Taxele pentru produsele cu un conţinut ridicat în zaharuri şi etichetele pe faţa amablajelor pot ajuta la reducerea consumului de zahăr, conform unui studiu al Universităţii din Waterloo, Canada.
Studiul, care a inclus mai mult de 3.500 de persoane în vârstă de peste 13 ani, asupra comportamentelor lor de cumpărare din primăvara trecută, a arătat de asemenea că taxele ar putea avea cel mai mare impact dacă sucul de fructe 100% ar fi inclus în eforturile de reducere.
”Guvernele nu trebuie să aştepte pentru implementtarea acestor politici; deja sunt utilizate în multe alte părţi ale lumii şi au succes în ajutarea oamenilor de a lua decizii mai sănătoase în legătură cu mâncarea. Multe persoane nu îşi dau seama că sucul de fructe poate avea la fel de mult zahăr, sau mai mult, decât sucurile normale, iar aceste tipuri de băuturi nu sunt incluse întotdeauna la o taxă chiar când dovezile arată că ar trebui să fie”, a spus doctorandul Rachel Acton de la School of Public Health & Health Systems, citat de sciencedaily.com.
În studii, participanţii au cumărat mâncare şi snacks-uri în scenarii ce au implicat niveluri diferite de taxe pentru zahăr, cât şi tipuri diferite de etichete pe pachete, inclusiv etichete ce au fost propuse de Health Canada ce avertizează consumatorii despre nivelurile ridicate de zahăr, sare şi grăsimi saturate în alimentele ambalate.
Studiul a arătat că atunci când preţurile au crescut din cauza taxelor, sau ambalajele au prezentat etichete de nutriţie cu specificaţii clare cum ar fi ”conţinut ridicat de zahăr” pe partea din faţă a pachetelor, oamenii au cumpărat băuturi şi snacks-uri cu mai puţin zahăr, sodiu, grăsimi saturate şi calorii.
”O descoperire interesată a fost că etichetele ”conţinut ridicate de...” s-au dovedit a fi cel mai eficiente la încurajarea cumpărării produselor cu mai puţin zahăr, sodiu, grăsimi saturate şi calorii.
Acesta este tipul de etichetare pe care guvernul canadian îl ia în considerare şi care deja a fost implementat în Chile. Alte sisteme, ca etichetarea prin semafoare folosită în U.K. şi scorurile cu stele legate de sănătate folosite în Australia şi Noua Zeelandă, au generat unele modificări a comportamentului oamenilor, dar de o maii mică amploare”, a spus Acton. Etichetele semafoarelor utilizează un scor roşu-galben-verde, în timp ce etichetele cu stele indică sănătatea totală.
Co-autorul David Hammond, profesor la School of Public Health & Health Systems, a spus: ”Taxele pentru băuturile zaharoase şi etichetele mai bune cu date despre nutriţie sunt tipurile de măsuri ce pot ajuta la ratele în creştere de obezitate şi boli cronice cauzate de diete nesănătoase. Dovezile sunt în mod particular importante dată fiind opoziţia puternică a industriei. Într-adevăr, lobby-ul industriei a amânat şi ameninţă să devieze etichetele legate de nutriţie anunţate de guvernul federal în urmă cu mai mult de un an.”