutor în privinţa imunizării împotriva gripei, acest sezon este ratat mai ales din cauza Ministerului Sănătăţii, care a lăsat acest proiect să zacă undeva prin sertare. Un interviu în exclusivitate pentru 360medical.ro cu Răzvan Prisada, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
Sunteţi promotorul vaccinării antigripale în farmacii. Când aţi propus un proiect în acest sens Ministerului Sănătăţii şi în ce stadiu se află?
Proiectul îşi dorea ca, printr-un ordin de ministru, să deschidă calea unui proiect pilot şi în România, numai că până în acest moment nu am găsit deschidere.
Noi gândisem un proiect pilot care să înceapă pe un număr restrâns de farmacişti, care ar fi fost calificaţi şi care ar fi beneficiat de experienţa medicilor de familie.
Am plecat de la experienţa foarte pozitivă a unor ţări precum Portugalia, Franţa, Marea Britanie şi de curând Estonia, care au arătat că în ultimele 4-5 sezoane cifrele au crescut spectaculos, introducând această posibilitate pentru populaţie de a se vaccina antigripal în farmacii, vaccinarea fiind prestată de farmacişti calificaţi în mod special pentru aceasta.
Propunerea a fost înaintată la Ministerul Sănătăţii, dar înţeleg că a rămas în aer…
Da, discuţii au fost purtate la finalul anului 2018 şi pe tot parcursul anului 2019, fiindcă am vrut să prindem acest sezon. Din păcate, nu a fost cazul. Ideea a fost apreciată în cadrul discuţiilor, dar lucrurile s-au dovedit ceva mai complexe, pentru că vorbim de adaptarea curriculei şi de-a gândi în ce mod se poate obţine această competenţă pentru farmacişti.
Mesajul nostru era că putem să fim de folos, suntem destul de mulţi, suntem bine distribuiţi geografic, programul de funcţionare a farmaciilor este unul care duce la o accesibilitate mare pentru populaţie şi atunci am putea furniza acest serviciu.
Noi suntem dispuşi să facem asta, trebuie să creăm, însă, condiţiile legale pentru aşa ceva. Proiectul a rămas în aer, la fel ca legea vaccinării. Nu putem începe fără un cadru legal, aceasta e prima piedică şi, din păcate, sezonul acesta l-am ratat. Ce încercăm să mai câştigăm din sezonul acesta este să conştientizăm că se poate şi să convingem şi factorul politic.
Cu cât a crescut numărul persoanelor vaccinate împotriva gripei în aceste ţări?
De exemplu, Portugalia face asta de vreo 6 sezoane şi a avut aproape o dublare a cifrei. Evident că nu vorbim despre categoriile care sunt la risc, ci de cele care rămân nevaccinate. Vorbim de oferirea unei posibilităţi pentru populaţia care îşi achiziţionează la liber, în acest moment, vaccinul antigripal din farmacii de a beneficia şi de acest serviciu de imunizare, evident în condiţii bine determinate şi controlate.
În Portugalia, rata de vaccinare a crescut de la 20% la aproape 50% şi nu au scăzut deloc cifrele la vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Asta arată foarte clar că este vorba de oameni care altfel nu s-ar fi vaccinat. Portugalia e cea mai veche dintre ţările care au implementat acest proiect. În Marea Britanie pare a fi de mare succes acest proiect, întrucât s-a extins pe o arie mai largă de vaccinuri.
Şi Franţa a înregistrat un mare succes în ultimii 3 ani, au avut iniţial proiectul pe 2 regiuni, iar de anul acesta au extins în toată ţara. În Franţa doar în cele două regiuni vorbim de aceleaşi cifre ca în Portugalia.
Vaccinarea antigripală ar putea fi făcută de către farmacist sau este necesară prezenţa unui medic?
Logica lucrurilor ar fi să fie făcută de farmacişti special pregătiţi de către corpul medical, în colaborare cu Societatea Medicilor de Familie. Asta presupune un training pentru farmacişti.
În Marea Britanie durează 3 luni, incluzând partea practică şi partea teoretică. Noi am colaborat în tot acest timp cu colegii din celelalte ţări pentru a lua exemple de bună practică. Avem curricule, modulele, exact ce s-a făcut. Evident că trebuie adaptate şi discutate cu partenerii noştri, cu Societatea Medicilor de Familie şi cu Societatea de Microbiologie, dar ne-am făcut temele, ştim ce avem de făcut, numai că ar trebui să începem!
Ce altceva ar mai presupune?
