Studiu: O dietă bogată în flavonoide protejează împotriva cancerului și a bolilor de inimă

Studiu: O dietă bogată în flavonoide protejează împotriva cancerului și a bolilor de inimă
august 23 15:30 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Consumul alimentelor bogate în flavonoide, precum merele sau ceaiul, protejează împotriva cancerului și a bolilor cardiace, în mod particular în cazul fumătorilor și celor care consumă frecvent alcool, conform unui nou studiu de la Edith Cowan University (ECU) din Australia, publicat în “Nature Communications”.

Cercetătorii au analizat date din grupul Danish Diet, Cancer and Health ce a evaluat dietele a 53.048 de danezi cu vârsta de peste 23 de ani.

Ei au descoperit că persoanele ce obișnuiau să consume cantități moderate, până la ridicate de alimente bogate în flavonoide, compuși găsiți în alimentele și băuturile bazate pe plante, au fost mai puțin predispuse să moară din cauza cancerului sau bolilor vasculare.

Autorul principal, dr. Nicola Bondonno a spus că în timp ce studiul a arătat un risc mai scăzut de deces al celor ce au mâncat alimente bogate în flavonoide, efectul protectiv a fost cel mai puternic pentru cei aflați la un risc ridicat de boli cronice din cauza fumatului și pentru cei care beau mai mult de două băuturi alcoolice standard pe zi.

“Aceste descoperiri sunt importante pentru că subliniază potențialul de a preveni cancerul și bolile cardiace prin încurajarea consumului alimentelor bogate în flavonoide, în particular în cazul persoanelor cu risc ridicat de boli cronice. De asemenea, este important să notăm că flavonoidele nu acționează împotriva întregului risc de deces cauzat de fumat sau consum ridicat de alcool. De departe cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta este să te lași de fumat și să bei mai puțin alcool. Știm că aceste schimbări ale stilului de viață pot fi foarte provocatoare, deci încurajarea consumului de flavonoide poate fi o nouă metodă de atenuare a riscului crescut, în același timp încurajând oamenii să se lase de fumat și să reducă aportul de alcool”, a spus ea, citată de sciencedaily.com.

Participanții ce au consumat în jur de 500mg de flavonoide în fiecare zi au avut cel mai scăzut risc de deces cauzat de cancer sau boli cardiace.

Este important consumul unei varietăți de flavonoide găsite în diferite alimente și băuturi pe bază de plante. Se poate ajunge ușor la acest lucru prin dietă: o cană de ceai, un măr, o portocală, 100g de afine și 100g de broccoli pot furniza o gamă largă de flavonoide și peste 500mg de flavonoide în total pe zi.

Consumul de alcool și fumatul cresc inflamația și dăunează vaselor sanguine, ceea ce ar putea crește riscul mai multor boli, iar Flavonoidele sunt antiinflamatorii și îmbunătățesc funcția vaselor de sânge, ceea ce explică de ce sunt asociate cu un risc scăzut de deces cauzat de cancer și boli cardiace, se mai arată în concluziile cercetării.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu