De-a lungul ultimelor trei decenii, screening-ul şi tratamentele îmbunătăţite au prevenit decesul a sute de mii de femei din cauza cancerului de sân, arată datele obţinute prin intermediul unor simulări pe calculator.
În funcţie de simulare, un număr plecând de la 305.000 până la peste 600.000 de decese cauzate de cancerul de sân au fost evitate prin noile metode de diagnostic şi de tratament, au raportat autorii cercetării.
Din cauză că nimeni nu ştie câte femei ar fi putut muri fără avansul screening-ului şi tratamentelor, autorii noului studiu au dezvoltat estimări ale tendinţelor cancerului de sân, bazându-se pe informaţii colectate înainte de 1990.
”Rata deceselor din cauza cancerului de sân la 100.000 de femei a crescut treptat în fiecare an între 1975 şi 1990 - înainte de implementarea pe scară largă a screening-ului. Sunt câteva presupuneri pe care le poţi face despre rata maximă a mortalităţii. De exemplu, ai putea spune că nu s-a schimbat după 1990 sau ai putea spune că a crescut continuu la aceeaşi rată dintre 1975 şi 1990, sau ai putea spune că a crescut mai mult decât atât”, a declarat co-autorul studiului, dr. Jay Baker, profesor de radiologie la Duke University şi şef al screening-ului pentru sân la Duke University Hospital, citat de Reuters.
Pentru noua cercetare, Baker şi colegii săi au luat în considerare date provenind din programul Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) al National Cancer Institute pentru a estima câte femei cu vârsta cuprinsă între 40 şi 84 de ani au murit din cauza cancerului la sân în fiecare an înainte şi după 1989.
SEER colectează date referitoare la diagnosticele de cancer, tratament şi rata de supravieţuire pentru aproximativ 30% din populaţia SUA.
În primul rând, oamenii de ştiinţă au emis patru scenarii referitoare la modul în care ar fi putut evolua situaţia dacă nu ar fi existat avansul tehnologic în materie de screening şi tratament: între acestea, au luat în calcul scenariul în care numărul de decese cauzate de cancerul la sân ar fi rămas constant după 1989, sau rata mortalităţii a crescut cu 0,4% în fiecare an începând cu 1989.
Apoi, au scăzut numărul anual de decese calculat din datele SEER din numărul de decese prezis în simulări. Numărul rezultat a reprezentat numărul de decese evitate, conform cercetătorilor.
În funcţie de scenariul folosit, numărul deceselor cauzate de cancerul la sân evitate între 1990 şi 2018 a variat de la 305.000 la 614.500.