Existenţa unor spaţii dedicate în farmacie, dar există multe farmacii care au spaţiu suficient şi au delimitat aşa numitul ,,spaţiu de confidenţialitate”, care este de altfel o prevedere legală.
Farmacişti avem suficienţi, şi nu vorbim de obligaţia tuturor de a face vaccinare antigripală, ci doar de cei care îşi doresc să facă acest lucru şi credeţi-mă, cel puţin în rândul celor tineri, există o mare deschidere în a fi de folos. În plus, nu ar însemna nici o povară pentru buget.
Câte farmacii ar putea asigura acest serviciu de imunizare?
Propunerea noastră era să începem într-un sezon pe un număr restrâns de farmacii, 2-3 în Bucureşti şi câteva farmacii bine alese în oraşe din unul-două judeţe mari. Dacă ar fi fost să începem de la 1 octombrie 2019, ar fi fost suficiente 30 de farmacii pentru a obţine datele necesare pentru a demonstra că este o soluţie viabilă şi că nu afectează cu nimic campaniile publice.
Care este acum circuitul persoanei care vrea să se vaccineze împotriva gripei?
Vaccinarea vine numai în urma unei recomandări de la medicul de familie, nu este vorba de o recomandare directă a pacientului. Acum circuitul în sine al pacientului este foarte lung.
Persoana se duce şi caută dacă există vaccin gripal în farmacie, ştim că sunt încă probleme, apoi se duce să obţină recomandarea medicului pentru a se vaccina şi apoi se întoarce la farmacie să-l cumpere şi apoi se duce iar la medicul de familie să i-l facă. Multă lume renunţă, şi eu aş face la fel! În special, persoanele active renunţă.
Drumul ar fi mai scurt: cu recomandarea de la medicul de familie ar veni şi ar achiziţiona vaccinul în farmacie, unde l-ar putea şi face şi dacă apar ceva probleme poate fi urmărit de cei doi specialişti. În momentul acesta avem mai multe cereri pentru vaccin decât putem să oferim. Asta înseamnă că acei oameni au dorinţa în această perioadă de a se vaccina şi, din experienţa anilor trecuţi, lunile următoare cererea va scădea şi irosim sezonul!
În momentul de faţă se găseşte vaccin gripal în farmacii?
Nu. Discutam cu colegii mei că toată lumea a primit promisiunea că astăzi vor intra nişte doze. "Nişte" înseamnă 10-15 doze de vaccin antigripal per farmacie, majoritatea fiind deja promise. Sunt oameni care s-au interesat, pacienţi care au venit şi au solicitat şi care le vor cumpăra astazi. La DSP Buzău am aflat că vor intra 9.000 de doze, ceea ce ar însemna vreo 40 de doze de vaccin gripal per cabinet de medic de familie.
Cu alte cuvinte, ce stoc de vaccin antigripal intră azi se epuizează azi şi apoi?
Da, se epuizează şi apoi avem doar promisiuni că la sfârşitul lunii noiembrie mai primim cu ţârâita. Păcat de efortul pe care-l facem cu toţii, cerere există, au crescut solicitările şi e un lucru foarte bun, dar noi nu putem oferi vaccin antigripal, fiindcă nu avem un factor esenţial care este predictibilitatea.
Ce ar avea de câştigat farmaciile?
Nu ar fi în mod direct un câştig financiar pentru farmacie, pentru că vaccinul este un produs cu preţ impus, deci un adaos fix, nu de acolo câştigăm. Preţul pentru serviciul de imunizare ar fi unul modic, care să acopere consumabilele. Vrem să utilizăm reţeaua farmaceutică pe care o avem de profesionişti bine pregătiţi, dispuşi să facă lucruri în slujba sănătăţii publice, dar care nu sunt utilizaţi în niciun fel şi din motivul acesta, pe bună dreptate, mulţi dintre ei se simt frustraţi.
Vreţi să vă fidelizaţi astfel clienţii?
Asta poate fi una dintre urmări, partea secundară. În principiu, ne dorim o poziţionare mai corectă, care poate duce în viitor la o exploatare mai bună a ceea ce avem deja.
Credeţi că veţi întâmpina rezistenţă din partea medicilor ,,vaccinatori” că le furaţi din pâine?
Poate exista un anumit grad de reticenţă şi eu îl înţeleg, dar nu despre asta e vorba. Rata de vaccinare în cabinetele medicilor de familie nu a scăzut, ci e vorba de un plus de oameni care altfel nu s-ar fi vaccinat. Nu ne referim în niciun caz la aceleaşi categorii de populaţie, nu vorbim de categoriile care intră în programul naţional de imunizare, nu se va face vaccinare fără recomandarea scrisă a medicului!