Osteoartroza (sau osteoartrita) erozivă a mâinii este un tip de degenerare inflamatorie frecvent întâlnită, care afectează în special articulaţiile degetelor. Această afecţiune are o povară ridicată a bolii, ceea ce duce la deteriorări progresive şi la pierderea funcţiei. În timp ce terapiile actuale pot ameliora simptomele, acestea nu abordează daunele structurale la nivelul mâinilor afectate.
Acum, cercetătorii britanici de la Spitalul şi universitatea din Ghent, împreună cu specialişti de la Centrul VIB-UGent pentru cercetarea inflamaţiei sugerează că o terapie cu anticorpi poate fi eficientă împotriva osteoartritei erozive a mâinii.
Potrivit studiului lor, utilizarea medicamentului cu anticorpi monoclonali, denosumab, duce la remodelarea osoasă şi la prevenirea deteriorării articulaţiilor erozive.
Studiul recent, ale cărui rezultate au fost publicate joi, în revista Nature Medicine, este prima dovadă că progresia erozivă poate fi oprită în această boală.
Cercetări recente sugerează că persoanele cu artrită erozivă a mâinilor au şi alte probleme.
În general, oasele lor sunt mai subţiri şi pierd os şi cartilaj pe măsură ce afecţiunea progresează, chiar şi în oasele şi articulaţiile care nu sunt afectate imediat de osteoartrită.
Cu alte cuvinte, osteoartrita erozivă a mâinii este o afecţiune osoasă „sistemică", mai mult decât o boală „locală".
„Realizând că avem de-a face cu o boală sistemică ne-a determinat să ne gândim că am putea avea nevoie de un tratament care să fie, de asemenea, sistemic. Anticorpul denosumab este deja utilizat pentru a trata osteoporoza şi pierderea osoasă asociată cu cancerul. În plus, s-a demonstrat că denosumab a redus progresia erozivă în artrita reumatoidă, prototipul artritei inflamatorii, ceea ce îl face un candidat excelent şi împotriva osteoartritei erozive a mâinilor", a declarat într-un comunicat, primul autor al studiului, prof. Ruth Wittoek de la Universitatea Ghent.
Echipa a anticipat că, prin utilizarea unui astfel de medicament antiosteoporotic, ar putea întârzia progresia structurală.
„Ne-am concentrat asupra impactului denosumabului asupra progresiei pe raze X în osteoartrita erozivă a mâinii", a declarat la rândul său prof. Gust Verbruggen de la universitatea Ghent, coautor al studiului.
Terapia cu anticorpi
Pentru a testa potenţialul denosumabului, cercetătorii au recrutat 100 de pacienţi cu osteoartrită erozivă a mâinii, care au fost ulterior împărţiţi în mod aleatoriu într-un grup de tratament şi un grup placebo - un studiu dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo, care este standardul de aur pentru studiile intervenţionale.
Timp de 48 de săptămâni, pacienţii au primit injecţii de 60 mg de denosumab sau un placebo la fiecare trei luni.
După această perioadă de tratament, persoanele care au primit anticorpul au prezentat o remodelare osoasă clară şi mai puţine eroziuni articulare noi, comparativ cu grupul placebo.
Important este că tratamentul cu anticorpi nu a dus la mai multe efecte adverse.
„Oferim o dovadă de concept că denosumab poate fi un instrument valoros în tratamentul osteoartritei erozive a mâinii şi arătăm pentru prima dată că inhibarea progresiei structurale este un obiectiv realizabil în această boală", a precizat în comunicat prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent), unul dintre autorii principali ai studiului.
Potrivit cercetătorilor, acest studiu demonstrează că anticorupul monoclonal are efecte pozitive asupra osteoartritei erozive a mâinii prin remodelare osoasă şi prevenirea eroziunilor articulare.
De asemenea, studiul susţine conceptul că osteoartrita erozivă a mâinii este o boală sistemică care necesită un tratament sistemic.